Avto

Do varnejših cest brez alkohola in z vožnjami v pižamah

Iniciativa je najbolj prepoznavna po vožnjah poškodovancev v prometnih nesrečah, ki mlade varno in brezplačno vozijo z zabav domov (podnaslov)

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
29.11.2018 16:04
Čas branja: 2 min

Vsako peto prometno nesrečo s smrtnim izidom povzroči alkohol, četrtino teh pa mladi vozniki. Povprečna starost mladih, ki zaradi prometne nesreče pristanejo na vozičku, je 22 let. S ciljem zmanjšanja števila tragedij, omogočanja varnejših cest in ozaveščanja so Zavod Vozim, Zavarovalnica Generali in Toyota Slovenija začeli iniciativo Heroji furajo v pižamah. V njej mlade nagovarjajo, naj ne vozijo pod vplivom alkohola, ob tem pa pozivajo starše, četudi sredi noči in v pižami, da poskrbijo za varen prevoz svojih otrok domov. Nekateri to že počnejo, želijo si, da bi jih še veliko več.

Iniciativa je najbolj prepoznavna po vožnjah poškodovancev v prometnih nesrečah v lokalnem podeželskem okolju, kjer ni javnega prevoza in taksi služb. Glavni skrb zbujajoči podatek kaže, da se zunaj večjih mest zgodi še enkrat več prometnih nesreč pod vplivom alkohola na število prebivalcev, v katerih so udeleženi mladi. To je povezano s tem, da je na podeželju opazno manj taksi storitev in storitev javnega prevoza, zato je na lokalni ravni treba iskati rešitve.

Brez alkohola za volan

Iniciativa je v prvem letu pomembno prispevala k zmanjšanju števila prometnih nesreč med mladimi v Sloveniji. Število prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi pod vplivom alkohola, se je na letni ravni zmanjšalo za 28 odstotkov. Leta 2017 je v prometnih nesrečah zaradi alkohola umrlo 11 mladih, letos pa štirje. A poslanstvo iniciative za izboljšanje prometne varnosti med mladimi se nadaljuje, saj tragična statistika še vedno ostaja žgoče vprašanje.

Sodelujoči v iniciativi so zato pripravili celosten model, ki v lokalnem okolju združuje vse glavne deležnike in mlade, povezali pa so se s številnimi občinami, ki so z njihovo pomočjo sprejele konkretne akcijske načrte za spremembe. Pripravili so nov video, kjer nazorno obravnavajo problematiko dopustnosti voženj pod vplivom alkohola.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Sodelovanje zasebnega in javnega sektorja

Eden glavnih podpornikov iniciative je Zavarovalnica Generali, zasluge za prepoznavnost in mobilnost Herojev pa ima tudi Toyota, ki Zavodu Vozim za brezplačno in varno vožnjo mladih z zabav domov omogoča uporabo štirih avtomobilov, predelanih in prilagojenih za vožnje invalidov. Iniciativo sta podprla še ministrstvo za zdravje in Javna agencija RS za varnost prometa. Heroji furajo v pižamah je bila zaradi svoje izvirnosti, povezovanja in učinkovitih rezultatov nagrajena z najvišjo mednarodno strokovno nagrado Excellence in Road Safety Award.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
PMM
Pozor, objavljen je zakon, ki prinaša sistemsko financiranje trajnostne mobilnosti
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostNataša Koražija Pozor, objavljen je zakon, ki prinaša sistemsko financiranje trajnostne mobilnosti 1

Zakon o celostnem prometnem načrtovanju postavlja v prvi plan zdravje, v drugi plan pa avtomobilski promet; cilj ukrepov je poleg zmanjševanja izpustov tudi zmanjševanje gneče, prometnih nesreč in zastojev

FINANCE
Okolje & energija
Kakšna je življenjska doba alkoholnega razkužila
FINANCE
PMM
Digitalizacija prometa: Kaj so nacionalne točke dostopa in kaj bomo s tem pridobili potniki
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostNataša Koražija Digitalizacija prometa: Kaj so nacionalne točke dostopa in kaj bomo s tem pridobili potniki

Pogoj za razvoj novih storitev na področju mobilnosti je dostop do prometnih podatkov. Kako je urejen dostop v Sloveniji, kaj bo zajeto v sistemu in kako bo to izboljšalo storitve? To so odgovori ministrstva za infrastrukturo.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Toyota v številkah: kako ji je šlo v svetu, Evropi in Sloveniji?
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota v številkah: kako ji je šlo v svetu, Evropi in Sloveniji?

Toyota je leto 2020 zaključila s prvim mestom v svetovni prodaji. Na stari celini je Toyota lani prodala skoraj milijon vozil in si odrezala rekorden šestodstotni tržni delež, v Sloveniji pa ji je šlo dobro predvsem pri prodaji fizičnim osebam.

FINANCE
Avto
Toyota po petih letih nazaj na prestol
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota po petih letih nazaj na prestol

Toyota je objavila uradne rezultate prodaje za lani. Japonski proizvajalec je prodal 9,53 milijona vozil, kar je več od Volkswagna. Zato se po petih letih vrača na prestol.

FINANCE
Okolje & energija
Pred izbiro srednje  šole ali fakultete: tu lahko mladi preverijo, kakšen profil inženirja so
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pred izbiro srednje šole ali fakultete: tu lahko mladi preverijo, kakšen profil inženirja so

Tik pred letošnjim vpisom na srednje šole in fakultete je zaživela aplikacija KAMbi, ki mladim pomaga pri izbiri študija in poklica.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.