(Prva vožnja) Toyota rav4 hybrid: pionirski SUV se je vrnil h koreninam (Prva vožnja) Toyota rav4 hybrid: pionirski SUV se je vrnil h koreninam Obline so zamenjale oglate poteze, trebuh se je (podatki za ameriško različico) dvignil s 16 na skoraj 21 centimetrov, RAV4 pa je znova postal pravi SUV. V osnovi takšen kot pred 24 leti, a večji, prostornejši in hibriden. Po prvih vožnjah se zdi, da bo ponudil dobro kupčijo.
Novomeščan je v Bahrajn odpeljal slovensko kolesarsko elito in jim pripeljal še prestižni McLaren Novomeščan je v Bahrajn odpeljal slovensko kolesarsko elito in jim pripeljal še prestižni McLaren Bo Novo mesto odgriznilo del pogače v sodelovanju kolesarske ekipe Bahrain Merida in britanskega avtomobilista?
Nizozemec v ZDA: zapustil je vse, le Volvu je zvest že 56 let Nizozemec v ZDA: zapustil je vse, le Volvu je zvest že 56 let Leo Gabriels je 75-letni Nizozemec, ki je že daljnega leta 1962 zapustil domače ognjišče, odšel s trebuhom za kruhom čez Atlantik in na koncu pristal v Kaliforniji, kjer že 40 let vodi Volvovo delavnico.
(Prva vožnja) lexus UX250h: končno pravi za malo širše množice (Prva vožnja) lexus UX250h: končno pravi za malo širše množice Predpremierno in ekskluzivno, kar pol leta pred prihodom na trg, smo sedli za volan novega lexusa UX 250h, kompaktnega športnega terenca z iskrivim hibridnim pogonom, imenitno izdelavo in materiali ter tako mladostno dušo, da utegne znamki priskrbeti precej širši krog kupcev.
(Intervju) Avto ni dovolj, kupcu je treba pomagati pri vstopu v elektrodobo (Intervju) Avto ni dovolj, kupcu je treba pomagati pri vstopu v elektrodobo Intervju s Francijem Bolto, direktorjem znamke Audi v Porscheju Slovenija

Avtomobili, ki so dizelskim motorjem obrnili hrbet

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska industrija   dodaj
dieselgate   dodaj
Volkswagen dodaj
Toyota dodaj
Honda dodaj
 
Čas branja: 7 min
27.09.2018  23:05  Dopolnjeno: 28.09.2018 04:05
Dizelske domine padajo, vse več avtomobilskih proizvajalcev opušča dizelske motorje. Kot kaže, se evropska romanca z dizli končuje. Pripravili smo pregled avtomobilov, ki jih več ne bo mogoče kupiti z dizelskim motorjem.
Avtomobili, ki so dizelskim motorjem obrnili hrbet

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska industrija   dodaj
dieselgate   dodaj
Volkswagen dodaj
Toyota dodaj
Honda dodaj

Po dizelskem škandalu, v katerega se je zapletel Volkswagen, se dizelski motorji za obstoj bojujejo na dveh frontah. Njihov ugled se je v očeh kupcev zamajal zaradi okoljskih pomislekov ter straha pred spremembo zakonodaje, ki bi lahko vplivala na njihovo vrednost pri nadaljnji prodaji. Zaradi omenjenih razlogov se je prodaja dizlov v Evropi zmanjšala. V Nemčiji je prodaja upadla, ko je več mest sprejelo odločitev o prepovedi vožnje v mestnih središčih.

Z vidika proizvajalcev je vlaganje v nadaljnji razvoj dizelskih motorjev vse težje upravičiti, saj je njihov razvoj čedalje dražji, tržni delež pa upada. Toyota, Honda, Porsche in Volvo so le nekatera izmed odmevnih imen avtomobilske industrije, ki dizle zamenjujejo s klasičnimi in priključnimi hibridi.

Tržni delež dizlov med novimi vozili je v Sloveniji vrh dosegel leta 2014 (53,7 odstotka). Povpraševanje po tovrstnih motorjih pa upada vse od dizelskega škandala, ki je izbruhnil leta 2015. V prvih štirih mesecih letos je le še 32,2 odstotka novih vozil poganjal dizelski motor. V avtomobilskih razredih je največji upad v spodnjem srednjem razredu - z 68 na 43,1 odstotka. V razredu mestnih vozil se je delež s 33,9 zmanjšal na 10,9 odstotka. V srednjem razredu je upad manjši. Leta 2015 je bilo dizlov 94,6 odstotka, letos pa je delež 79,7-odstoten. Najbolj zvesto kupci posegajo po dizlih med večjimi vozili višjega cenovnega razreda, ker je razlika med bencinskim in dizelskim motorjem najmanjša glede na ceno, prihranek pri gorivu pa največji.

Spodaj smo pripravili pregled avtomobilov, ki jih več ne bo mogoče opremiti z dizelskim motorjem:

  • Audi A1

Audi je edini izmed nemške premijske trojice, ki v enem izmed svojih modelov odpravlja dizel. Ta čast bo doletela novega A1, kjer dizelskih motorjev prvič, če ne štejemo športnega R8, sploh ne bo v ponudbi. V podjetju ne pričakujejo, da bi ponudbo pozneje razširili z dizelskim motorjem. Povpraševanje po dizlu je bilo v zdajšnji generaciji premajhno, da bi razmišljali o njegovi vključitvi v novo.

  • Honda CR-V

Honda CR-V, ki velja za enega najbolj prodajanih športnih terencev na svetu, se je Evropejcem ljubemu dizlu odrekla. Japonci zaradi zmede in nejasnosti z dizli vse upe polagajo v 1,5-litrski VTEC bencinski turbomotor, ki ga poznamo že pri civicu. Novi CR-V, ki bo v slovenske prodajne salone zapeljal jeseni, bo v začetku prihodnjega leta na voljo tudi kot hibrid i-MMD z dvolitrskim bencinskim motorjem, ki bo uporabljal atkinsonov cikel ter dva elektromotorja.

  • Hyundai i20

S korenito prenovo modela i20 je dizla iz ponudbe črtal korejski Hyundai. Ponudbo bodo obogatili z močnejšo različico litrskega turbobencinskega motorja T-GDI. Hyundai po modelu ioniq nadaljuje pospešeno elektrifikacijo svojih modelov, do leta 2020 jih bo kar 15. Model kona že od samega začetka ponudbi nima dizla, ker bo na trg kmalu prispela povsem električna različica.

  • Mitsubishi ASX

Brez večjega pompa so dizelska motorja umaknili iz ponudbe mitsubishija ASX. Motorja naj bi se bližala koncu življenjskega cikla, upad v povpraševanju pa pomeni, da je bolj smiselna elektrifikacija. Pri znamki bodo večjo pozornost namenili priključnim hibridom.

  • Porsche

Porsche je prvi nemški proizvajalec avtomobilov, ki bo opustil dizelske motorje. Že februarja so nehali sprejemati naročila za dizelske avtomobile. Namesto tega se bodo osredotočili na zmogljiva vozila na bencinski in hibridni pogon ter od prihodnjega leta z modelom taycan na povsem električna vozila. Kot kaže, so kupci odločitev dobro sprejeli, saj je v Evropi kar 60 odstotkov novih panamer hibridnih.

  • Subaru outback in XV

Dizla ni v novih Subarujevih modelih outback in XV. Ta je mogoče z dizelski motorjem kupiti le še kot modelno leto 2017, izhaja iz cenika. Po pisanju nekaterih medijev naj bi se v podjetju za upokojitev dvolitrskega dizelskega motorja odločili, ker naj se ne bi najbolje izkazal po novem merilnem protokolu WLTP. Z dizelskim motorjem je tako ta hip na voljo le še forester.

  • Škoda fabia

Motorna ponudba nove generacije škoda fabie je poenostavljena, saj jo poganjajo le litrski trivaljni bencinski motorji. S slabo prodajanimi dizelskimi motorji je konec. V podjetju so se po pozornem spremljanju ciljnih skupin fabie odločili, da dizelski motor umaknejo s ponudbe. Z izboljšavami na področju varčnosti in izpustov, pa se sodobni trivaljni motorji lahko merijo z varčnimi dizelskimi, še menijo pri Škodi.

  • Toyota

Pri Toyoti nikoli niso bili navdušeni nad dizli, zato so že leta 1997 predstavili prvi hibrid na svetu. V Evropi so jih prodali že več kot dva, po vsem svetu pa več kot 12 milijonov. Toyota je z opuščanjem dizelskim motorjev začela že lani. Najprej je to doletelo yarisa, letos pa so v podjetju napovedali, da umikajo dizelske motorje iz svojih vozil v Evropi. Dizel bo tako poganjal le še land crusier, poltovornjak hilux in dostavnika proace verso.

  • Volvo S60

Švedi z novim volvom S60 začenjajo uresničevati svojo zavezo elektrifikaciji in postopnemu opuščanju motorjev z notranjim izgorevanjem. V S60 opuščajo dizel, na voljo bo tako z bencinskim ali priključnohibridnim pogonom. Že lani so napovedali, da bodo od leta 2019 vsi novi modeli na voljo tudi v elektrificirani različici. Že do leta 2025 pa želijo prodati polovico volvov električnih. Drzna napoved Švedov, ki so še pred kratkim veljali za znamko, katerih prodaja zelo sloni na dizelskih motorjih.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Rast slovenskega BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016 4

Medtem ko je v prvem četrtletju Slovenija zaznala petodstotno gospodarsko rast, je bila v drugem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem...

FINANCE
Članki
Članki (EU) Pogajanja o večletnem proračunu tečejo – zdaj je čas, da Slovenija zavzame svoje pozicije 4

Evropska komisija je že objavila pogajalska izhodišča za večletni proračun EU 2021–2027, v sredo bo pogajalsko izhodišče potrjeval...

AGROBIZ
Novice
Novice Evropsko računsko sodišče neizprosno nad načrt Bruslja za reformo SKP

Predlogom evropske komisije za reformo skupne kmetijske politike (SKP) evropsko računsko sodišče, milo rečeno, očita nedodelanost

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

FINANCE
Članki
Članki (evropske volitve) Kdo si želi naslediti šefa evropske komisije Junckerja 12

Počasi se daljša seznam kandidatov, ki bi prihodnje leto želeli prevzeti vodenje evropske komisije; kdo so imena in kakšen je postopek,...

FINANCE
Članki
Članki Zakaj na trgu nervozno pogledujejo proti Italiji

V zadnjem času zaznavamo novo zaskrbljenost zaradi Italije, ki je za slovenska podjetja drugi najpomembnejši izvozni trg

AVTO
Posel
Posel Bodo nove meritve izpustov avte podražile? Furs pravi, da ne nujno. Avtotrgovci pravijo, da ja

Prvi september je avtomobilskim proizvajalcem prinesel nove zahteve po čistejših motorjih; pogledali smo, kaj lahko zaradi tega...

FINANCE
Članki
Članki Iz Italije prihajajo vesti, da finančni minister Tria grozi z odstopom 1

Jabolko spora je italijanski proračun, so si pa sicer vesti, ki o namerah ministra Trie prihajajo iz Italije, nasprotujoče