Hyundai prebrodil ohlajanje Kitajske in povečal dobiček Hyundai prebrodil ohlajanje Kitajske in povečal dobiček Prodaja Hyundaia je na največjem svetovnem trgu v prvem trimesečju strmoglavila za 19 odstotkov, družba pa je vseeno prvič v zadnjih šestih trimesečjih povečala čisti dobiček.
Volvo povečal prodajo in že zapolnil letošnjo knjigo naročil Volvo povečal prodajo in že zapolnil letošnjo knjigo naročil Prihodki od prodaje so se povečali za petino, k rasti pa so prispevali vsi poslovni segmenti
Kje servisirate avto v garanciji in kje ga zares morate? Kje servisirate avto v garanciji in kje ga zares morate? Veljavnost garancije za avto ni povezana s servisi pri pooblaščenih serviserjih, nadzor AVK pa je pokazal, da ima kar polovica avtomobilskih proizvajalcev še vedno nejasno zapisane garancijske pogoje.
Mercedes za VIP goste s krepkimi motorji, sedeži razreda S in kmalu tudi na elektriko Mercedes za VIP goste s krepkimi motorji, sedeži razreda S in kmalu tudi na elektriko Preizkusili smo osveženi mercedes-benz razreda V. Velik kombi v treh dolžinah, s štirivaljnimi dizelskimi motorji moči vse do 176 kilovatov in udobjem ter razkošjem, ki pritiče tej znamki. Kmalu tudi električen EQV z dosegom 400 kilometrov.
Velikonočno razpoloženje v društvu napetih zadnjic Velikonočno razpoloženje v društvu napetih zadnjic Na letošnjem dogodku degustacije porschejev (Porsche Road Tour) smo se zapeljali s caymanom, panamero, macanom, cayenom in novo generacijo ikonične carrere 911. Da bi bilo rapoloženje še bolj praznično, so bili avtomobili odeti v žive barve, kot velikonočni pirhi.

Avtomobili, ki so dizelskim motorjem obrnili hrbet

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska...   dodaj
dieselgate   dodaj
Volkswagen dodaj
Toyota dodaj
Honda dodaj
 
Čas branja: 7 min
27.09.2018  23:05  Dopolnjeno: 28.09.2018 04:05
Dizelske domine padajo, vse več avtomobilskih proizvajalcev opušča dizelske motorje. Kot kaže, se evropska romanca z dizli končuje. Pripravili smo pregled avtomobilov, ki jih več ne bo mogoče kupiti z dizelskim motorjem.
Avtomobili, ki so dizelskim motorjem obrnili hrbet

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska industrija   dodaj
dieselgate   dodaj
Volkswagen dodaj
Toyota dodaj
Honda dodaj

Po dizelskem škandalu, v katerega se je zapletel Volkswagen, se dizelski motorji za obstoj bojujejo na dveh frontah. Njihov ugled se je v očeh kupcev zamajal zaradi okoljskih pomislekov ter straha pred spremembo zakonodaje, ki bi lahko vplivala na njihovo vrednost pri nadaljnji prodaji. Zaradi omenjenih razlogov se je prodaja dizlov v Evropi zmanjšala. V Nemčiji je prodaja upadla, ko je več mest sprejelo odločitev o prepovedi vožnje v mestnih središčih.

Z vidika proizvajalcev je vlaganje v nadaljnji razvoj dizelskih motorjev vse težje upravičiti, saj je njihov razvoj čedalje dražji, tržni delež pa upada. Toyota, Honda, Porsche in Volvo so le nekatera izmed odmevnih imen avtomobilske industrije, ki dizle zamenjujejo s klasičnimi in priključnimi hibridi.

Tržni delež dizlov med novimi vozili je v Sloveniji vrh dosegel leta 2014 (53,7 odstotka). Povpraševanje po tovrstnih motorjih pa upada vse od dizelskega škandala, ki je izbruhnil leta 2015. V prvih štirih mesecih letos je le še 32,2 odstotka novih vozil poganjal dizelski motor. V avtomobilskih razredih je največji upad v spodnjem srednjem razredu - z 68 na 43,1 odstotka. V razredu mestnih vozil se je delež s 33,9 zmanjšal na 10,9 odstotka. V srednjem razredu je upad manjši. Leta 2015 je bilo dizlov 94,6 odstotka, letos pa je delež 79,7-odstoten. Najbolj zvesto kupci posegajo po dizlih med večjimi vozili višjega cenovnega razreda, ker je razlika med bencinskim in dizelskim motorjem najmanjša glede na ceno, prihranek pri gorivu pa največji.

Spodaj smo pripravili pregled avtomobilov, ki jih več ne bo mogoče opremiti z dizelskim motorjem:

  • Audi A1

Audi je edini izmed nemške premijske trojice, ki v enem izmed svojih modelov odpravlja dizel. Ta čast bo doletela novega A1, kjer dizelskih motorjev prvič, če ne štejemo športnega R8, sploh ne bo v ponudbi. V podjetju ne pričakujejo, da bi ponudbo pozneje razširili z dizelskim motorjem. Povpraševanje po dizlu je bilo v zdajšnji generaciji premajhno, da bi razmišljali o njegovi vključitvi v novo.

  • Honda CR-V

Honda CR-V, ki velja za enega najbolj prodajanih športnih terencev na svetu, se je Evropejcem ljubemu dizlu odrekla. Japonci zaradi zmede in nejasnosti z dizli vse upe polagajo v 1,5-litrski VTEC bencinski turbomotor, ki ga poznamo že pri civicu. Novi CR-V, ki bo v slovenske prodajne salone zapeljal jeseni, bo v začetku prihodnjega leta na voljo tudi kot hibrid i-MMD z dvolitrskim bencinskim motorjem, ki bo uporabljal atkinsonov cikel ter dva elektromotorja.

  • Hyundai i20

S korenito prenovo modela i20 je dizla iz ponudbe črtal korejski Hyundai. Ponudbo bodo obogatili z močnejšo različico litrskega turbobencinskega motorja T-GDI. Hyundai po modelu ioniq nadaljuje pospešeno elektrifikacijo svojih modelov, do leta 2020 jih bo kar 15. Model kona že od samega začetka ponudbi nima dizla, ker bo na trg kmalu prispela povsem električna različica.

  • Mitsubishi ASX

Brez večjega pompa so dizelska motorja umaknili iz ponudbe mitsubishija ASX. Motorja naj bi se bližala koncu življenjskega cikla, upad v povpraševanju pa pomeni, da je bolj smiselna elektrifikacija. Pri znamki bodo večjo pozornost namenili priključnim hibridom.

  • Porsche

Porsche je prvi nemški proizvajalec avtomobilov, ki bo opustil dizelske motorje. Že februarja so nehali sprejemati naročila za dizelske avtomobile. Namesto tega se bodo osredotočili na zmogljiva vozila na bencinski in hibridni pogon ter od prihodnjega leta z modelom taycan na povsem električna vozila. Kot kaže, so kupci odločitev dobro sprejeli, saj je v Evropi kar 60 odstotkov novih panamer hibridnih.

  • Subaru outback in XV

Dizla ni v novih Subarujevih modelih outback in XV. Ta je mogoče z dizelski motorjem kupiti le še kot modelno leto 2017, izhaja iz cenika. Po pisanju nekaterih medijev naj bi se v podjetju za upokojitev dvolitrskega dizelskega motorja odločili, ker naj se ne bi najbolje izkazal po novem merilnem protokolu WLTP. Z dizelskim motorjem je tako ta hip na voljo le še forester.

  • Škoda fabia

Motorna ponudba nove generacije škoda fabie je poenostavljena, saj jo poganjajo le litrski trivaljni bencinski motorji. S slabo prodajanimi dizelskimi motorji je konec. V podjetju so se po pozornem spremljanju ciljnih skupin fabie odločili, da dizelski motor umaknejo s ponudbe. Z izboljšavami na področju varčnosti in izpustov, pa se sodobni trivaljni motorji lahko merijo z varčnimi dizelskimi, še menijo pri Škodi.

  • Toyota

Pri Toyoti nikoli niso bili navdušeni nad dizli, zato so že leta 1997 predstavili prvi hibrid na svetu. V Evropi so jih prodali že več kot dva, po vsem svetu pa več kot 12 milijonov. Toyota je z opuščanjem dizelskim motorjev začela že lani. Najprej je to doletelo yarisa, letos pa so v podjetju napovedali, da umikajo dizelske motorje iz svojih vozil v Evropi. Dizel bo tako poganjal le še land crusier, poltovornjak hilux in dostavnika proace verso.

  • Volvo S60

Švedi z novim volvom S60 začenjajo uresničevati svojo zavezo elektrifikaciji in postopnemu opuščanju motorjev z notranjim izgorevanjem. V S60 opuščajo dizel, na voljo bo tako z bencinskim ali priključnohibridnim pogonom. Že lani so napovedali, da bodo od leta 2019 vsi novi modeli na voljo tudi v elektrificirani različici. Že do leta 2025 pa želijo prodati polovico volvov električnih. Drzna napoved Švedov, ki so še pred kratkim veljali za znamko, katerih prodaja zelo sloni na dizelskih motorjih.

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Šef ECB bo v četrtek pojasnil, kaj lahko pričakujemo pri obrestih 1

Trump, Turčija in Italija - to so tri ključne besede, zaradi katerih se nekateri zdaj sprašujejo, ali bo ECB ostala na začrtani poti k...

FINANCE
Članki
Članki Iz Italije prihajajo vesti, da finančni minister Tria grozi z odstopom 1

Jabolko spora je italijanski proračun, so si pa sicer vesti, ki o namerah ministra Trie prihajajo iz Italije, nasprotujoče

FINANCE
Članki
Članki Nemške kazalnike vse bolj zaznamuje nestanovitnost 1

Koliko so dogodki iz zadnjih mesecev vplivali konkretno na rast nemškega BDP, pa bomo videli že prihodnji teden

FINANCE
Članki
Članki Jean-Claude Juncker: Članice morajo pokazati solidarnost pri migracijah, če naj ohranimo šengen 8

V zadnjem nagovoru o razmerah v EU je predsednik evropske komisije Juncker napovedal številne ukrepe - za zaščito zunanje meje in...

FINANCE
Članki
Članki Pred glasovanjem o prenovi avtorskega prava: kup vprašanj, premalo odgovorov, veliko vroče krvi

V sredo bodo evroposlanci spet odločali, ali naj stečejo pogajanja s članicami in komisijo o prenovi avtorskega prava EU, a izida ni...

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Zakaj se moramo pogovarjati o demografiji 19

V osmih grafih ponujamo osnovne izzive na slovenskem trgu dela, za mlade in starejše ter za odločevalce in družbo kot celoto.

FINANCE
Je Trumpu uspelo zagnati rast z nižjimi davki ali jo poganja z dolgom? 6

To je vprašanje, ki se pojavlja ob svežih številkah o velikosti ameriškega proračunskega primanjkljaja, letošnjih projekcij...