Je to zadnja priložnost za dizel? Je to zadnja priložnost za dizel? Pri Mercedesu so z združenjem elektromotorja in baterije z dizelskim motorjem ustvarili priključni hibrid, ki proizvede le okoli 40 gramov ogljikovega dioksida na kilometer – tako pa je upravičen do subvencije Ekosklada. Preizkusili smo ga v Stuttgartu.
Šesterica prestižnih športnih terencev na Prima preizkušnji Šesterica prestižnih športnih terencev na Prima preizkušnji Tokrat na Prima testu športni terenci D razreda in premijske uvrstitve: alfa romeo stelvio, audi Q5, BMW X3, Mercedes-Benz GLC, Lexus NX in volvo XC60
Navihana plat male fatalke Navihana plat male fatalke Mazda MX-5 da že po nekaj kilometrih jasno vedeti, da so za užitek v vožnji pomembni le pogon, podvozje in menjalnik, platnena streha v barvi zrele višnje in svetlo usnje pa so le še pika na i vozniški nasladi.
Konec kitajskih sanj? Septembra rekorden padec prodaje avtomobilov Konec kitajskih sanj? Septembra rekorden padec prodaje avtomobilov September je na kitajskem trgu prinesel največji padec prodaje avtomobilov v zadnjih sedmih letih. Združenje avtomobilskih proizvajalcev je že julija in avgusta zaznalo 3,8 oziroma štiriodstotni padec, september pa je prinesel kar 11,6 odstotnega.

Francozi se vračajo z zmogljivima priključnima hibridoma

Čas branja: 1 min
24.09.2018  13:15
Francoski PSA obuja hibridno tehnologijo, tokrat z zmogljivim, ali celo dvema, elektromotorjem in turbobencinskim strojem. V modelih 3008 in 5008 bosta sklopa na voljo jeseni prihodnje leto.
Francozi se vračajo z zmogljivima priključnima hibridoma

Francozi so leta 2012 že zavili v smer hibridne tehnike. Morda prekmalu ali napačno, saj dizelsko-električna 508 RXH in 3008 RXH nista dosegla posebnega uspeha. Prihodnje leto bo PSA Peugeot Citroën poskusil znova. Znova v modelih 508 in 3008, a tokrat s precej bolj učinkovitim priključnohibridnih sklopom in dvema različicama moči in pogona.

Osnova za priključni hibrid bo bencinski 1,6-litrski turbo štirivaljnik z močjo 132 kilovatov oziroma 147 kilovatov v različici s štirikolesnim pogonom hybrid4. Oba sklopa bosta povezana z elektrificiranim samodejnim osemstopenjskim menjalnikom e-AET8, električni motor pa v obeh primerih zmore 80 kilovatov oziroma 109 konjskih moči.

Za optimalne in neopazne prehode med električnim pogonom in pogonom na notranje zgorevanje ima motor namesto pretvornika navora, značilnega za različice z notranjim zgorevanjem, vgrajeno vlažno večlamelno sklopko. Vse naštete spremembe zagotavljajo 60 newtonmetrov veči navor za boljšo odzivnost.

Hybrid le s prednjim pogonom

Hybrid bo imel le dvokolesni pogon, torej bosta bencinski in električni motor poganjala prednji par. Moč motorjev (132 kilovatov bencinski) in 80 kilovatov električni) bosta v peugeotih 3008 in 508 ponujala skupno moči 165 kilovatov oziroma 225 konjskih moči. Elektromotor bo energijo črpal baterije zmogljivosti 11,8 kilovatne ure. Doseg zgolj na elektriko po ciklu WLTP bo 50 kilometrov (3008) oziroma 40 kilometrov (508).

Hybrid4 pa s štirikolesnim in 220 kilovati moči

Različica hybrid4 pa bo na voljo le v športnem terencu 3008 z oznako GT. To bodo poganjali trije motorji, 1,6-litrski bencinar s 147 kilovati ter dva elektromotorja – vsak z 80 kilovati na vsaki od prem. Skupna moč sklopa bo 220 kilovatov oziroma 300 konjskih moči, zmogljivejša baterija (13,2 kilovatne ure) pa bo ob večji masi poskrbela za enak električni doseg kot pri hybridu – torej 50 kilometrov.

Čas polnjenja baterij bo odvisen od priključka:

  • pri standardnem priključku (polnilnik 3,3 kilovata, osem amperov), se bo napolnila v osmih urah.
  • pri zmogljivem priključku tipa Green’up (polnilnik 3,3 kilovata, 14 amperov), v štirih urah
  • na postaji Wallbox (opcijski polnilnik 6,6 kilovata, 32 amperov) pa v uri in 45 minutah.

Foto: Peugeot

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

FINANCE
Članki
Članki Nemčija sprejela reformne pokojninske ukrepe, ki bodo predvidoma okrepili kupno moč 2

V nemški vladni koaliciji so ta teden sprejeli sveženj reformnih pokojninskih ukrepov, saj je konservativcem CDU/CSU in socialdemokratom...

FINANCE
Članki
Članki Iz Italije prihajajo vesti, da finančni minister Tria grozi z odstopom 1

Jabolko spora je italijanski proračun, so si pa sicer vesti, ki o namerah ministra Trie prihajajo iz Italije, nasprotujoče

FINANCE
Članki
Članki V pričakovanju nepričakovanega 2

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije

Pri evropski komisiji so pred nedavnim opozorili: Izstop Velike Britanije iz EU bo, ne glede na to, ali bosta partnerici dosegli dogovor...

FINANCE
Članki
Članki Jean-Claude Juncker: Članice morajo pokazati solidarnost pri migracijah, če naj ohranimo šengen 5

V zadnjem nagovoru o razmerah v EU je predsednik evropske komisije Juncker napovedal številne ukrepe - za zaščito zunanje meje in...

FINANCE
Članki
Članki Šef ECB bo v četrtek pojasnil, kaj lahko pričakujemo pri obrestih 1

Trump, Turčija in Italija - to so tri ključne besede, zaradi katerih se nekateri zdaj sprašujejo, ali bo ECB ostala na začrtani poti k...