Avto

Sonce v Los Angelesu in potres v Detroitu

Razburljiv teden je razkril vsaj dve glavni smernici: prihodnost avtomobilske industrije, kot jo prikazuje avtosalon v Los Angelesu, kopico novih modelov, ki sem jih ekskluzivno preizkusil na vijugasti cesti Angeles Crest na severu mesta angelov, in potres v avtomobilskem Detroitu, ki se, kot kaže, končno spreminja in usmerja v električno in avtonomno prihodnost.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

29.11.2018 22:00
Čas branja: 3 min

To so zvezde avtosalona v Los Angelesu, ki sem ga obiskal v sredo. Salon s kar 111-letno tradicijo je razmeroma bogat. Razkriva kar 60 serijskih in konceptnih premier in še vedno ponuja nekaj ameriških posebnosti v obliki mišičnjakov in terenskih poltovornjakov.

Na preizkusnih vožnjah žirije za svetovni avto leta sem v Los Angelesu ekskluzivno preizkusil Hyundaiev avto prihodnosti – nexo na gorivne celice oziroma vodikovo gorivo, ki se je izkazal presenetljivo dobro. Nexo bo prihodnje leto na voljo v Kaliforniji, ki ima dobro pokritost z vodikovimi črpalkami, pozneje prihaja tudi na nekatere druge trge. Posebnost nexa pa ni le pogon, korejec preseneti s prestižem na ravni nemških znamk, česar znamka doslej ni ponujala.

V mestu angelov sem si ogledal tudi novega BMW vision iNext, ki se je prvič predstavil javnosti. Koncept nenavadnih oblin prikazuje prihodnost znamke, ki bo električna, avtonomna, pa tudi uživaška. Preverite, kako bo BMW vse to že leta 2021 ponudil v enem avtomobilu. V Los Angelesu sem se pogovarjal tudi s predsednikom uprave BMW Haraldom Krugerjem, ki je dal nekaj presenetljivih komentarjev. Več prihodnji teden v ekskluzivnem intervjuju.

V senci predstave v Los Angelesu se je tresel Detroit. Prva dama General Motorsa Mary Barra je namreč napovedala korenite spremembe: zaprtje petih tovarn in opustitev 14 tisoč delovnih mest. Z ustvarjenimi prihranki bo proizvajalec pospešeno vlagal v razvoj avtonomnih in električnih vozil.

Po radikalni odločitvi General Motorsa smo preverili trende v avtoindustriji in za mnenje, ali se avtoindustrija res obrača na glavo, povprašali še Mateja Čera iz Avantcara in Iztoka Seljaka iz Hidrie Holdinga.

So avtomobilisti še vedno dinozavri? »Ni videti,« je komentiral urednik Financ Rok Pikon.

Uroš je preizkusil novega seata tarraco – to je prostoren in zanimiv ter najrazkošnejši seat doslej, ki bo na voljo tudi s sedmimi sedeži; Španci so z masko iz žameta prekrili obraz ter tako celotni postavi dodali odmerek španske strasti in temperamenta.

Prvi človek zveze Renault Nissan Carlos Ghosn je prejšnji teden izkusil, kako hitro se lahko z vrha spustiš na dno. Za Ghosna se minuli teden ni začel po načrtih, saj je na Japonskem namesto v pisarni pristal za rešetkami, grozi pa mu deset let zapora.

V Sloveniji se je medtem predčasno razkril novi mercedes-benz GLE – luksuzni terenec, ki prinaša veliko inovativnih novosti. Slovenskim kupcem bo na voljo februarja prihodnje leto.

Range Rover je v Londonu razkril novega kompaktnega evoqua. Marsikdo se je razveselil dejstva, da se anglež v novi generaciji ni pomehkužil, še bolj klen je postal.

Kia je v Sloveniji predstavila novega ceeda v karavanski oziroma SW-različici, ki vabi z orjaškim 625-litrskim prtljažnikom in privlačno ceno od 14.490 evrov.

Boštjan je bil na predstavitvi osvežene ponudbe Fordovih gospodarskih vozil. Kaj je novega?

Poleg courierja in connecta pa je Ford predstavil tudi robustno fiesto active, ki je pomembnejša novost, kot se zdi na prvi pogled.

Iniciativa Heroji furajo v pižamah mlade nagovarja, naj ne vozijo pod vplivom alkohola, ob tem pa poziva starše, četudi sredi noči in v pižami, naj poskrbijo za varen prevoz svojih otrok domov. Nekateri to že počnejo, želijo si, da bi jih še veliko več.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
(Foto in video): Takšen razvojni in turistični center bo v bližini Zagreba zgradil Mate Rimac
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Foto in video): Takšen razvojni in turistični center bo v bližini Zagreba zgradil Mate Rimac 2

Projekt, vreden prek 200 milijonov evrov, bo razvojni center s testno stezo, muzej in turistična atrakcija. Mate Rimac ga bo zgradil leta 2023.

FINANCE
Avto
Prodaja avtov v Sloveniji: Po nakupni mrzlici v marcu znova slaboten april
Avto
AvtoMiloš Milač Prodaja avtov v Sloveniji: Po nakupni mrzlici v marcu znova slaboten april

Aprila so le 44 odstotkov avtomobilov prodali fizičnim osebam, preostanek so podjetjem in izvozili na druge trge

FINANCE
PMM
Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev'
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev' 5

Korejska Kia je včeraj razkrila podrobnosti prvega samostojno razvitega električnega avtomobila EV6, ki sloni na 800-voltni električni platformi, razviti v hrvaškem Rimcu. Novi EV6 ponuja velik razpon moči motorjev, pogonov in velikosti baterij. Vrhunski model GT pa se bo bojeval kar s teslo model 3 performance.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
PMM
To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca 10

Kia EV6 si osnovo in tehniko deli z ioniqom 5 – prvim električnim avtov nove znamke, ki izhaja iz Hyundaia.

FINANCE
PMM
Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec 7

Za ceno od 36 do 40 tisoč evrov dobite neopazen, a uporaben in prostoren električni avto z več kot 400 kilometri dosega in 200 »konji«.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)