Avto

Narobe svet!? Električni Harley in MAN, vodik za ameriško Nikolo

V trem tednu smo se posvetili predvsem tovornim vozilom z alternativnimi oblikami pogona, električni MAN bo kmalu realnost, iz ZDA pa "ponovno" prihajajo sanje, tokrat na vodik. V elektriko se je usmeril tudi sloviti Harley Davidson, ki raziskuje novo tehnološko področje in išče pot iz težav.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.11.2018 08:17
Čas branja: 3 min

Kako 26-tonski orjak prepelje 200 kilometrov zgolj na baterije. Baterije se seveda polnijo med zaviranjem prek rekuperacije, ko elektromotor deluje kot generator. Sicer pa tovornjake polnijo na polnilnih postajah s standardiziranim priključkom CCS Type 2, in sicer tako z enosmernim tokom (22 ali 44 kilovatov) kot tudi z izmeničnim (150 kilovatov). Priključka za polnjenje baterij sta na obeh bokih tovornjaka takoj za prvo osjo.

Kakšne so prve izkušnje s tovornjaki na utekočinjeni zemeljski plin? Z enim polnjenjem rezervoarjev je mogoče po Ivecovih uradnih podatkih prevoziti do 1.600 kilometrov, medtem ko izkušnje prevoznika kažejo, da se številka lahko dvigne tudi do 1.800 kilometrov.

Harley-Davidson, kot ga še ni bilo. Proizvajalec legendarnih ameriških motorjev je iskrico našel v električnem pogonu, ki pa motorjev nebo utišala. LiveWire z obliko in enostavnostjo uporabe nagovarja mlajše kupce.

Prostorna kot octavia, obenem pa sodobnejša od golfa – to je nova škoda scala, ki bo prihodnje leto zapeljala v osrednji del golfovega oziroma C-razreda.

To je ameriški tovornjak na vodikovo gorivo za Evropo. Ameriški proizvajalec komponent za električna vozila in za zdaj le konceptnih vozil Nikola Motor je predstavil idejo o evropskem tovornjaku na vodikovo gorivo, ki bo na staro celino zapeljal med letoma 2022 in 2023.

Citroën C4 cactus s svojo prenovljeno podobo nagovarja že doslej prepričane, in to predvsem tiste, ki morda še niso pozabili na citroëne, kot so nekoč bili. Kako ga je ocenil Janez Kovačič.

Oktobra je bilo v Sloveniji prvič registriranih 6.731 novih vozil, kar je 10,60 odstotka manj kot v istem mesecu lani. Do oktobra je bilo letos skupaj medtem prvič registriranih 74.558 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 5,69 odstotka več kot v devetih mesecih lani.

Skupina Renault bo do leta 2020 iz odsluženih baterij zgradila sistem shranjevalnikov, ki bo dosegel zmogljivost 60 megavatnih ur, kar ustreza dnevni porabi elektrike v mestu s pet tisoč gospodinjstvi.

Prodaja električnih avtov je lani v svetu presegla milijon enot in enoodstotni tržni delež, dostavniki pa na tem področju ostajajo v ozadju. Preverili smo, katere so ovire, katere priložnosti za elektrifikacijo dostavnih vozil in kateri so že na voljo na trgu.

Japonska Toyota je v prvi polovici poslovnega leta, to je med aprilom in septembrom, ustvarila 1.240 milijard jenov (9,62 milijarde evrov) dobička, kar je 16 odstotkov več kot v istem obdobju leto prej. Prihodki od prodaje so zrasli za 3,4 odstotka, na 14.700 milijard jenov (114,21 milijarde evrov).

BMW serije 8 je v iskanju prvinskega doživetja odvrgel streho in obiskal hrvaške ceste. Serija 6 brez strehe je tako postala del zgodovine, razlogov za žalost pa ni, saj je tukaj že naslednik, ki vso svojo lepoto razkrije v 15 sekundah.

»Bo dizel od torka še vedno dražji od bencina?« se je spraševal Jure Ugovšek. Takšen je odgovor.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
PMM
Slovenska podjetja za volanom električnega tovornjaka, kakšne so izkušnje z njim?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Slovenska podjetja za volanom električnega tovornjaka, kakšne so izkušnje z njim? 1

Električni tovornjak MAN eTGM je opremljen z 12 litij-ionskimi baterijskimi paketi skupne zmogljivosti 185 kilovatnih ur, kar bi moralo zadostovati za do 200 kilometrov vožnje.

FINANCE
PMM
Zakaj bo za gospodarskimi vozili še vedno 'dišalo' po dizlu?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Zakaj bo za gospodarskimi vozili še vedno 'dišalo' po dizlu?

Električni pogon se počasi, a vztrajno prebija s skirojev, koles in osebnih vozil tudi na večja gospodarska vozila. Vendar se velika večina tovornih vozil še nekaj časa ne bo napajala iz vtičnice, ampak na stari dizel. Kupce osebnih vozil poganjajo čustva, kupce tovornih vozil pa ekonomika.

FINANCE
Avto
Zmagovalci PAL: mercedes-benza C in S, renaulta megane in twingo electric ter MAN TGE
Avto
AvtoMiloš Milač Zmagovalci PAL: mercedes-benza C in S, renaulta megane in twingo electric ter MAN TGE 3

Sinoči smo pred več kot 200 gosti iz avtomobilske in drugih panog v čarobnem okolju bazilike Marije pomagaj na Brezjah razglasili zmagovalce. Kipce so si prislužili renault megane in megane conquest, mercedes-benza razreda C in S in MAN TGE.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
PMM
Elektrika od Zastavinega yuga do avtobusa MAN in najboljše, tudi najslabše, pnevmatike letošnje zime
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Elektrika od Zastavinega yuga do avtobusa MAN in najboljše, tudi najslabše, pnevmatike letošnje zime

Električni teden po novicah, prihodih novih avtomobilov in napovedi gradnje baterijskih tovarn. Poleg tega pa še veliki AMZS-test zimskih pnevmatik, kar 34 so jih skupaj z evropskimi avto-moto klubi postavili pred zahteven preizkus.

FINANCE
PMM
Zgodbe avtomobilskega Münchna, klepet s šefi avtoindustrije in novi prevzemi slovenskih trgovcev
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Zgodbe avtomobilskega Münchna, klepet s šefi avtoindustrije in novi prevzemi slovenskih trgovcev

V razburljivem avtomobilskem tednu sem vam pripravil zgodbe iz salona IAA Mobility v Münchnu, ki je dal kopico dobrih vsebin. Zapisal sem intervjuja s predsednikom uprave skupine Volkswagen Herbertom Diessom in članom uprave BMW Pietrom Noto, razkril prodajo Renault Nissan Adriatika, ki vključuje tudi slovensko podjetje in zaključen posel med madžarskim Wallisom in slovenskim Avto Aktivom. Iz ozadja izbora Poslovni avto leta pišem o bitki menedžerskih limuzin na Vranskem, ki jo je nekoliko nepričakovano dobila ostarela dama iz Münchna. Kako so glasovali člani žirije dostavnikov, kakšne zahteve imajo najzahtevnejši uporabniki in kaj jih pesti v poslu. Pišemo tudi o novem oplu grandland in mercedes-benzu razreda C, teden pa končujem z nekaj poslovnimi novicami.

FINANCE
PMM
Elektrika prodira tudi v težka vozila, avtobus MAN z dosegom tesle
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Elektrika prodira tudi v težka vozila, avtobus MAN z dosegom tesle

Po preizkusnem obdobju MAN začenja tudi serijsko proizvodnjo električnih gospodarskih vozil. Najmanjšemu električnemu eTGE sledita tovornjak za distribucijo in mestni avtobus, ki je spomladi postavil 550-kilometrski rekord v dosegu z enim polnjenjem baterij.