Avto

Realnost avtomobilskega Pariza, Lešnikov mercedes in nove neumnosti Elona Muska

Za vas sem tokrat pripravil podroben opis stanja, ne le novosti, pariškega avtomobilskega salona ter izmeril utrip avtomobilske industrije. Pariški salon je dal veliko sporočil, vsa niso prav spodbudna. Pogovarjali smo se z Robertom Lešnikom, očetom oblin novega mercedes-benza B, in Arminom Messerjem iz družbe Mahle Group. Uroš se je poglobil v vročega audija A6, na slovenski trg bo zapeljalo kar nekaj jesenskih novosti, Elon Musk pa je šel tokrat predaleč in izgubil stolček predsednika uprave.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

05.10.2018 11:11
Čas branja: 3 min

Blišč in beda avtomobilskega Pariza in umirjanje elektroevforije. Avtomobilski salon v Parizu opozarja na počasno umiranje sejemske oziroma salonske dejavnosti, umirjanje elektro- in avtononme evforije ter nove poskuse Kitajcev in Vietnamcev.

Novi mercedes-benz razreda B, edini enoprostorec med osebnimi avti te znamke, je najnovejši projekt slovenskega oblikovalca Roberta Lešnika. Na pariškem avtosalonu nam je pojasnil, kako je uporabnemu mercedesu vdihnil več čustvenega naboja, ne da bi pri tem žrtvoval njegovo uporabnost.

Špela se je z Arminom Messerjem, direktorjem oddelka za mehatronske električne pogone in dodatno opremo v podjetju Mahle Group, pogovarjala o izzivih družbe, ki se srečuje z nenehnimi disrupcijami, cenovnimi vojnami in drugimi pritiski v panogi.

Ena od glavnih zvezd pariškega avtomobilskega salona je nova generacija BMW serije 3. Limuzina, ki že štiri desetletja navdušuje in postavlja standarde vozne dinamike, je oblikovno popolnoma prenovljena in napolnjena z najnovejšimi sistemi pomoči. Le motorji so zgolj preneseni iz prejšnje generacije in drugih modelov te znamke.

Urošev prvi test – audi A6 50 TDI quattro. Zanj pravi, da je prvovrstna poslovna limuzina, ki s šestvaljnikom in štirikolesnim pogonom razvaja v slogu največjih. Navduši pa tudi z udobjem, masažo in zmogljivim motorjem ter (odlično opremljen testni avto) pošteno pretrese s ceno.

Hondin prostorski čudež je začel lov na slovenske kupce. Svetovno najbolj prodajan SUV začenja pohod na slovenski trg z začetno ceno 27.900 evrov.

Športni terenci z vetrom v hrbet. Najbolj zaželeni avtomobili ta hip so športni terenci, na čustva kupcev pa ne igrajo le z dolgimi nogami, ampak tudi z zapeljivimi oblinami.

Peugeot rifter je naslednik družinskega modela partner tepee, z novim imenom, bolj terensko podobo in večjo oddaljenostjo od tal pa naj bi pritegnil Slovence, ki ljubijo športne izlete v naravo. Cene se začnejo pri 18.150 in končajo pri 25.600 evrih.

Kijin golf za 120 Slovencev na mesec. Nova kia ceed se je pripeljala na slovenski trg. V celem sodobnejši, prostornejši in skladnejši korejec evropske proizvodnje stane najmanj 13 tisočakov.

Ljubljanski Minicity je dobil nov prometnovarnostni kotiček, ki bo mlade do 12. leta skozi igro učil prometnih pravil.

Dokončno slovo šefa Audija. Zdaj že nekdanji predsednik uprave Audija Rupert Stadler se bo v prihodnje posvetil sodnemu procesu zaradi domnevnega prikrivanja podatkov in zavajajočega oglaševanja v aferi Dieselgate.

Za konec še serija zapisov o kontroverznem šefu Tesle Motors – Elonu Musku, ki je zaradi tvita prejšnji teden izgubil mesto predsednika uprave. Člani uprave Tesle Motors zdaj želijo na Muskovo mesto postaviti Jamesa Murdocha. Kakšna je ekonomska cena gobezdanja Elona Muska, je v komentarju razmišljal Aljoša Valentinčič. Serijo o Musku končuje Simona Toplak z analizo sodbe Slovenca Gregorja Lešnika in Hrvata Stjepana Papeša proti Tesli zaradi izkoriščanja delavcev.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
PMM
Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev'
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev' 5

Korejska Kia je včeraj razkrila podrobnosti prvega samostojno razvitega električnega avtomobila EV6, ki sloni na 800-voltni električni platformi, razviti v hrvaškem Rimcu. Novi EV6 ponuja velik razpon moči motorjev, pogonov in velikosti baterij. Vrhunski model GT pa se bo bojeval kar s teslo model 3 performance.

FINANCE
PMM
Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec 7

Za ceno od 36 do 40 tisoč evrov dobite neopazen, a uporaben in prostoren električni avto z več kot 400 kilometri dosega in 200 »konji«.

FINANCE
PMM
To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca 10

Kia EV6 si osnovo in tehniko deli z ioniqom 5 – prvim električnim avtov nove znamke, ki izhaja iz Hyundaia.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem
Avto
AvtoUroš Božin Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem 4

V primerjavi več kot 20 električnih avtomobilov na ADAC ugotavljajo, da velikost baterije ni vse. Vendar tudi poraba energije ne pove celotne zgodbe.

FINANCE
Avto
Korejci presenetili z novim pristopnim križancem
Avto
AvtoUroš Božin Korejci presenetili z novim pristopnim križancem 4

Po osveženi koni in prenovljenem tucsonu so razkrili še križanca z imenom bayon; v Slovenijo bo pripeljal maja, cenovno pa bi moral biti uvrščen pod kono

FINANCE
Slovenija
Bidnova inavguracija je borzam dobro dela
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Bidnova inavguracija je borzam dobro dela

Svetovni borzni indeksi so se v tednu Bidnove inavguracije izkazali z rastjo