Avto

EuroNCAP: pet zvezdic za prvi preizkušen avto na gorivne celice

Na zadnjih preizkusih EuroNCAP so si pet zvezdic za varnost prislužili hyundai nexo, mazda6, mercedes-benz A in lexus ES, štiri zvezdice pa citroën berlingo, peugeot rifter in opel combo

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.11.2018 21:00
Čas branja: 1 min

Hyundai nexo je prvi avto na gorivne celice oziroma vodikovo gorivo (to s kemično reakcijo pretvorijo v elektriko, ki poskrbi za pogon motorja), ki je bil kadarkoli preizkušen na varnostnem testu evropskega konzorcija EuroNCAP in si je že prislužil pet zvezdic za varnost.

V kategoriji varnosti odraslih potnikov je nexo prejel 94 odstotkov vseh možnih točk. Poleg tega je v kategoriji varnosti otrok prejel 87 odstotkov, v kategoriji asis­tenčni sistemi 67 odstotkov in v kategoriji varnosti pešcev 80 odstotkov možnih točk.

Pet zvezdic še za mazdo6, lexus ES in mercedes-benz A

V zadnji seriji preizkusnih trčenj je EuroNCAP podelil še tri odlične ocene, pet zvezdic za varnost mazdi6, novemu mercedes-benzu razreda A in lexusu ES. Mazda se je odlično izkazala pri varnosti odraslih potnikov (95 odstotkov vseh točk) in pri varnosti otrok z 91 odstotki vseh točk. Malo slabše pa pri asistenčnih sistemih (73 odstotkov) in pešcih (66 odstotkov).

Mercedes-Benz razreda A je v prvih treh kategorijah presegel rezultat 90 odstotkov vseh možnih točk, le pri asistenčnih sistemih je dobil 75 odstotkov. Lexus ES se je izkazal s podobnim rezultatom kot razred A, asistenčni sistemi so bili najslabša točka s 77 odstotki vseh možnih točk. V prvih treh kategorijah pa si je prislužil 91-, 87- in 90-odstotno oceno.

Na splošno solidni, a za pešce manj varni trojčki

Evropski trojček potniških dostavnikov citroën berlingo, peugeot rifter in opel combo pa se je moral zadovoljiti s štirimi zvezdicami za varnost na omenjenem testu. Tehnični in oblikovni sorodniki so se sicer solidno izkazali pri skupni varnosti (91 odstotkov) in varnosti otrok (81 odstotkov).

Na področju asistenčnih sistemov so z 68 odstotki vseh točk pokazali slabše lastnosti, padli pa so pri varnosti pešcev z le 58 odstotki skupnih točk. Zasnova berlinga, rifterja in comba je ob trku za pešce še posebej nevarna v predelu prednjih stebričkov, pod vetrobranskim steklom in v zgornjem delu blatnikov. Za te predele jim je EuroNCAP dodelil zelo skromno oceno za varnost.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Tako so se z novim DMV pocenili lexusi
Avto
AvtoUroš Božin Tako so se z novim DMV pocenili lexusi 1

Prihranki segajo do 37 tisoč evrov. Modeli z majhnimi varčnimi hibridnimi pogoni pa so se podražili.

FINANCE
Avto
Na zadnjih preizkusnih trkih EuroNCAP skoraj sami odličnjaki
Avto
AvtoMiloš Milač Na zadnjih preizkusnih trkih EuroNCAP skoraj sami odličnjaki

Evropski konzorcij EuroNCAP je v prvem letošnjem preizkusnem trku na varnostni preizkus postavil sedem novih avtomobilov

FINANCE
Avto
Nova izdaja tokrat tudi priključne Lexusove uspešnice
Avto
AvtoMiloš Milač Nova izdaja tokrat tudi priključne Lexusove uspešnice

Novi lexus NX se predstavlja v znani, na prvi pogled krepko osveženi podobi. A novih je kar 95 odstotkov delov. Največ novosti je pod motornim pokrovom, kjer se vrtijo močnejši motorji, med njimi tudi priključni hibrid. Močno osvežena pa je tudi potniška kabina, ki ponuja enega največjih zaslonov na trgu. Ta lahko meri kar 14 palcev.

FINANCE
Avto
Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih
Avto
AvtoMiloš Milač Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih

Škoda octavia je slovenski avto leta 2021, premagala je volkswagna golfa, peugeota 2008, hyundaia tucsona in renaulta capturja.

FINANCE
IKT
Stroški zaradi kibernetskega kriminala so se lani povzpeli na 900 milijard evrov
IKT
IKTEsad Jakupović Stroški zaradi kibernetskega kriminala so se lani povzpeli na 900 milijard evrov

Nova realnost rnas čaka tudi pri kibernetski varnosti

FINANCE
PMM
Čistokrvna limuzina, ki boža potnike in pije po kapljicah
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Čistokrvna limuzina, ki boža potnike in pije po kapljicah 7

Lexus ES nadaljuje v umirjeni smeri, pri modelu z letnico 2022 pa dodaja kopico varnostnih novosti, kamere namesto zunanjih ogledal in še bolj varčen hibrid z izmerjeno porabo le dobrih pet litrov. K nam pride konec tega meseca, cene pa bodo ostale na ravni predhodnika, torej od 54 tisoč evrov.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.