Avto

PRIMA test: kako smo izmerili prostornost in uporabnost ter ocenili prtljažnik?

Prostornost in uporabnost sta kupcem v tem razredu še kako pomembna, tudi kakovost materialov in izdelave šteje, pozabiti pa ne gre niti na dostopnost do zadnje klopi ter seveda velikost in uporabnost prtljažnega prostora.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.11.2018 00:05
Čas branja: 4 min

Meritve prostornosti potniških prostorov in uporabnost tokratnih premijskih športnih terencev so izvedli Borut Fakin in Anže Jamnik iz revije Avto fokus, Urška Radolović iz portala Avtomobilizem.com in vloger Ciril Komotar. Kaj so pod črto zapisali pri Avto fokusu?

Pomembna odlagalna mesta za mobilnike

Anže Jereb in Borut Fakin, Avto fokus: "Ocenjevali smo ergonomijo potniškega prostora z odlagalnimi mesti vred, kakovost materialov in izdelave, udobje ter prostornost na sprednjih in zadnjih sedežih, vstopanje in izstopanje iz avtomobila, primernost isofix pritrdišč ter prostor za otroška sedeža na zadnji klopi.

Preverjali smo odlagalna mesta za mobilne telefone, z 1,5 in 0,5-litrsko plastenko smo preverjali odlagalna mesta za pijačo, z mapo velikosti A4 pa smo preverjali velikost predalov pred sovoznikom.

Prostornost na zadnji klopi smo merili tako, da se je Urška usedla na voznikovo mesto, Borut pa za njo, nato pa smo merili prostor za kolena in nad glavo.

Merili smo tudi odprtino zadnjih vrat.

Točko smo namenili tudi vsem, ki imajo zadaj prezračevalne reže (imajo jih vsi)

Ocenili smo nameščanje otroških sedežev s pritrdišči isofix in s pripenjanjem z varnostnim pasom ter izmerili prostor, ki ostane med dvema otroškima sedežema.

Prostorne zadnje klopi in zelo dobra ergonomija pri vseh

Vsi modeli so se izkazali s prostornostjo druge vrste sedežev, kje vsi ponujajo dovolj prostora za kolena. Tu v pozitivno smer izstopa volvo. Z izjemo lexusa, ki ima komaj dovolj prostora za 180 cm visokega potnika, vsi ponujajo tudi dovolj prostora za glavo (tudi s stekleno streho).

Pri udobju tako na sprednjih, kot na zadnjih sedežih izstopa audi, ki pa je imel opcijske sedeže S-line ter opcijski vzdolžni pomik in nastavljiv naklon naslona zadnjih sedežev. Med manj udobne zadaj sodita alfa, ki ima izrazito neudoben naslon, ter lexus, ki ima nadpovprečno visok pod.

Ergonomija je pri vseh zelo dobra. Najboljša je pri audiju in BMW-ju, sledi mercedes, enako velja za kakovost materialov. Najslabša kakovost materialov je nedvomno pri alfi, ki je tudi površno izdelana.

Alfa in lexus sta edina modela, pri katerih v predal pred sovoznikom ni mogoče pospraviti mape A4."

Prostorni zadki pri vseh, a razlike med njimi vseeno so

Prestižni športni terenec ni pomemben le z vidika cene, stroškov, ugleda in še česa, ampak kupcem šteje tudi prostor – tisti za zadnjimi sedeži. V teoriji ga ni malo, kaj pa v praksi? Izmerila sta jih Matej Štakul in Matjaž Terzič iz Dnevnika. Kaj sta ugotovila?

Matej Štakul in Matjaž Terzič, Dnevnik: "Glede prtljažnikov ni veliko filozofije. Glede na velikost avtomobilov, sva se tokrat "oborožila" z večjim številom predmetov in uporabila dva velika kovčka, tri majhne "letalske" in eno veliko napolnjeno športno torbo. Vsi avtomobili so pogoltnili vse, a se med seboj vseeno razlikujejo.

Najbolje se je odrezala "nemška trojka", v katero sva brez težav pod rolo, torej do višine naslonjal sedežev, spravila vse predmete, le malenkost težje je šlo pri volvu, medtem ko se pri lexusu, ki je imel edini trdo polico, vsega pod to ni dalo spraviti, a so se predmeti vseeno zložili do višine, ki vozniku še ni zakrila pogleda nazaj skozi vzvratno ogledalo. Pri alfi je bilo vse skupaj najslabše, ker ima bistveno ožji prtljažnik. Medtem ko je bilo pri drugih možno zložiti dva velika kovčka vsakega na eno stran prtljažnika in vmes stlačiti torbo, tu ni šlo, saj je bilo prostora ravno za dva kovčka. Edini način, da sva prtljažnik lahko zaprla, je bil tako ta, da sva torbo dala na vrh kovčkov, s čimer pa je bil pogled vozniku nazaj močno oviran.

Na podlagi meritve višine nakladalnega robu in odprtine sva tudi razporedila točke, kar se tiče zlaganja naslonjal, je pri vseh vse skupaj priročno in enostavno, se pa vseeno opcija podiranja iz prtljažnika zdi dodana vrednost, zato sva trojici, ki je to omogočala (alfa, bmw, mercedes), podelila točko več.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani
Avto
AvtoMiloš Milač BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani 1

Naš konfigurator trenutno ne deluje dobro, cene vozil so napačne. Prave cene za leto 2021 so do 18 odstotkov nižje kot lani, sporoča BMW Slovenija.

FINANCE
Avto
Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis
Avto
AvtoMiloš Milač Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis

Intervju z Blažem Urbanijo, direktorjem družbe Wallis Motor Ljubljana, ki je oktobra lani prevzel posel in objekt nekdanjega trgovca BMW A-Cosmosa.

FINANCE
Avto
Tako so se z novim DMV pocenili lexusi
Avto
AvtoUroš Božin Tako so se z novim DMV pocenili lexusi 1

Prihranki segajo do 37 tisoč evrov. Modeli z majhnimi varčnimi hibridnimi pogoni pa so se podražili.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
BMW M5 CS: Nova divja pošast iz Münchna
Avto
AvtoUroš Božin BMW M5 CS: Nova divja pošast iz Münchna

Superšportna limuzina za privržence znamki prihaja spomladi s ceno 196.850 evrov, do stotice se izstreli v natanko treh sekundah.

FINANCE
Avto
Kako v Sloveniji posluje švicarski Emil Frey, goljufivi avtooglasi in prvi učinki novega davka
Avto
AvtoMiloš Milač Kako v Sloveniji posluje švicarski Emil Frey, goljufivi avtooglasi in prvi učinki novega davka

V tem tednu podrobno o Emil Frey Services, ki pod skupno streho združuje nekdanji ACH 2 in distributerja Peugeota in Citroëna ter Wallis Motor Ljubljana, ki je prevzel posel A-Cosmosa. Preverili smo, kako se lahko opečete pri nakupu rabljenega avta prek portala mobile.de, kako posluje Daimler, kakšni so prvi učinki novega davka na motorna vozila in kakšna je bila januarska prodaja avtomobilov v Sloveniji. Med novostmi pa prestižni DS4, električni kombi EQV in zverina iz Münchna – BMW M5 CS.

FINANCE
Avto
Slab december za avtotrgovce, a vseeno daleč od pomladne katastrofe
Avto
AvtoMiloš Milač Slab december za avtotrgovce, a vseeno daleč od pomladne katastrofe 9

December je bil za trgovce novih avtomobilov tretji najslabši mesec prejšnjega leta, če štejemo le upad glede na isti mesec predlanskim. Zmanjšanje prodaje je bilo kar 47,6-odstotno, registriranih je bilo le 2.348 avtomobilov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)