Avto

Veliki primerjalni test SUV, negotova prihodnost avtoposla in specializacija Nissana

V tem tednu vam ponujam enega najbolj obsežnih medijskih projektov – primerjalni PRIMA test šestih športnih terencev D razreda in premijske uvrstitve. S kolegi iz sedmih drugih medijev smo podrobno secirali audi Q5, volvo XC60, BMW X3, mercedes-benz GLC, lexus NX in alfa romeo stelvio. Zanimala vas bo še analiza dogajanja v Nemčiji, ter vpliv padca BDP na slovensko avtoindustrijo in trg. Preberite si še zadnje rezultate preizkusnih trčenj in številne druge zanimive vsebine.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.11.2018 13:00
Čas branja: 4 min

Pred vami je izjemno podroben primerjalni – PRIMA test športnih terencev premium razreda D audi Q5, BMW X3, alfa romeo stelvio, mercedes-benz GLC, lexus NX in volvo XC60, ki smo ga tudi tokrat izvedli s kolegi iz sedmih drugih medijev.

Primerjava ima več sporočil in razkriva vsaj dva pola. Lahko bi rekli, da zmagovalno izbiro pomenijo štirje kandidati – audi Q5, volvo XC60, BMW X3 in mercedes-benz GLC, a le eden se je povzpel na sam vrh. Na Financah smo ga poimenovali gospod popolnež! Alfa Romeo in lexus NX nista poraženca, ampak zanimivi individualni alternativi.

Koliko boste odšteli za zavarovanje, servisiranje in registracijo – za marsikoga bodo številke morda pomenile pristanek na realna tla.

Pišemo o tem, kakšne popuste smo si izpogajali v salonih, kako smo sestavili opremo vozil?

Pomemben podatek, kakšna je poraba orjakov. Presenečeni boste, pa ne negativno!

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem smo jih podrobno preizkusili, poročamo o varnosti in količini zabave, ki jo ponujajo.

Kaj pa prostornost in uporabnost? Številke niso vse, kandidate smo tudi v živo premerili.

Z Vranskega še poročilo dinamičnega testa in preizkusa delovanja štirikolesnega pogona.

Za konec pa še o subjektivnih ocenah, ki tudi ali še zlasti v tem razredu niso nepomembne. Avto kupujemo tudi z očmi, ne le z metrom in denarnico. Presenečeni boste, kako drugačen je vrstni red v tem delu ocenjevanja.

Sprehodite se še skozi podporne članke testa PRIMA (na zgornjih povezavah), ki sporočajo ozadje meritev in preverjanja ter seveda ocenjevanja kandidatov. S pomočjo podpornih člankov boste lažje izluščili, katere lastnosti so pravzaprav pomembne pri vašem novem športnem terencu in kateri kandidat jih najbolje upodablja.

Pogovarjal sem se z Marjanom Murnom, direktorjem prodaje in marketinga Nissana v regiji Adriatic. V intervjuju je dal nekaj zanimivih pojasnil, kako se znamka spreminja, zakaj je dobro, da se je specializirala, kako kaže električnemu leafu in kakšni časi se obetajo na slovenskem avtomobilskem trgu v letu 2019.

Zadnje vprašanje je pomembno zaradi dogajanja na nemškem trgu, ki je ključen za slovenski izvoz. Nemški BDP se je namreč v tretjem četrtletju skrčil, eden glavnih razlogov pa je pošten upad prodaje avtomobilov. Šefi podjetij Unior, Štore Steel, Iskra Mehanizmi, Porsche Slovenija in Nissan Slovenija pojasnjujejo, kaj pomenijo razmere v Nemčiji in kako vplivajo na slovenski trg.

Evropske prodajne številke so bile oktobra negativne. Glavni krivec za kar konkreten 7,3-odstotni upad pa je uvedba merilnega protokola WLTP in okoljskih predpisov Euro 6d. V analizi razkrivamo prodajo vseh evropskih držav in gibanje prodaje dizelskih avtomobilov.

Slovenski trg je zgornje posledice občutil še močneje, upad prodaje je bil oktobra desetodstoten.

Na evropski ravni je še posebej močan udarec utrpel nemški Audi.

»Ko smo se zavedeli, da se svet spreminja hitreje, smo pripravili scenarije, na podlagi katerih pripravljamo strategijo,« pa je na Poslovni konferenci Portorož povedal Armin Messerer, direktor oddelka za mehatronske električne pogone in dodatno opremo v družbi Mahle Group, ki je konec leta 2013 kupila slovensko družbo Letrika, in tako napovedal nove spremembe v avtomobilski industriji, ki jim slabši časi dajejo še dodaten pospešek.

Matej se je posladkal z izjemno hondo civic s prav tako izjemnim turbodizlom, čeprav je v tem času na precej slabem glasu, in analiziral italijanski Ferrari, ki mu gre zadnje čase kot po maslu.

Preverili smo, kaj še pred razkritjem obljublja nova mazda3 tako iz tehničnega kot oblikovnega vidika in kakšni so rezultati zadnje serije preizkusnih trkov evropskega konzorcija EuroNCAP. Prvič se je pred zidom in tudi v njem prvič znašel tudi avto na gorivne celice. Kako se je odrezal? Morda vas zanima tudi kako varni so mazda6, mercedes-benz razreda A, Lexus ES. Kaj pa evropski potniško/dostavni trojček berlingo, combo in rifter? So dovolj varni, da bi jim zaupali prevoz svojih najmlajših?

Poročamo o dveh projektih Zavoda Varna pot, ki ga vodi nekdanji generalni sekretar AMZS, Robert Štaba. V prvem je zavod z Zavarovalnico Generali pripravil posebno izkustveno doživetje v virtualnem svetu. V drugem pa je ob podpori največjega slovenskega distributerja avtomobilov Porsche Slovenija predstavil vizijo NIČ, ki stremi k radikalnemu zmanjšanju oziroma celo popolni odpravi števila žrtev na slovenskih cestah.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

Slovenija
Spinalna mišična atrofija
Medicina danes
SlovenijaTanja Loboda*, izr. prof. dr. Damjan Osredkar* Spinalna mišična atrofija

Spinalna mišična atrofija (SMA) je dedna živčno-mišična bolezen s pojavnostjo eden na 11 tisoč živorojenih otrok, za katero so značilne mišična oslabelost, huda gibalna oviranost, odpoved dihanja in prezgodnja smrt. Deduje se avtosomno recesivno in jo najpogosteje povzroča delecija ali mutacija v genu SMN1 (survival motor neuron 1) na kromosomu 5, ob ohranitvi ene ali več kopij skoraj identičnega gena SMN2 (survival motor neuron 2). Takšna genska napaka vodi v zmanjšano tvorbo beljakovine SMN, ki je ključna za zdravje in preživetje motoričnih živčnih celic (1).

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)