Najvrednejše znamke na svetu: premoč Toyote in bledenje drugih avtomobilistov Najvrednejše znamke na svetu: premoč Toyote in bledenje drugih avtomobilistov Avtomobilske blagovne znamke izgubljajo v primerjavi s storitvenimi in tehnološkimi podjetji. Med 100 najbolj vrednimi svetovnimi blagovnimi znamkami so letos le še tri avtomobilske.
Zakaj je »stari« clio tako zelo zanimiv? Zakaj je »stari« clio tako zelo zanimiv? Aktualni oziroma kmalu stari clio je izjemno zanimiv nakup. Povsem soliden avto z dobrim osnovnim turbomotorjem danes dobite za dobrih deset tisočakov, s skromnejšo opremo še za manj. To pa je v tem razredu izjemno dobra ponudba. Novi clio bo sicer boljši, a tudi dražji.
Seat tarraco: zamujena priložnost sicer prepričljivega španca Seat tarraco: zamujena priložnost sicer prepričljivega španca Je Špancem uspelo velikega in predvidljivega germana obarvati z mediteranskim soncem, sproščenostjo in čustvi? Več v nadaljevanju...
Na kavo v modernem retro slogu Na kavo v modernem retro slogu Zguljena usnjena jakna, sprane kavbojke, bulerji, nekaj dni stara brada (ali razmršeni lasje), »fensi« čelada in raybanke na nosu. Vse to je bilo še pred kratkim značilno za cafe racerje, zdaj pa so jih zamenjali hudi frajerji današnjega časa, ki prisegajo na vrhunske blagovne znamke in dobro opremo.
V torek ena največjih sprememb pri ceni bencina in dizla V torek ena največjih sprememb pri ceni bencina in dizla Tektonske premike na naftnih trgih bomo v torek občutili na slovenskih bencinskih črpalkah

Elektroprigode Audijevega razvojnika, terenski rolls royce in kaj me čaka v Los Angelesu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
električna...   dodaj
predstavitve vozil   dodaj
testi vozil   dodaj
Emil Frey dodaj
Citroen dodaj
 
Čas branja: 3 min
22.11.2018  22:00  Dopolnjeno: 23.11.2018 04:19
Razburljiv avtomobilski teden vam prinaša zanimivo izkušnjo Audijevega razvojnika Matjaža Kormana – iz 560 kilometrov oddaljenega Ingolstadta se je v Slovenijo odpravil z novim električnim audijem e-tron. Renaultov in Nissanov šef Carlos Ghosn je grešil in si prislužil pripor, Matej je sedel za volan rolls royca s terensko naravnanostjo - cullinana, analizirali smo mercedes-benza CLS in nissana leafa, največjega evropskega avtotrgovca, ki je lovke razpel tudi v Sloveniji, ter spremljali provokativno predavanje nemškega profesorja na Poslovni konferenci Portorož. V tem hipu sem že na poti v Kalifornijo, od koder bom ekskluzivno poročal o kopici vročih avtomobilov, ki spomladi prihajajo tudi na naše ceste. Kar 35 jih čaka v garaži hotela Westin v Pasadeni.
Elektroprigode Audijevega razvojnika, terenski rolls royce in kaj me čaka v Los Angelesu

Obveščaj me o novih člankih:  
električna mobilnost   dodaj
predstavitve vozil   dodaj
testi vozil   dodaj
Emil Frey dodaj
Citroen dodaj

Na našem dogodku Premikamo Slovenijo 2.0 na Brdu pri Kranju sem v torek srečal zanimivega gospoda – Mariborčana Matjaža Kormana na visokem položaju v Audiju. Kot se za razvojnika spodobi, se je na dogodek iz nemškega Ingolstadta pripeljal z najinovativnejšim audijem ta hip, še maloserijskim e-tronom. Zaupal mi je avanturo, polno zapletov in prigod.

Matej je preizkusil novi rolls royce cullinan - prvi rolls royce s terenskimi geni, a še vedno zelo gosposkim značajem. Zanj pravi, da je pomeni tisto, kar so si ultrabogati globoko v sebi že dolgo želeli, a doslej nikoli imeli – mogočni rolls-royce, ki se po zaslugi terenske zasnove in štirikolesnega pogona odlično znajde tudi onkraj civilizacije. Cena – 320 tisočakov pred davki.

Švicarski trgovec Emil Frey, ki ima v lasti tudi slovenska distributerja znamk Citroën in Peugeot (C Automobil Import in P Automobil Import), je z lanskim prevzemom 275 Volkswagnovih prodajnih mest postal največji avtomobilski trgovec Evrope – ustvaril je kar 11 milijard evrov prihodkov in prodal pol milijona avtomobilov. Spomnimo, podjetje v zasebni lasti iz Züricha je leta 2014 prevzelo distribucije mercedes-benzov na Hrvaškem, v Srbiji in Črni gori.

Ko berete te vrstice, že potujem v Los Angeles na testne vožnje žirije svetovnega avta leta. Letošnje leto je rekordno, v tednu dni se bo v severnem delu Los Angelesa v Pasadeni zbralo kar 48 žirantov izbora od skupaj 80, v garaži hotela pa nas čaka kar 35 avtomobilov. Med njimi tudi nekaj zelo vročih, denimo lexus UX in ES, toyota corolla, BMW M2 competition, aston martin vantage in mclaren 720S. O vtisih bom poročal v prihodnjih dneh in tednih. V Los Angelesu pa me čaka tudi poseben sogovornik – predsednik uprave BMW Harald Kruger.

Avtomobilska panoga, predvsem industrija, delno tudi prodaja, je dodobra zaznamovala letošnjo Managerjevo lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Najvišje med avtomobilisti sta Igor Akrapovič na sedmem mestu in Bogomir Strašek (KLS Ljubno) na desetem mestu. Nižje na lestvici najdemo še Janka in Marijo Koprivec iz Silika, Iztoka Lipnika iz Elrada International, Lastnike Filca, Dewesofta, družino Ažman iz podjetja Difa, Vladimirja Bahča iz TPV, Domna Habiča (KMAG), virtuoza v veleprodaji avtomobilov Želja Radiloviča (eden od tujih direktorjev v Sloveniji je zanj rekel, da sodi med tri največje avto posrednike v Evropi), Antona Ofentavška (Oplast) in Marjana Pogačnika iz Iskra Mehanizmov.

Pred 15 leti je odprl nov razred, danes pa je tu že tretja generacija. Pod njene obline se je podpisal slovenski oblikovalec Robert Lešnik. Kakšen vtis je name naredil testni mercedes-benz CLS 350d 4Matic?

Matej pa se je posvetil najbolj vročemu električnemu avtomobilu ta hip – nissanu leafu. Kako se električar izkaže v mestu in na krajših razdaljah, je najbrž jasno, kaj pa, ko se z njim odpravite na daljšo pot?

Dolgoletnega predsednika uprave Renaulta Carlosa Ghosna, ki trenutno vodi Renault, zvezo Renault-Nissan in Mitsubishi, so zaradi suma kršitve zakona o finančnem trgovanju na Japonskem aretirali. Ghosn naj bi več let prijavljal manjše osebne prihodke in uporabljal sredstva družbe za osebne namene.

Nemški avtomobilski velikan bo v električne avtomobile do leta 2023 vložil kar 44 milijard evrov. Volkswagen si po aferi Dieselgate poskuša povrniti ugled, tudi na področju elektrike.

»Boste jutri sploh še prodajali avtomobile?« je na Poslovni konferenci Portorož podražil redni profesor poslovnega upravljanja in ekonomije avtomobilske industrije na Univerzi Duisburg-Essen in direktor Centra za raziskave v avtomobilski industriji (CAR) Ferdinand Dudenhöffer.

»Se bodo goriva znova pocenila?« se je v nedeljo spraševal urednik Financ Jure Ugovšek. Odgovor je dobil v torek.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Slovo supermenedžerja, dvoboj bencin – dizel in dama v moškem svetu

Konec vladavine Carlosa Ghosna ne razkriva le njegovih napak, ampak prikliče tudi spomine na izjemne dosežke supermenedžerja, ki je...

AVTO
Novice
Novice Kako bo Furs preganjal utaje davka, viharni avtomobilski trg in test zimskih pnevmatik 2

Razburljiv teden prinaša stroge ukrepe Fursa proti utajam davka pri uvozu avtomobilov, analizo viharnega avtomobilskega trga, na katerega...

AVTO
Novice
Novice Sonce v Los Angelesu in potres v Detroitu

Razburljiv teden je razkril vsaj dve glavni smernici: prihodnost avtomobilske industrije, kot jo prikazuje avtosalon v Los Angelesu, kopico...

AVTO
Novice
Novice Ko dizel zaznamuje skoraj vsako novico, prepih na trgu prestižnežev in preobrat v Tesli 2

V tem tednu se je dizelski motor znašel v skoraj vsaki novici. Pri Volvu zaradi tega, ker ga denimo novi S60 sploh nima več. Z njim smo...

AVTO
Novice
Novice Veliki primerjalni test SUV, negotova prihodnost avtoposla in specializacija Nissana

V tem tednu vam ponujam enega najbolj obsežnih medijskih projektov – primerjalni PRIMA test šestih športnih terencev D razreda in...

AVTO
Novice
Novice Dizelski umik, menjava na vrhu Daimlerja in strah v BMW 7

Teden pred avtomobilskim salonom v Parizu, tam bomo že v torek, smo zaznali trend umika dizelskih motorjev iz posameznih novih...

AVTO
Novosti
Novosti Nova škoda scala: kaj sploh še ostane golfu? 36

Analiza: kje vse nova škoda scala prehiteva bratranca golfa in seveda, kje golf novinki iz koncerna ne pusti blizu

AVTO
Novice
Novice Grenke posledice brexita že vidne, izjemna toyota rav4 in usodna preobrazba BMW M5 3

Iztekajoč teden so pretresle novice o zaprtju dveh Hondinih tovarn, v Angliji in v Turčiji. Preudarni Japonci kot razloge odhod iz Evrope...