(Intervju) Matej Vengust, Nervtech: kako bo slovenski simulator soustvarjal dobo avtonomnih avtov (Intervju) Matej Vengust, Nervtech: kako bo slovenski simulator soustvarjal dobo avtonomnih avtov Ekipa zanesenjakov, mladih računalničarjev, je ustvarila simulator vožnje, s katerim bodo avtomobilskim proizvajalcem pomagali razvijati rešitve v avtonomnih avtomobilih.
(Intervju) David Mitchell, AccuWeather: avtonomni avto bo moral poznati vremensko napoved, da se bo lahko pravilno odločil (Intervju) David Mitchell, AccuWeather: avtonomni avto bo moral poznati vremensko napoved, da se bo lahko pravilno odločil David Mitchell, podpredsednik digitalnih medijev in novih platform v AccuWeatherju, nam je pojasnil, kakšno vlogo bo vremenska napoved igrala v dobi avtonomnih avtov in kako bodo sploh priskrbeli potrebne informacije.
Polnjenje električnih avtov bo kmalu plačljivo - kdo bo zaračunaval in koliko? Polnjenje električnih avtov bo kmalu plačljivo - kdo bo zaračunaval in koliko? Plačljive storitve prvi napoveduje Elektro Ljubljana, počasi pa tudi Elektro Gorenjska, E3 ...
Teslin vlak lovi sapo, poslovanje spet krepko v rdečem Teslin vlak lovi sapo, poslovanje spet krepko v rdečem V prvih treh mesecih so imeli 627 milijonov evrov izgube, prihodki pa so zrasli za tretjino.
Koliko morate prevoziti, da bo električni avto cenejši od bencinskega ali dizelskega Koliko morate prevoziti, da bo električni avto cenejši od bencinskega ali dizelskega Več kilometrov prevozite, prej si boste povrnili večji vložek v električni avto.

Sonce v Los Angelesu in potres v Detroitu

Čas branja: 3 min
29.11.2018  22:00
Razburljiv teden je razkril vsaj dve glavni smernici: prihodnost avtomobilske industrije, kot jo prikazuje avtosalon v Los Angelesu, kopico novih modelov, ki sem jih ekskluzivno preizkusil na vijugasti cesti Angeles Crest na severu mesta angelov, in potres v avtomobilskem Detroitu, ki se, kot kaže, končno spreminja in usmerja v električno in avtonomno prihodnost.
Sonce v Los Angelesu in potres v Detroitu

Obveščaj me o novih člankih:  
BMW dodaj
Harald Krüger dodaj
General Motors dodaj
Mary Barra dodaj
Matej Čer dodaj

To so zvezde avtosalona v Los Angelesu, ki sem ga obiskal v sredo. Salon s kar 111-letno tradicijo je razmeroma bogat. Razkriva kar 60 serijskih in konceptnih premier in še vedno ponuja nekaj ameriških posebnosti v obliki mišičnjakov in terenskih poltovornjakov.

Na preizkusnih vožnjah žirije za svetovni avto leta sem v Los Angelesu ekskluzivno preizkusil Hyundaiev avto prihodnosti – nexo na gorivne celice oziroma vodikovo gorivo, ki se je izkazal presenetljivo dobro. Nexo bo prihodnje leto na voljo v Kaliforniji, ki ima dobro pokritost z vodikovimi črpalkami, pozneje prihaja tudi na nekatere druge trge. Posebnost nexa pa ni le pogon, korejec preseneti s prestižem na ravni nemških znamk, česar znamka doslej ni ponujala.

V mestu angelov sem si ogledal tudi novega BMW vision iNext, ki se je prvič predstavil javnosti. Koncept nenavadnih oblin prikazuje prihodnost znamke, ki bo električna, avtonomna, pa tudi uživaška. Preverite, kako bo BMW vse to že leta 2021 ponudil v enem avtomobilu. V Los Angelesu sem se pogovarjal tudi s predsednikom uprave BMW Haraldom Krugerjem, ki je dal nekaj presenetljivih komentarjev. Več prihodnji teden v ekskluzivnem intervjuju.

V senci predstave v Los Angelesu se je tresel Detroit. Prva dama General Motorsa Mary Barra je namreč napovedala korenite spremembe: zaprtje petih tovarn in opustitev 14 tisoč delovnih mest. Z ustvarjenimi prihranki bo proizvajalec pospešeno vlagal v razvoj avtonomnih in električnih vozil.

Po radikalni odločitvi General Motorsa smo preverili trende v avtoindustriji in za mnenje, ali se avtoindustrija res obrača na glavo, povprašali še Mateja Čera iz Avantcara in Iztoka Seljaka iz Hidrie Holdinga.

So avtomobilisti še vedno dinozavri? »Ni videti,« je komentiral urednik Financ Rok Pikon.

Uroš je preizkusil novega seata tarraco – to je prostoren in zanimiv ter najrazkošnejši seat doslej, ki bo na voljo tudi s sedmimi sedeži; Španci so z masko iz žameta prekrili obraz ter tako celotni postavi dodali odmerek španske strasti in temperamenta.

Prvi človek zveze Renault Nissan Carlos Ghosn je prejšnji teden izkusil, kako hitro se lahko z vrha spustiš na dno. Za Ghosna se minuli teden ni začel po načrtih, saj je na Japonskem namesto v pisarni pristal za rešetkami, grozi pa mu deset let zapora.

V Sloveniji se je medtem predčasno razkril novi mercedes-benz GLE – luksuzni terenec, ki prinaša veliko inovativnih novosti. Slovenskim kupcem bo na voljo februarja prihodnje leto.

Range Rover je v Londonu razkril novega kompaktnega evoqua. Marsikdo se je razveselil dejstva, da se anglež v novi generaciji ni pomehkužil, še bolj klen je postal.

Kia je v Sloveniji predstavila novega ceeda v karavanski oziroma SW-različici, ki vabi z orjaškim 625-litrskim prtljažnikom in privlačno ceno od 14.490 evrov.

Boštjan je bil na predstavitvi osvežene ponudbe Fordovih gospodarskih vozil. Kaj je novega?

Poleg courierja in connecta pa je Ford predstavil tudi robustno fiesto active, ki je pomembnejša novost, kot se zdi na prvi pogled.

Iniciativa Heroji furajo v pižamah mlade nagovarja, naj ne vozijo pod vplivom alkohola, ob tem pa poziva starše, četudi sredi noči in v pižami, naj poskrbijo za varen prevoz svojih otrok domov. Nekateri to že počnejo, želijo si, da bi jih še veliko več.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Slovo supermenedžerja, dvoboj bencin – dizel in dama v moškem svetu

Konec vladavine Carlosa Ghosna ne razkriva le njegovih napak, ampak prikliče tudi spomine na izjemne dosežke supermenedžerja, ki je...

AVTO
Novice
Novice Z vrhovnim šefom BMW o krizi, z dekleti o tehniki in s škodo o golfu

Razburljiv teden je prinesel zanimivosti iz vseh vetrov, ekskluzivni intervju s predsednikom uprave BMW Haraldom Krugerjem, prelomnice v VW...

AVTO
Novice
Novice Kako bo Furs preganjal utaje davka, viharni avtomobilski trg in test zimskih pnevmatik 2

Razburljiv teden prinaša stroge ukrepe Fursa proti utajam davka pri uvozu avtomobilov, analizo viharnega avtomobilskega trga, na katerega...

AVTO
Novice
Novice Grenke posledice brexita že vidne, izjemna toyota rav4 in usodna preobrazba BMW M5 3

Iztekajoč teden so pretresle novice o zaprtju dveh Hondinih tovarn, v Angliji in v Turčiji. Preudarni Japonci kot razloge odhod iz Evrope...

AVTO
Novice
Novice Ko dizel zaznamuje skoraj vsako novico, prepih na trgu prestižnežev in preobrat v Tesli 2

V tem tednu se je dizelski motor znašel v skoraj vsaki novici. Pri Volvu zaradi tega, ker ga denimo novi S60 sploh nima več. Z njim smo...

AVTO
Novice
Novice Veliki primerjalni test SUV, negotova prihodnost avtoposla in specializacija Nissana

V tem tednu vam ponujam enega najbolj obsežnih medijskih projektov – primerjalni PRIMA test šestih športnih terencev D razreda in...

AVTO
Novosti
Novosti Nova škoda scala: kaj sploh še ostane golfu? 36

Analiza: kje vse nova škoda scala prehiteva bratranca golfa in seveda, kje golf novinki iz koncerna ne pusti blizu

AVTO
Novice
Novice Elektroprigode Audijevega razvojnika, terenski rolls royce in kaj me čaka v Los Angelesu 9

Razburljiv avtomobilski teden vam prinaša zanimivo izkušnjo Audijevega razvojnika Matjaža Kormana – iz 560 kilometrov oddaljenega...