Sveža in igriva Mazdina uspešnica Sveža in igriva Mazdina uspešnica Mazda CX-3 v pisani množici športnih terencev velja za lepotico, ob prenovi so nastopačici tako le nekoliko popravili makeup, v kombinaciji s 150-konjskim bencincem, štirikolesnim pogonom in dodelanim podvozjem pa ob varnosti premore tudi zabavno plat.
Dejstva, ki so pretrgala sanjski osemletni niz poslovanja BMW Dejstva, ki so pretrgala sanjski osemletni niz poslovanja BMW Prodaja v minulem letu je bila rekordna, dobiček iz poslovanja pa so znižali stroški novih meritev porabe in izpustov WLTP ter carine. Kakšne so napovedi in načrti za leto 2019, poročamo iz poslovne konference BMW v Münchnu.
Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala T-cross je veliko več, kot le privzdignjen ter za tisočaka in pol dražji VW polo. Mladostnega videza, z veliko možnostmi individualizacije in prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu navduši vse generacije, na majorških cestah pa je prepričal tudi za volanom. Znane so že slovenske cene: 16 tisočakov za osnovni model s 70 kilovati in 18.489 evrov za 1.0 TSI s 85 kilovati in samodejni menjalnik DSG.
Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti V luči ženevskega avtosalona so pri JBR Capitalu pripravili lestvici ženevskih avtomobilov, ki so naložbo lastnikov oplemenitili ali pa precej osiromašili.
Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Ameriški Ford je lani, predvsem zaradi izgub v Evropi in na Kitajskem, zmanjšal dobiček pred davki za 37 odstotkov. Šef Forda si je kljub temu prislužil povišek.

So pri Hondi razvili pravo alternativo dizlu?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
predstavitve vozil   dodaj
avtomobilska...   dodaj
Honda dodaj
Uroš Božin dodaj
 
Čas branja: 7 min
04.12.2018  22:15
Hibridni CR-V skriva kopico zanimivih rešitev in obljublja z dizli primerljivo porabo. Po Andaluziji smo preizkusili, ali je Japoncem s hibridom uspelo ponuditi lastnosti – ugodna poraba, navor, majhni izpusti (CO2) – ki so v dizlih osvojile evropske in slovenske kupce ter zakonodajalce.
So pri Hondi razvili pravo alternativo dizlu?
Honda v Evropi prvič ponuja hibridni pogon v športnem terencu.
Foto: Uroš Božin

Obveščaj me o novih člankih:  

Honda ima z izdelavo hibridov bogate izkušnje. Prvi hibrid so na trg poslali že leta 1999 z modelom insight, od takrat pa so jih po svetu skupaj prodali več kot 2,4 milijona. V Evropi se zanje kupci niso zmenili, saj so bili zaslepljeni z dizelskimi motorji, medtem so se drugod po svetu hibridi uveljavljali kot ekološka vozila. Z dizelskim škandalom in prepovedmi vstopa v mestna središča pa so se temelji dizelske trdnjave zatresli, s tem pa tudi zaupanje. V trenutku nemoči in negotovosti je priložnost zagrabila Honda, ki se s hibridom vrača v Evropo, tokrat v novem CR-V.

Nova generacija CR-V se je na začudenje marsikoga odrekla dizlu. Japonci zdaj v ogenj pošiljajo hibrida, s katerim želijo prepričati kupce, ki so navajeni dizelske porabe. Do leta 2025 načrtujejo, da bosta dve tretjini hond elektrificirani, hibridni CR-V pa je pomemben korak v tej smeri. Novi predpisi vplivajo na stroške vožnje, zato so Japonci prepričani, da je zdaj pravi čas za hibride. Hibridni CR-V se zanaša na nekaj zelo inovativnih in zanimivih rešitev. V Andaluziji smo imeli priložnost doživeti, kako deluje.

Zunanjost novega CR-V smo že dodobra spoznali. Hibrid se, razumljivo, od običajnega po videzu ne razlikuje, ločili ga boste le po oznakah na boku in zadku. Več sprememb je v notranjosti. Najočitnejša so gumbi, ki so zamenjali prestavno ročico. Za volanom se skrivata prestavna uhlja, s katerima voznik, podobno kot pri prestavljanju v višjo ali nižjo prestavo, izbira med stopnjo zaviranja in rekuperacije zavorne energije. Kazalec temperature motorja je zamenjal merilnik stanja v bateriji. Voznik lahko delovanje hibridnega sistema spremlja na zaslonu z merilniki. Hibridni CR-V bo zaradi litij-ionske baterije, ki je nameščena v dnu prtljažnika, na voljo le kot petsedežnik, prtljažnik pa namesto 561 litrov pospravi 497 litrov prtljage.

Kakšne skrivnosti so pod motornim pokrovom?

Za osnovo je dvolitrski motor i-VTEC, ki deluje po načelu Atkinsonovega cikla, preostanek hibridnega sklopa pa sestavljata dva elektromotorja, eden služi kot generator, drugi je pristojen za pogon, ter baterija z zmogljivostjo 1,8 kilovatne ure. Atmosferski bencinski motor proizvede 107 kilovatov maksimalne moči, skupna moč hibridnega sklopa pa je 135 kilovatov ter 315 njutonmetrov navora. Hibridni sistem ponuja moč in navor, ki sta primerljiva z najpriljubljenejšimi dizelskimi motorji, je pojasnil direktor za raziskave in razvoj Honde Kotaro Jamamoto. Zelo primerljivi so tudi tovarniški podatki o porabi, saj obljubljajo kombinirano 5,3 litra porabe.

Koliko porabi v praksi?

Dobrih 150 kilometrov dolgo pot po hitrih cestah in avtocestah v okolici Seville smo (z ne najbolj varčno vožnjo) prevozili s 6,4 litra povprečne porabe. Inženirji so pripravili analizo uporabe različnih voznih načinov. Honda je v hibrid vgradila tri (EV, hibridni in motor), med katerimi vozilo povsem samodejno preklaplja glede na potrebe:

Drugi več kot 160 kilometrov dolgi krog po mestnih in odprtih cestah s štirikolesno gnano različico sem ob igranju z obvolanskimi uhlji in nekaj predvidevanja prevozil s povprečno porabo 5,6 litra, zadnji odsek kroga pa s porabo 5,3 litra. Zadnja vožnja po ulicah Seville in do letališča pa je porabo ustavila pri 5,5 litra. Tovarniško porabo je torej mogoče doseči, treba je le prilagoditi način vožnje.

V električnem načinu je mogoče voziti do hitrosti 110 kilometrov na uro, največjo hitrost (180 kilometrov na uro) pa avto doseže v hibridnem načinu.

Vozniška izkušnja

V Hondi se zavedajo, da evropski kupci ne marajo vrtenja motorja, ki ni povezano s pospeševanjem. Zato so kabino dodatno zvočno izolirali in vgradili aktivno upravljanje zvoka. Hibridni sistem se je v običajni vožnji izkazal za izjemno umirjenega in bolj tihega od bencinskega CR-V. Občasno je mogoče zaznati, da se pri srednjih hitrostih motor zaradi polnjenja baterije vseeno vrti hitreje, kot bi bilo treba. Hibridni sistem deluje tudi pri avtocestnih hitrostih, zvok motorja v kabino prodre le ob močnejših pospeševanjih. Uporaba gumbov namesto ročice je preprosta, le nekoliko privajanja je potrebnega.

Obvolanski uhlji so bolj uporabni kot v večini avtomobilov s samodejnimi menjalniki. Ob premišljeni uporabi omogočajo vožnjo brez zaviranja. Vozniku so na voljo še ročni vklop varčnega Econ, električnega EV in športnega načina. Slednji se je izkazal za precej bolj odzivnega kot sem pričakoval.

Na slovenske ceste bo hibrid zapeljal v začetku 2019. Hibridni CR-V vrednote dobrih voznih lastnosti in prostornosti nadgrajuje z umirjenostjo in varčnostjo primerljivo z dizli. Ob agresivnih pospeševanjih je vseeno prisoten zvok motorja, ki nekoliko spominja na hibride z brezstopenjskim menjalnikom CVT. Ob multimedijskem sitemu, ki je v primerjavi s konkurenco prepočasen, pa bi lahko katerega kupca odvrnila še nizka dovoljena vleka priklopnika. Teža priklopnika brez zavore je omejena na 600 kilogramov ter z zavoro na 750 kilogramov.

Foto: Uroš Božin in HondaNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

AVTO
Testi
Testi Ko dizlom kar ne želiš obrniti hrbta 6

Honda civic z odličnim 1,6-litrskim turbodizlom ponuja tisto pravo kombinacijo moči in varčnosti, ob kateri boste dvakrat premislili,...

FINANCE
Članki
Članki Italija je v zadnjem lanskem četrtletju zdrsnila v recesijo 11

Statistični podatki so danes pokazali še, da je v zadnjem lanskem četrtletju evrski BDP zrasel enako kot četrtletje prej – za 0,2...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) O čem bo britanski parlament sploh glasoval danes 4

O čem bo britanski parlament glasoval danes in o čem 13. februarja? Na enem mestu smo zbrali potrebne informacije, da bi se lahko brez...

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar ste želeli vedeti o evropskih volitvah, pa niste imeli koga vprašati

Maja bomo evropski državljani spet volili poslance v evropski parlament; dokončnih odločitev o slovenskih kandidaturah še ni, smo pa...

FINANCE
Obseg novih naročil za nemško industrijo še kar upada, a ne v avtoindustriji

Konec prejšnjega leta, natančneje novembra, se je vrednost novih naročil za nemška industrijska podjetja, ki so pomemben partner tudi...