Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala T-cross je veliko več, kot le privzdignjen ter za tisočaka in pol dražji VW polo. Mladostnega videza, z veliko možnostmi individualizacije in prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu navduši vse generacije, na majorških cestah pa je prepričal tudi za volanom.
Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti V luči ženevskega avtosalona so pri JBR Capitalu pripravili lestvici ženevskih avtomobilov, ki so naložbo lastnikov oplemenitili ali pa precej osiromašili.
Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Ameriški Ford je lani, predvsem zaradi izgub v Evropi in na Kitajskem, zmanjšal dobiček pred davki za 37 odstotkov. Šef Forda si je kljub temu prislužil povišek.
Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Audijev operativni dobiček je lani upadel za 32,3 odstotka, na 3,53 milijarde evrov. Za levji delež zmanjšanja so krivi kazen münchenskega sodišča in drugi stroški, povezani z afero Dieselgate. Napovedi za 2019 so boljše.
Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Privzdignjena tesla model 3 – model Y med kupce prihaja konec leta 2020, osnovna različica pa leta 2021. Že zdaj pa je jasno, da bodo evropske cene zanjo od 20 do 26 odstotkov višje kot ameriške.

Veliki primerjalni test SUV, negotova prihodnost avtoposla in specializacija Nissana

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
predstavitve vozil   dodaj
testi vozil   dodaj
električna...   dodaj
promet   dodaj
varnost   dodaj
 
Čas branja: 4 min
16.11.2018  13:00
V tem tednu vam ponujam enega najbolj obsežnih medijskih projektov – primerjalni PRIMA test šestih športnih terencev D razreda in premijske uvrstitve. S kolegi iz sedmih drugih medijev smo podrobno secirali audi Q5, volvo XC60, BMW X3, mercedes-benz GLC, lexus NX in alfa romeo stelvio. Zanimala vas bo še analiza dogajanja v Nemčiji, ter vpliv padca BDP na slovensko avtoindustrijo in trg. Preberite si še zadnje rezultate preizkusnih trčenj in številne druge zanimive vsebine.
Veliki primerjalni test SUV, negotova prihodnost avtoposla in specializacija Nissana

Obveščaj me o novih člankih:  
predstavitve vozil   dodaj
testi vozil   dodaj
električna mobilnost   dodaj
promet   dodaj
varnost   dodaj

Pred vami je izjemno podroben primerjalni – PRIMA test športnih terencev premium razreda D audi Q5, BMW X3, alfa romeo stelvio, mercedes-benz GLC, lexus NX in volvo XC60, ki smo ga tudi tokrat izvedli s kolegi iz sedmih drugih medijev.

Primerjava ima več sporočil in razkriva vsaj dva pola. Lahko bi rekli, da zmagovalno izbiro pomenijo štirje kandidati – audi Q5, volvo XC60, BMW X3 in mercedes-benz GLC, a le eden se je povzpel na sam vrh. Na Financah smo ga poimenovali gospod popolnež! Alfa Romeo in lexus NX nista poraženca, ampak zanimivi individualni alternativi.

Koliko boste odšteli za zavarovanje, servisiranje in registracijo – za marsikoga bodo številke morda pomenile pristanek na realna tla.

Pišemo o tem, kakšne popuste smo si izpogajali v salonih, kako smo sestavili opremo vozil?

Pomemben podatek, kakšna je poraba orjakov. Presenečeni boste, pa ne negativno!

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem smo jih podrobno preizkusili, poročamo o varnosti in količini zabave, ki jo ponujajo.

Kaj pa prostornost in uporabnost? Številke niso vse, kandidate smo tudi v živo premerili.

Z Vranskega še poročilo dinamičnega testa in preizkusa delovanja štirikolesnega pogona.

Za konec pa še o subjektivnih ocenah, ki tudi ali še zlasti v tem razredu niso nepomembne. Avto kupujemo tudi z očmi, ne le z metrom in denarnico. Presenečeni boste, kako drugačen je vrstni red v tem delu ocenjevanja.

Sprehodite se še skozi podporne članke testa PRIMA (na zgornjih povezavah), ki sporočajo ozadje meritev in preverjanja ter seveda ocenjevanja kandidatov. S pomočjo podpornih člankov boste lažje izluščili, katere lastnosti so pravzaprav pomembne pri vašem novem športnem terencu in kateri kandidat jih najbolje upodablja.

Pogovarjal sem se z Marjanom Murnom, direktorjem prodaje in marketinga Nissana v regiji Adriatic. V intervjuju je dal nekaj zanimivih pojasnil, kako se znamka spreminja, zakaj je dobro, da se je specializirala, kako kaže električnemu leafu in kakšni časi se obetajo na slovenskem avtomobilskem trgu v letu 2019.

Zadnje vprašanje je pomembno zaradi dogajanja na nemškem trgu, ki je ključen za slovenski izvoz. Nemški BDP se je namreč v tretjem četrtletju skrčil, eden glavnih razlogov pa je pošten upad prodaje avtomobilov. Šefi podjetij Unior, Štore Steel, Iskra Mehanizmi, Porsche Slovenija in Nissan Slovenija pojasnjujejo, kaj pomenijo razmere v Nemčiji in kako vplivajo na slovenski trg.

Evropske prodajne številke so bile oktobra negativne. Glavni krivec za kar konkreten 7,3-odstotni upad pa je uvedba merilnega protokola WLTP in okoljskih predpisov Euro 6d. V analizi razkrivamo prodajo vseh evropskih držav in gibanje prodaje dizelskih avtomobilov.

Slovenski trg je zgornje posledice občutil še močneje, upad prodaje je bil oktobra desetodstoten.

Na evropski ravni je še posebej močan udarec utrpel nemški Audi.

»Ko smo se zavedeli, da se svet spreminja hitreje, smo pripravili scenarije, na podlagi katerih pripravljamo strategijo,« pa je na Poslovni konferenci Portorož povedal Armin Messerer, direktor oddelka za mehatronske električne pogone in dodatno opremo v družbi Mahle Group, ki je konec leta 2013 kupila slovensko družbo Letrika, in tako napovedal nove spremembe v avtomobilski industriji, ki jim slabši časi dajejo še dodaten pospešek.

Matej se je posladkal z izjemno hondo civic s prav tako izjemnim turbodizlom, čeprav je v tem času na precej slabem glasu, in analiziral italijanski Ferrari, ki mu gre zadnje čase kot po maslu.

Preverili smo, kaj še pred razkritjem obljublja nova mazda3 tako iz tehničnega kot oblikovnega vidika in kakšni so rezultati zadnje serije preizkusnih trkov evropskega konzorcija EuroNCAP. Prvič se je pred zidom in tudi v njem prvič znašel tudi avto na gorivne celice. Kako se je odrezal? Morda vas zanima tudi kako varni so mazda6, mercedes-benz razreda A, Lexus ES. Kaj pa evropski potniško/dostavni trojček berlingo, combo in rifter? So dovolj varni, da bi jim zaupali prevoz svojih najmlajših?

Poročamo o dveh projektih Zavoda Varna pot, ki ga vodi nekdanji generalni sekretar AMZS, Robert Štaba. V prvem je zavod z Zavarovalnico Generali pripravil posebno izkustveno doživetje v virtualnem svetu. V drugem pa je ob podpori največjega slovenskega distributerja avtomobilov Porsche Slovenija predstavil vizijo NIČ, ki stremi k radikalnemu zmanjšanju oziroma celo popolni odpravi števila žrtev na slovenskih cestah.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Kako bo Furs preganjal utaje davka, viharni avtomobilski trg in test zimskih pnevmatik 2

Razburljiv teden prinaša stroge ukrepe Fursa proti utajam davka pri uvozu avtomobilov, analizo viharnega avtomobilskega trga, na katerega...

AVTO
Novice
Novice Sonce v Los Angelesu in potres v Detroitu

Razburljiv teden je razkril vsaj dve glavni smernici: prihodnost avtomobilske industrije, kot jo prikazuje avtosalon v Los Angelesu, kopico...

AVTO
Novice
Novice Ko dizel zaznamuje skoraj vsako novico, prepih na trgu prestižnežev in preobrat v Tesli 2

V tem tednu se je dizelski motor znašel v skoraj vsaki novici. Pri Volvu zaradi tega, ker ga denimo novi S60 sploh nima več. Z njim smo...

AVTO
Novice
Novice Dizelski umik, menjava na vrhu Daimlerja in strah v BMW 7

Teden pred avtomobilskim salonom v Parizu, tam bomo že v torek, smo zaznali trend umika dizelskih motorjev iz posameznih novih...

AVTO
Novice
Novice Električni cunami, novi avtomobilski davek in preobrat v Volvu 2

Moje zadnje letošnjo pismo razkriva kaj nam bo prihodnje leto prinesel razvoj elektromobilnosti, zakaj je potrebna novela zakona o DMV -...

AVTO
Novice
Novice Elektroprigode Audijevega razvojnika, terenski rolls royce in kaj me čaka v Los Angelesu 9

Razburljiv avtomobilski teden vam prinaša zanimivo izkušnjo Audijevega razvojnika Matjaža Kormana – iz 560 kilometrov oddaljenega...

AVTO
Novosti
Novosti Nova škoda scala: kaj sploh še ostane golfu? 36

Analiza: kje vse nova škoda scala prehiteva bratranca golfa in seveda, kje golf novinki iz koncerna ne pusti blizu

AVTO
Novosti
Novosti Combo ohranja prostornost v Oplovi družini

Te dni je na slovenske ceste zapeljal še tretji predstavnik francosko-nemške družine potniških dostavnikov oziroma vozil za prosti čas...