Avto

Avtomobilska eksotika v naši kalifornijski garaži

Prihodnji teden bomo lahko sedli za volan kar 35 novincev, med katerimi je veliko takšnih, ki sploh še niso doživeli svetovne premiere, kaj šele, da bi zapeljali na lokalne trge.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.11.2018 21:29
Dopolnjeno: 21.11.2018 23:10
Čas branja: 5 min
Avtomobilska eksotika v naši kalifornijski garaži
Aston martin vantage ponuja vstop v športni svet angleške znamke, poganja ga V8 turbo motor iz Mercedesov-AMG. V izboru za svetovni avto leta tekmuje v kategorijo svetovni športni avto leta.

V prihodnjih tednih vam bomo postregli z ekskluzivnimi poročili – pred drugimi bomo sedli za volan mclarna 720S, astona martina vantaga, BMW M2 competitiona, lexusa UX in ES, hyundaia nexa na gorivne celice, toyote corolle (novi auris) in številnih drugih. Kakšni so oblikovni, tehnični in drugi trendi avtomobilske industrije, najbolje pokažejo izdelki – novi avtomobili z letnico 2019.

Pa ne le evropski, ki jih delno že poznamo, večinoma pa jih še bomo spoznali v prihodnjem letu. Svetovne smernice krojijo tudi avtomobili, ki so Evropo v celoti ali le delno zapustili zaradi preveč specifičnega okusa stare celine, premajhnega prodajnega potenciala, preveč skromne dobičkonosnosti ali še česa drugega.

Kaj dela Honda na drugi strani luže

Mednje brez dvoma sodi kopica hond, denimo clarity priključni hybrid, insight touring, Genesis kot prestižna znamka korejskega Hyundaia, infiniti kot luksuzni Nissan in še kakšen. Omenjeni avtomobili nastopajo v izboru za svetovni avto leta, skupaj jih je kar 62. V prihodnjem tednu pa bomo lahko sedli za volan kar 35 novincev, med katerimi je veliko takšnih, ki sploh še niso doživeli svetovne premiere, kaj šele, da bi zapeljali na lokalne trge.

Finance tudi letos, kot edini slovenski medij, sodelujemo v najodmevnejšem avtomobilskem izboru svetovni avto leta. Kandidate v tekmovanju 2019 pa bomo tudi tokrat ocenjevali na zavitih cestah južne Kalifornije.

Prvi za volan vročih novih modelov

Pa ne gre le za eksotiko, po moči, ceni, obliki ali zgolj znamki ali modelu, ki je Evropi tako oddaljen, da pač sodi med posebne. Še posebno zanimivo bo sesti za volan avtomobilov, ki bodo v prihodnjem letu zavili tudi na slovenske ceste, nekateri med njimi si obetajo visoke prodajne številke. Tak je recimo kompaktni športni terenec lexus UX, ki bo evropsko premiero sicer doživel šele februarja prihodnje leto. Pa menedžerska limuzina ES, naslednica priljubljenega aurisa, ki spet nosi ime corolla, in nova toyota rav4.

Kako dobra sta eksota infiniti in genesis

Zanimivo bo spoznati lastnosti in potencial hyundaia nexa na gorivne celice, razmišljati, kako dobra sta infiniti QX50 ali pa genesis G70 v primerjavi z evropskimi tekmeci, ali pa kaj Honda počne na področju hibridnih vozil, ki so tudi v Evropi vse bolj priljubljena. Kljub temu modelov clarity PHEV in insight ne ponuja na stari celini.

Izbor na vrhu sveta

Še nekaj številk, ki opisujejo izbor svetovni avto leta oziroma World Car Awards. Je največji in najodmevnejši na svetu, poteka že 15. leto zapored, avte izbira ga 80-članska žirija strokovnih in priznanih žirantov iz Azije, Evrope in Severne Amerike.

Člani žirije bomo tudi letos glasovali za kategorije: svetovni avto leta, luksuzni, športni, zeleni (green) in mestni (urban) avto leta 2019. Za nagrado svetovni dizajn leta 2019 glasujejo strokovnjaki na tem področju. Pri mestnih avtih je omejitev njihova dolžina, ta ne sme presegati štiri metre, pri zelenih pa poraba, ki ne sme presegati štirih litrov na sto kilometrov.

Kateri so prejeli letošnje kipce

Spomnimo, priznanje za svetovni avto leta 2018 je prejel volvo XC60. Svetovni športni avto leta 2018 je postal BMW M5, kipec za luk­suzni avto leta je šel audiju A8, zeleni kipec nissanu leafu, mestni avto leta je postal volkswagen polo, nagrado za dizajn leta 2019 pa je dobil range rover velar.

Zmagovalci 2019 znani aprila v New Yorku

Naše ocene bomo lahko razkrili februarja prihodnje leto, ko bodo znani finalisti (deset v glavni kategoriji ter po pet mestnih, športnih, luksuznih in zelenih finalistov) letošnjega izbora. Prvo trojico najboljših v vsaki kategoriji bomo marca razglasili na ženevskem avtosalonu. Zmagovalce svetovnega avta leta pa bomo izbrali sredi aprila v New Yorku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Novi DMV deluje: v Slovenijo že januarja pripeljal lamborghinija
Avto
AvtoUroš Božin Novi DMV deluje: v Slovenijo že januarja pripeljal lamborghinija 2

Januarska prodaja avtomobilov je bila manjša za 29,3 odstotka. Kdo je v tej žalosti povečal prodajo?

FINANCE
Avto
Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem
Avto
AvtoUroš Božin Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem 4

V primerjavi več kot 20 električnih avtomobilov na ADAC ugotavljajo, da velikost baterije ni vse. Vendar tudi poraba energije ne pove celotne zgodbe.

FINANCE
PMM
To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca 10

Kia EV6 si osnovo in tehniko deli z ioniqom 5 – prvim električnim avtov nove znamke, ki izhaja iz Hyundaia.

FINANCE
PMM
Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec 7

Za ceno od 36 do 40 tisoč evrov dobite neopazen, a uporaben in prostoren električni avto z več kot 400 kilometri dosega in 200 »konji«.

FINANCE
PMM
Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev'
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev' 5

Korejska Kia je včeraj razkrila podrobnosti prvega samostojno razvitega električnega avtomobila EV6, ki sloni na 800-voltni električni platformi, razviti v hrvaškem Rimcu. Novi EV6 ponuja velik razpon moči motorjev, pogonov in velikosti baterij. Vrhunski model GT pa se bo bojeval kar s teslo model 3 performance.

FINANCE
Avto
Korejci presenetili z novim pristopnim križancem
Avto
AvtoUroš Božin Korejci presenetili z novim pristopnim križancem 4

Po osveženi koni in prenovljenem tucsonu so razkrili še križanca z imenom bayon; v Slovenijo bo pripeljal maja, cenovno pa bi moral biti uvrščen pod kono

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)