Avto

Novi velikan, ki prevzema bavarsko krono

Po skoraj dveh desetletjih je X5 zgubil krono največjega bavarskega športnega terenca. Tu je BMW X7, ki bo v prvovrstnem udobju razvajal tudi sedem potnikov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
22.10.2018 22:55
Čas branja: 5 min

BMW je odločno zajadral val povpraševanja po športnih terencih. V ponudbi so majhni, srednje veliki, kupeji, veliki, priključni hibridi in tisti z več kot 400 kilovati. Edini segment, kjer je zijala luknja, je tako imenovani razred gromozanskih terencev full-size. Novi BMW X7 je od X5 daljši za skoraj 23 centimetrov ter tako zaokroža bogato ponudbo vozil z oznako X. Združuje ekskluzivnost in prostornost prestižne limuzine z vsestranskostjo in okretnostjo športnega terenca.

Velik, večji, X7

Novinec zaseda kar 515 centimetrov v dolžino, dva metra v širino in dobrih 180 centimetrov v višino. Velika so tudi aluminijasta platišča, ki v osnovi merijo 20 palcev, za doplačilo pa lahko segajo tudi do 22 palcev. Bahav in pomemben obraz zaznamujeta največji ledvički, kar so jih Bavarci kdaj koli namestili na kateri koli sodobni BMW. S stranskega profila dominirajo velika okna, dolga zadnja vrata in dolga strešna linija.

Zunanjost bo mogoče obleči v športno opremo M-sport in elegantno pure excellence (na sliki). Pri slednji oblikovalci niso varčevali z uporabo kroma. Po vzoru serije 7 zadnji luči povezuje kromirana letev, svetleče dodatke pa najdemo še na odbijaču, pod vrati, na strehi in okoli oken. Sprednji žarometi bodo v osnovi svetili v LED- tehnologiji, za doplačilo pa v laserski.

Čeprav se bodo redki lastniki podali na makadamske ceste ali brezpotja – večina se bo seveda držala avtocest in mestnih središč –, so vse različice opremljene s štirikolesnim pogonom xDrive, z zaporo diferenciala ter s programi za vožnjo po pesku, produ, kamenju in snegu. Da bi potnikom zagotovili večje udobje in za višjo oddaljenost od tal, bo vsak X7 opremljen s prilagodljivim zračnim vzmetenjem.

Panoramska streha, ki upodablja nočno nebo

Oblika armaturne plošče je identična tisti v X5. Zaslon pred voznikom in tisti v sredini merita 12,3 palca. Voznik s pozdravom »Hej BMW« aktivira pomočnika, ki mu lahko pomaga pri navigaciji, nastavljanju temperature, iskanju parkirnega mesta in odgovarja na druga vprašanja. Vsak BMW X7 bo imel celotno notranjost oblečeno v usnje, na seznamu osnovne opreme pa je še štiripodročna samodejna klimatska naprava, ogrevanje sedežev spredaj in zadaj, avdio sistem z desetimi zvočniki, brezžično polnjenje in hotspot.

Dodatno bo na voljo še projecirni zaslon, mehko zapiranje vrat, tridelna panoramska streha sky lounge LED, ki po vzoru Rolls-Roycea sveti v 15-tisoč različnih grafičnih vzorcih in upodablja nočno nebo.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Ločena klima za zadnjo sedežno vrsto

Kabina X7 v osnovni postavitvi sprejme sedem potnikov, za doplačilo pa v drugi vrsti postavijo dva razkošna električno nastavljiva 'fotelja'. Oblikovalci so zadnja vrata naredili večja, da olajšajo vstop na drugo in tretjo vrsto sedežev. Zadnja sedeža nista le »kazen« za najmanj pridne, temveč omogočata več prostora, držala za pijačo, naslonjalo za roke, svojo sončno streho, ogrevanje sedežev ter upravljanje z zadnjim senčnikom.

Le pritisk na gumb na zadnjih vratih in v prtljažniku je dovolj za zlaganje in postavljanje druge in tretje sedežne vrste. Prostornina prtljažnega prostora, ko so vsi sedeži postavljeni, meri 326 litrov. Z zloženo tretjo vrsto se prtljažnik poveča na 750 litrov, s podrtjem druge in tretje sedežne vrste pa sprejme kar 2.120 litrov. Prtljažna vrata se samodejno odpirajo v dveh delih. Ob klasičnem odpiranju zgornjega dela se spodnji spusti v nakladalno polico. Zračno vzmetenja pa z znižanjem zadka olajša nalaganje v prtljažnik.

V Evropi brez osemvaljnika

Za novega velikana je BMW pripravil tri motorje v štirih različicah. Vstopni model 30d bo poganjal trilitrski linijski šestvaljni dizel s 195 kilovati (261 konji) moči. Zmogljivejša dizelska izbira bo M50d šestvaljnik s štirimi turbinami in 294 kilovati (395 konji) moči. Tistim, ki prisegajo na bencinske motorje, bosta na voljo šestvaljni 40i s 250 kilovati (335 konji) in 50i s 340 kilovati (456 konjev). Slednji na evropskem kontinentu ne bo na razpolago.

Z X7 so Bavarci pokrili še zadnji košček trga, na katerem so do zdaj lomastili cadillac escalade, range rover, mercedes-benz GLS, lexus LX in podobni. Izdelovali ga bodo v tovarni v Spartanburgu v Južni Karolini, na trg pa bo zapeljal marca.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega...

FINANCE
Avto
BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani
Avto
AvtoMiloš Milač BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani 1

Naš konfigurator trenutno ne deluje dobro, cene vozil so napačne. Prave cene za leto 2021 so do 18 odstotkov nižje kot lani, sporoča BMW Slovenija.

FINANCE
Avto
Koronavirus Bavarcem pretrgal 12-letni prodajni niz
Avto
AvtoUroš Božin Koronavirus Bavarcem pretrgal 12-letni prodajni niz

Zaprtje tovarn in prodajnih salonov je močno udarilo po financah v drugem četrtletju, v tretjem in četrtem trimesečju pa so v BMW dober del izgubljenega nadomestili.

FINANCE
Avto
BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov
Avto
AvtoMiloš Milač BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov 25

BMW električni orjak bo ponudil kopico sodobne tehnike, krepke mere in doseg prek 600 kilometrov v različici iX xDrive50.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis
Avto
AvtoMiloš Milač Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis

Intervju z Blažem Urbanijo, direktorjem družbe Wallis Motor Ljubljana, ki je oktobra lani prevzel posel in objekt nekdanjega trgovca BMW A-Cosmosa.

FINANCE
Avto
BMW v prvem trimesečju s prodajnim rekordom
FINANCE
PMM
BMW priključna hibrida 330e in 530e: tudi elektrika lahko prinese užitek v vožnji
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač BMW priključna hibrida 330e in 530e: tudi elektrika lahko prinese užitek v vožnji 19

Test: BMW 330e xDrive touring in 530e xDrive touring s sistemsko močjo 215 kilovatov, res skromno žejo in krepko skupno maso.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)