Avto

Novi berlingo je pripeljal (skoraj) staro ceno

Novi citroën berlingo se je uprl trendom in ohranil ključne prednosti – prostor, prilagodljivost in ugodno ceno. Ta je sicer malce višja kot prej, a dodane vrednosti je res veliko.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.09.2018 03:26
Dopolnjeno: 12.09.2018 03:26
Čas branja: 3 min

Novega berlinga smo že podrobno, vsaj teoretično, spoznali že februarja letos. Z nekajdnevnim zamikom sta mu sledila sorodnika opel combo in peugeot rifter. Vse do prvih septembrskih dni pa je ostajalo le ugibanje o ceni berlinga.

Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo?

Cena je namreč za njegov uspeh ključna iz več razlogov:

  • Berlingo je eden od najbolje prodajanih citroënov, saj je od leta 1996 prepričal kar 18 tisoč Slovencev ter 3,3 milijona Evropejcev. Eden od ključnih razlogov, še zdaleč pa ne edinih, je bila ugodna cena.
  • Tudi tokrat nagovarja cenovno bolj občutljive kupce – mlade družine, ki rešujejo stanovanjsko vprašanje in še vprašanje mobilnosti, ter varčne podjetnike, ki v berlingu iščejo rešitev za posel in družino hkrati. Konec leta prihaja še dostavna različica, ki bo še pod večjim cenovnim pritiskom.
  • Berlingo ostaja v razredu potniških dostavnikov, torej avtomobilov, ki so že sami po sebi preprosti, praktični in poceni. Opel combo se v novi generaciji ne bo več šalil, peugeot partner, pardon, rifter, tudi ne. Ker je berlingo nesporni kralj razreda s povprečnim 40- do 50-odstotnim deležem, pa seveda spet cilja na prvo mesto v prodaji. Ti cilji zahtevajo tudi ugodno ceno, ne le ugodnega paketa, kar velja za kakšen bolj oseben in čustven avtomobilski razred.
  • In še zadnji razlog. Citroën je berlingu v lastni hiši pripravil ostrega tekmeca – C4 spacetourer (prej C4 picasso) z zelo ugodno ceno 16.560 evrov. Ta je pravi osebni enoprostorec, poganja ga močnejši 1,2-litrski turbo s 96 kilovati kot berlinga. Resda je malo v letih, predstavljen je bil leta 2013. A leta so pri Citroënu zelo relativna stvar. Xsara picasso je na trgu vztrajala več kot desetletje, največjo prodajo pa je tudi s pomočjo 45-odstotnega popusta (z 20 tisočakov na ceniku se je spustila na 11 tisočakov) dosegla v zadnjih letih življenja. Ne nazadnje je bil prvi berlingo na trgu 12 let, drugi pa deset. Da ne govorimo o 2 CV, diani, C15 ...

O novem berlingu smo že podrobno pisali, zato dejstev ne bomo ponavljali, ampak le odgovorili na glavno vprašanje.

Najprej, koliko bi moral berlingo stati? Najbolj priljubljen dizelski blueHDI 100 multispace je v prejšnji generaciji stal 15 tisočakov, na koncu tudi dobrih 14. Bencinski niso bili tako zanimivi, tudi zaradi klasične zasnove.

Vzporedni test: berlingo 2008, 2012 in danes - kako močno so ga načela leta?

Pri slovenskem Citroënu oziroma bolj privlačno pri C Automobil Import so izračunali, da je za dosego visokih ciljev – prihodnje leto natanko tisoč vozil (stari berlingo jih je v prvih osmih mesecih letos našel že 681), prava pozicija naslednja. Bencinski puretech 110, torej 1,2-litrski turbo in osnovni paket live (ta ima serijsko kar nekaj opreme – med drugim tudi klimatsko napravo, sistem za prepoznavo prometnih znakov, aktivni sistem za vožnjo znotraj pasu … v akciji tudi s parkirnimi senzorji … zaslon je 3,5-palčni, za dotik ni občutljiv), stane 14.900 evrov z manjšim drobnim tiskom, obveznim hišnim financiranjem. Brez njega je podražitev manjša kot v preteklosti, le 250 evrov.

Citroënovi klasiki AK 400, acadiana in DAK iz Cimosa, ki so novemu berlingu "ukradli" predstavo

Morda, ali pa tudi ne, je bolj zanimiv 1,5-litrski turbodizel blueHDI 100, je precej dražji, stane 17 tisočakov z enakim drobnim tiskom, a tudi z drugim paketom opreme feel, ki je precej bogatejši kot pri prejšnjem berlingu. Med drugim ima osempalčni zaslon na dotik, povezljivost s pametnimi telefoni, električna zadnja stekla (ja, ta so zdaj klasična, ne več stransko in skromno odpirajoča), slovitimi blazinicami air bump in še čim. Dizelski motor in paket live bo najbrž nekje vmes, pri 16 tisočakih, kar pomeni, da se je berlingo dejansko podražil za okoli tisočaka, kar je glede na dodano vsebino in že prilagojene stroje Euro 6d predpisom in WLTP-testom kar sprejemljivo.

Še model z vrha (geografsko je sicer na dnu) cenika, ki sega v nore višave - do 24.350 evrov. A spet, paket je takšen, o kakršnem ste pri prejšnjem berlingu le sanjali - 1,5-litrski turbodizel s 130-konjskimi močmi (96 kilovati), osemstopenjski samodejni menjalnik, paket shine s head-up projektorjem na dvižno steklo, panoramsko streho ... Morda pa se komu ta cena sploh ne bo zdela nora.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Citroën nove šole, a starega značaja
Avto
AvtoMiloš Milač Citroën nove šole, a starega značaja 2

Na slovenske ceste je zapeljal novi citroën C4 in s seboj pripeljal kopico značajskih posebnosti, bencinski, dizelski in električni motor, izrazito prostornost in ugodne cene.

FINANCE
PMM
Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih 9

Volkswagen je pri prodaji e-avtov na Norveškem lani prehitel Teslo, skupaj s hibridi je bil delež elektrificiranih avtov med vsemi na novo registriranimi 83-odstoten.

FINANCE
Avto
Nižji davek, večinoma pa višje cene avtov! Kaj se je zgodilo?
Avto
AvtoMiloš Milač Nižji davek, večinoma pa višje cene avtov! Kaj se je zgodilo? 2

Avtomobili so v novo leto zapeljali z manjšim davčnim bremenom, a večinoma višjimi cenami, pojasnjujemo, zakaj se je to zgodilo. Popravek cene opla astre z bencinskim motorjem.

FINANCE
Avto
TOP 10 najcenejših avtomobilov 4 x 4 v Sloveniji
Avto
AvtoMiloš Milač TOP 10 najcenejših avtomobilov 4 x 4 v Sloveniji

Katere nove avtomobile za zahtevne zimske razmere lahko kupite danes za okoli 20 tisoč evrov, kakšne so cene v primerjavi s prejšnjimi leti?

FINANCE
Avto
Prodor elektrike na trgu, ki se počasi prebuja iz koronakrize
Avto
AvtoMiloš Milač Prodor elektrike na trgu, ki se počasi prebuja iz koronakrize

Bilanca po prvih dveh mesecih na slovenskem avtomobilskem trgu ne daje spodbudnih rezultatov, realna prodaja se je skrčila za kar 41 odstotkov. A prihodnji meseci bodo boljši, verjame šef slovenske Škode Petr Podlipny. Prvi mož Stellantisa Carlos Tavares mu prikimava z napovedmi o rasti prodaje in dobičku. Teden je sicer spet zaznamovala elektrika – nove različice volkswagna ID.3 in predprodaja ID.4, volvo C40, porsche panamera cross turismo, citroën e-berlingo in peugeot e-rifter, nov preboj hrvaškega Rimca in nove zgodbe z našega posveta Trajnostna mobilnost, tokrat z Andrejem Pečjakom v glavni vlogi.

FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...