Avto

Prvi učinki brexita, dva obraza toyote yaris in krompirjeva šola

Kljub šolskim počitnicam, praznikom in dopustu, je bila ekipa avto.finance.si v zadnjem tednu zelo aktivna. Odprtje tovarne Jaguar Land Rover na Slovaškem daje dobra znamenja o učinkih brexita, toyota yaris nam je pokazala dva skrajno različna obraza, karavanska opel insignia pa sporočilo, da poslovni karavani še zdaleč niso preteklost. Pišemo še o novem VW T-crossu, transporterju, škodi karoq in seveda Elonu Musku. Med krompirjevimi počitnicami smo se udeležili še jesenske finančne šole, ki jo organizirajo Moje finance, in 55 mladim pojasnili, koliko jih bo stal prvi avto.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

02.11.2018 09:10
Dopolnjeno: 02.11.2018 09:55
Čas branja: 2 min

V Veliki Britaniji proizvodnja stoji, na Slovaškem se začenja. Medtem ko je Jaguar Land Rover za dva tedna ustavil svojo tovarno v Solihullu– razlog naj bi bila trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko in 50-odstoten upad prodaje na Kitajskem –, je pred dnevi britanski proizvajalec odprl novo tovarno v slovaški Nitri.

Dva obraza toyote yaris: divji in unikatni yaris GRMN, izdelan le v 600 kosih, s kar 211 konjiči, ki jim pomaga dihati kompresor, in izrazito športnimi lastnostmi. Yaris GRMN je element presenečenja, dokaz, kaj Toyota zna in zmore v športnem razredu, in je obenem napoved novih modelov s športnim predznakom.

Drugi yaris je dejansko yaris za množice, izbira sedanjosti in prihodnosti – to je yaris hybrid, ki s skromno porabo, samodejnim menjalnikom, neslišnimi speljevanji in tudi zelo ugodno ceno za tako napredno tehniko ponuja idealno rešitev za mestna središča.

Opel z merami luksuznega in ceno službenega razreda. Opel insignia sports tourer 2.0 CDTI innovation z merami, udobjem in prostorom. Ne nazadnje tudi z ugodno ceno sporoča, da poslovni karavani še zdaleč niso preteklost.

Med počitnicami smo priskočili na pomoč kolegom iz Mojih Financ, ki so organizirali jesensko finančno šolo. Kar 55 mladim smo pojasnili, koliko jih bo stal prvi avto. Koliko denarja potrebujejo, še preden se bodo vanj usedli, koliko za nakup, na katere stroške morajo računati. Ostali so večinoma odprtih ust …

VW transporter je v šesti generaciji na voljo v številnih različicah, ki služijo predvsem obrti in poslu, zasebno pa nas je prepričal z lahkotnostjo v vsakodnevnem prometu, prilagodljivostjo in praktičnostjo.

To je novi volkswagen T-cross: nemški proizvajalec z nekaj zamude odločno vstopa v razred najmanjših križancev, ki velja za enega najhitreje rastočih razredov tako Evropi kot v Sloveniji.

Škoda karoq je resda pomanjšan kodiaq, a se z bolj kompaktnimi merami bolje znajde v mestu, s štirikolesnim pogonom in 150-konjskim dizlom pa zlahka spiše novo družinsko pustolovščino daleč od doma.

Izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk se za nekaj dni umika s Twitterja, potem ko je zapisal, da se je tvit o umiku z borze, za katerega je bil kaznovan z 20 milijoni dolarjev, splačal, poroča Bloomberg. Musk se je na sledilce na družbenem omrežju obrnil v soboto s tvitom, da so všečki na Twitterju redki, kritike pa tako ostre, da je že 'zabavno'.

Ameriški Ford je zaradi slabše prodaje na Kitajskem občutno zmanjšal dobiček. Visoki stroški surovin, carine ter slaba prodaja na Kitajskem so poleti močno zmanjšali dobiček drugega največjega ameriškega proizvajalca avtomobilov Ford.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Vrtno pohištvo za teraso in vrt: poiščite navdih v najnovejših trendih

Pomlad je čas, ko se ponovno povežemo z naravo, napolnimo z energijo ter uživamo v vseh lepotah, ki nam jih ponuja preživljanje časa...

FINANCE
Avto
Toyota yaris spet do naslova evropski avto leta
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota yaris spet do naslova evropski avto leta 4

Nova toyota yaris je v tekmi za naslov evropski avto leta 2021 krepko ugnala tekmece. To ji je uspelo že drugič v zgodovini.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)