Avto

Mercedes v Sloveniji predčasno razkazal najnovejšega zvezdnika

Najnovejšo zvezdo terenskega dela ponudbe, ki po novem lahko prevaža sedem potnikov, bomo na slovenskih cestah prvič lahko videli februarja.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
27.11.2018 01:20
Čas branja: 3 min

Novi GLE je bil pretekli teden častni gost dogodka Mercedes-Benz tedna mode v Ljubljani, predpremierno pa smo si ga pri slovenskem uvozniku ogledali tudi mi. Ekskluzivno predstavitev novega orjaka so pri slovenskem zastopniku izkoristili za predstavitev medijem in strankam ter za začetek zbiranja naročil.

Na začetku bo na voljo z dvolitrskim dizelskim štirivaljnikom GLE 300 d s 180 kilovati (245 konjskih moči) in začetno ceno 67.770 evrov ter bencinskim trilitrskim šestvaljnikom GLE 450 z 270 kilovati (367 konjskih moči), ki bo v domači garaži za vsaj 86.510 evrov. Prve dobave bodo februarja 2019, do konca prihodnjega leta pa naj bi jih prodali 60. V sredini decembra bosta ponudbo dopolnila še znana šestvaljna dizelska agregata GLE 350 d z 200 kilovati in GLE 400 d z 243 kilovati. Vse različice so opremljene s štirikolesnimi pogoni 4Matic.

Prvi vtisi

Medtem ko je bila tretja generacija (GLE) oblikovno bolj evolucija druge (ML), so oblikovalci pod taktirko Roberta Lešnika tokrat obliko precej prevetrili. Karoserija novega GLE se od predhodne (tretje) generacije razlikuje po nežnejših linijah, ki utelešajo oblikovno filozofijo čutne čistosti in modernega luksuza. Razstavljeni GLE je bil opremljen s paketom AMG, diamantno masko ter 20-palčnimi platišči, ki bolj zaobljenim linijam dodajo še odmerek športnosti. Eden od prepoznavnih znakov ostaja C-stebriček v črni barvi, ki ustvarja občutek, da zadek obdajajo le steklene površine.

Prostornejši, uporabnejši in …

Velik korak naprej je takoj opazen v kabini. Majhen središčni zaslon iz predhodnika sta nadomestila dva 12,3-palčna zaslona (po vzoru razreda S in E), ki omogočata upravljanje z glasom, kretnjami ter na dotik. Površine pokrivajo usnje, les, aluminij ter drugi za otip prijetni in čvrsti materiali. Nižje postavljeni oglati zračniki ter naprej potisnjena zaslona pripomorejo k večji zračnosti prve vrste. Največja novost razreda GLE je možnost izbire sedmih sedežev. Povsem električna in nastavljiva druga vrsta sedežev olajša dostop do tretje. Pri Mercedesu obljubljajo, da bodo na zadnji sedežih lahko sedeli tudi odrasli – do 180 centimetrov visoki potniki.

… pametnejši

GLE se je s sistemom MBUX sposoben učiti z umetno inteligenco in lahko predvidi, kaj uporabnik želi. Če voznik ob torkih med vožnjo domov pogosto telefonira materi, se mu bo na ta dan na prikazovalniku kot predlog izpisala njena številka. GLE razume kompleksnejše ukaze in vprašanja. Glasovno se vklopi s ključno besedo »hej, Mercedes«. Novinca bo mogoče opremiti še s kopico varnostnih pomagal, ter med drugim tudi z aktivnim sistemom blaženja, ki z zračnim vzmetenjem dvigne karoserijo za 16 centimetrov, odpravlja nagibanje v zavojih, pri speljevanju in zaviranju ter omogoča nagibanje v zavoj kot pri vožnji motorja.

Foto: Uroš Božin

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Odličnost in tradicija združeni v iznajdljivem družinskem mercedesu
Avto
AvtoUroš Božin Odličnost in tradicija združeni v iznajdljivem družinskem mercedesu

Na testu nas je razvajal karavanski mercedes C, ki bolje kot kadarkoli pokaže, kaj vse zmorejo današnji avtomobili in česa čez nekaj let ne bodo več

FINANCE
Avto
Mercedes-Benz razred C: poslovnež v velikih čevljih
Avto
AvtoMatej Kačič Mercedes-Benz razred C: poslovnež v velikih čevljih 10

Mercedes-benz razreda C se brez sramu zgleduje po največjem razredu S in dokazuje, kako zadovoljiti zahtevne uporabnike, ki avto uporabljajo tudi za posel.

FINANCE
PMM
AMG električnega mercedesa EQE spreminja v preganjalca tesel in porschejev
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač AMG električnega mercedesa EQE spreminja v preganjalca tesel in porschejev 7

Nemški Mercedes-Benz je elektrifikacijo vzel zelo resno, saj je zgolj lani predstavil pet novih električnih modelov. Ti razmeroma hitro kapljajo na trg, z njimi pa tudi posebne različice, kot sta EQE 43 4Matic in EQE 534Matic+, s katerima Nemci vozijo na zmogljivostni ravni motorjev V8 in V12.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Lepo je, da še obstajajo avti, kot je mercedes S
Avto
AvtoMiloš Milač Lepo je, da še obstajajo avti, kot je mercedes S 4

Nova limuzina razreda S je znova enciklopedija tehničnih inovacij, udobja, razkošja in spokojnosti, ki jo ne zmoti niti popolna digitalizacija.

FINANCE
PMM
Električni mercedes razreda E s 654 kilometri dosega je dobil slovensko ceno
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Električni mercedes razreda E s 654 kilometri dosega je dobil slovensko ceno 7

Osnovni EQE 350+ na slovenski trg prihaja z baterijo z izboljšanim toplotnim menedžmentom, porabo le 15,9 kilovatne ure na sto kilometrov in bogatejšo serijsko opremo, zato je nekaj dražji kot v Nemčiji.

FINANCE
Avto
AMG kot se šika, Mercedes C s tehnologijo iz formule 1
Avto
AvtoAndraž Zupančič AMG kot se šika, Mercedes C s tehnologijo iz formule 1 3

V Affalterbachu ne poznajo šale. Pravzaprav je nikoli niso, kajti to, kar so postavili na kolesa, je vedno znova navduševalo ljubitelje avtomobilov. A top pot so šli še korak dlje. Mogoče celo najdlje doslej. Avtomobil presežkov nosi ime C63 S AMG in ob njem lahko marsikdo ostane brez besed.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)