Avto

Za koliko in katere avtomobile bodo podražili strožji okoljski predpisi

Naša raziskava o spremembi cen avtomobilov, ki morajo ustrezati strožjim okoljskim predpisom, obljublja razburljiv vstop v razmeroma stresno avtomobilsko jesen. V času zaostrovanja okoljskih predpisov se zdijo primerna rešitev električni avti, Mercedes je v tem tednu razkril popolnoma novi EQC, ki v prihodnost stopa z velikimi koraki. Land Rover in Jaguar sta spet ostala brez slovenskih skrbnikov, a ne za dolgo.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

07.09.2018 01:30
Čas branja: 3 min

Prvi september je avtomobilskim proizvajalcem prinesel nove zahteve po čistejših motorjih, ki morajo biti preizkušeni po novem merilnem protokolu WLTP. Preverili smo, kateri avtomobili se bodo zato podražili, za koliko in kakšne zamude pri dobavah bodo prinesle prilagoditve motorjev.

Je torej konec prodajnih rekordov na slovenskem avtomobilske trgu? Nekateri so ohladitev napovedovali že pred poletjem.

Da boste bolje razumeli spremembe na področju meritev porabe, okoljskih predpisov in tudi obdavčitev avtomobilov, si preberite poročilo s posveta o merilnem protokolu WLTP, ki smo ga junija organizirali na Financah.

Na spremembe so sicer dobro pripravljeni v Oplu, Peugeotu in v Citroënu, ki so meritve po protokolu WLTP začeli že pred dvema letoma.

Mercedes-Benz je razkril svoj prvi pravi električni avto – EQC 400 4matic, ki je za to znamko tako pomemben kot prvi avto na svetu – trikolesnik Karla Benza iz leta 1886. Kaj ponuja novi EQC, ki je hkrati tudi prvi avto nove podznamke? Preberite, kako zmogljive baterije ima, koliko prevozi med polnjenjem in podobno …

Kolegica Mateja Bertoncelj se je s predsednikom uprave Revoza Kaanom Ozkanom pogovarjala o novem cliu, ki bo s tekočih trakov zapeljal spomladi prihodnje leto. Načrti Turka z njim so seveda zelo optimistični.

Borut Hočevar pa piše o varovalki, izdelani v Izlakah, ki lahko prepreči požar v električnem avtomobilu.

Boštjan je potegnil črto pod polletno prodajo tovornjakov, dostavnikov, prikolic in avtobusov. Številke so izjemne, prikazujejo strmo rast, a niso vselej realne.

Uroš pa je pregledal in zapisal raziskavo nemškega Focusa o spremembah cen avtomobilov v zadnjih 50 letih. Preverite številke, presenečeni boste, morda celo šokirani.

Ljubljanski trgovec A-Cosmos" title="A-Cosmos">A-Cosmos se je po le dveh letih odločil, da se umakne kot edini pooblaščeni trgovec znamk Jaguar in Land Rover v Sloveniji. Novico so potrdili tudi v regijskem predstavništvu znamk Wallis Adria" title="Adria">Adrii. Kaj bo zdaj počel A-Cosmos, kakšna je prihodnost angleških znamk pri nas in kakšna je, očitno stalna, povezava z nemškim BMW?

Matej se je posvetil zelo prvinskemu avtomobilu – preprosti, prostorni in poceni dacii MCV – in preveril, kaj francoski romun ponuja za 13.600 evrov.

Bloomberg je objavil reportažo iz kitajskega mesta Šendžen, prvega tišjega velemesta na svetu. K temu seveda močno pripomore sodobno urejen promet.

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen bo za razvoj rešitev s področja digitalizacije v avtomobilizmu namenil 3,5 milijarde evrov. Poleg razvoja naprednih digitalnih rešitev, ki naj bi močno izboljšale vozniško izkušnjo in izdatno okrepile varnost potnikov, bodo veliko pozornosti namenili tudi razvoju storitev za souporabo vozil.

Iz prve roke o tem, kako hitre spremembe se v prihodnjih letih napovedujejo v avtomobilski industriji. O tej temi bo na jubilejni, 20. konferenci PKP spregovoril ustanovitelj in direktor Centra za raziskave v avtomobilski industriji (CAR) Ferdinand Dudenhöffer.

Ameriški Ford pa na servis vpoklicuje kar deset milijonov vozil. V Evropi naj bi se pripravljal na odpuščanje in opustitve modelov.

Dodajam še reportažo kolegice Marje Milič, ki je organizirala poletno finančno šolo. V njej smo se seveda pogovarjali tudi o avtomobilih. Kaj sem mladim svetoval, kaj sami menijo o avtih, si jih sploh želijo in kaj so nam pripravili v učilnici Autocommercea.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov 2

Lani je prodaja električnih avtov in priključnih hibridov zrasla za 40 odstotkov, na prvem mestu je spet Tesla.

FINANCE
Avto
Kako v Sloveniji posluje švicarski Emil Frey, goljufivi avtooglasi in prvi učinki novega davka
Avto
AvtoMiloš Milač Kako v Sloveniji posluje švicarski Emil Frey, goljufivi avtooglasi in prvi učinki novega davka

V tem tednu podrobno o Emil Frey Services, ki pod skupno streho združuje nekdanji ACH 2 in distributerja Peugeota in Citroëna ter Wallis Motor Ljubljana, ki je prevzel posel A-Cosmosa. Preverili smo, kako se lahko opečete pri nakupu rabljenega avta prek portala mobile.de, kako posluje Daimler, kakšni so prvi učinki novega davka na motorna vozila in kakšna je bila januarska prodaja avtomobilov v Sloveniji. Med novostmi pa prestižni DS4, električni kombi EQV in zverina iz Münchna – BMW M5 CS.

FINANCE
Avto
Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu
Avto
AvtoMiloš Milač Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu

Preverili smo prodajo avtomobilov v Evropi in podrobneje secirali prodajo dveh največjih - Volkswagna in Toyote v svetu, Evropi in Sloveniji. Katere so avtomobilske novosti na trgu, katere na slovenskem trgu. V Trajnostni mobilnosti o realni porabi električnih avtov, o točki preloma električnega nissana leafa in novih navadah Evropejcev na področju mobilnosti. Za konec pa še o novih cenikih Lexusa in Jaguar Land Roverja, ti so seveda ugodnejši kot lani.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino
Avto
AvtoAlbina Kenda Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino

Tu so štirje poudarki o razmerah na avtomobilskem trgu v EU v letu 2020

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)