Avto

Novo poglavje za najbolj priljubljen Mercedesov SUV

GLE je v novi generaciji na voljo s sedmimi sedeži, paleto novih motorjev ter novimi varnostnimi sistemi. Osnovni 300d 4Matic stane slabih 70 tisoč evrov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
13.09.2018 09:11
Dopolnjeno: 11.04.2019 13:04
Čas branja: 3 min

Leta 1997 je Mercedes z razredom ML ustvaril razred premijskih športnih terencev, ki je v več kot dveh desetletjih našel prek dva milijona kupcev. Z leti se je moral spopasti s številnimi posnemovalci, leta 2015 pa so ga preimenovali v GLE – športni terenec razreda E. V novi generaciji je GLE povsem preoblikovan tako zunaj kot tudi v notranjosti. Prvič bo na voljo s sedmimi sedeži, poganjala pa ga bo paleta novih motorjev.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Zaobljene in mehkejše linije …

Karoserija se od predhodne generacije razlikuje po bolj zaobljenih linijah, ki utelešajo oblikovno filozofijo čutne čistosti in modernega luksuza. Novi GLE se lahko pohvali z najnižjim količnikom (0,29) zračnega upora v razredu. Kadar motor ne potrebuje hlajenja, se zračne lopute za zvezdo zaprejo. Svojo sorodnost s predhodnimi generacijami poudarja s C-stebričkom ter trapezoidnim stranskim oknom. Medosna razdalja je daljša za osem centimetrov, kar pomeni občutno več prostora za potnike.

… in revolucionarna notranjost

Večje oblikovne spremembe je doživela kabina. Za volanom sta dva 12,3-palčna zaslona z novim operacijskim sistemom MBUX, ki omogoča upravljanje z glasom, kretnjami ali na dotik. Zaradi pokončnejšega A-stebrička je lažje vstopanje in več prostora v prvi vrsti. Več prostora je za potnike v drugi vrsti, kjer so sedeži električno nastavljivi. Naslonjala so zložljiva v razmerju 40 : 20 : 40. Prtljažnik sprejme do 825 litrov prtljage, s podrtjem druge sedežne vrste pa se zmogljivost poveča na 2.055 litrov. Za doplačilo bo na voljo še tretja sedežna vrsta. Za popolno udobje pa bo na voljo sistem Energizing, ki poskrbi za velnes na kolesih.

Med mnogimi varnostnimi sistemi in pomagali je lahko opremljen s sistemom Active Distance Assist Distronic s funkcijo LiveTraffic, ki spremlja premikanje prometa in preventivno prilagaja hitrost vožnje. Modeli s šestvaljnimi motorji bodo na voljo tudi s sistemom E-Active Body Control, ki neodvisno prilagaja trdoto vsakega blažilnika glede na podlago. Odpravlja nagibanje karoserije v zavojih, pri speljevanju in zaviranju, omogoča pa tudi nagibanje v zavoj kot pri vožnji motorja.

Osnova za slabih 70 tisočakov

Novi GLE je v prodajne salone zapeljal pred kratkim. Na voljo je v različicah GLE 450 4Matic z bencinskim šestvaljnikom in 270 kilovati (367 konjskih) moči in 500 newtonmetri navora, ki premore tudi blagi hibridni 48-voltni sistem, ki za krajši čas zagotovi dodatnih 16 kilovatov in 250 newtonmetrov navora, ki zapolni praznino tik pred polnim delovanjem turbinskega polnilnika. Njegova cena je dobrih 91 tisoč evrov.

Dizelske vrste predstavljajo trije motorji - osnovni štirivaljni 300d 4Matic z dvolitrskim turbodizlom in močjo 180 kilovatov - 245 konjskih moči in daleč najnižjo ceno 69.990 evrov. Za šestvaljna 350d 4Matic (200 kilovatov/272 konjskih moči) in 400d 4Matic (243 kilovatov/330 konjskih moči) boste odšteli 85.840 evrov oziroma 92.550 evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Spredaj kot sodoben osebni avto, zadaj pa pogoltne dve evropaleti
Avto
AvtoBoštjan Paušer Spredaj kot sodoben osebni avto, zadaj pa pogoltne dve evropaleti 3

Volkswagen caddy pete generacije je nov dobesedno od nog do glave – večji, udobnejši, varnejši in digitaliziran.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Avto
Avtomobilska klasika, prežeta z naprednostjo
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobilska klasika, prežeta z naprednostjo

Kandidat za managerski avto leta 2021: mercedes-benz razreda S

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
PMM
Mercedesov električni dostavnik bo dobil novo tehnično osnovo
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Mercedesov električni dostavnik bo dobil novo tehnično osnovo

Pri Mercedes-Benzu so napovedali novo osnovo za električnega esprinterja, ki bo zaradi svoje velike prilagodljivosti omogočala veliko število različic in nadgradenj ter razširila uporabo električnih vozil.

FINANCE
Avto
Združuje divjino z mestom, spotakne pa se ob predpise
Avto
AvtoUroš Božin Združuje divjino z mestom, spotakne pa se ob predpise 2

Boj z izpusti se pri suzukiju ignisu pozna ob pritisku na stopalko za plin. Prenova je prinesla iskrico blagega hibrida in odnesla nekaj moči.

FINANCE
Avto
Majhen in krepak mercedes dobil električnega dvojčka
Avto
AvtoUroš Božin Majhen in krepak mercedes dobil električnega dvojčka 4

V Stuttgartu so predstavili novo vstopno točko v svojo vse hitreje rastočo družino električnih mercedesov. Med polnjenji bo prevozil več kot 400 kilometrov, na trg pa prihaja spomladi.