Francozi se vračajo z zmogljivima priključnima hibridoma Francozi se vračajo z zmogljivima priključnima hibridoma Francoski PSA obuja hibridno tehnologijo, tokrat z zmogljivim, ali celo dvema, elektromotorjem in turbobencinskim strojem. V modelih 3008 in 5008 bosta sklopa na voljo jeseni prihodnje leto.
Zdaj gre zares Zdaj gre zares Dobra plat elektromobilnosti je tudi v tem, da lahko dobro deluje le ob tesnem povezovanju, torej tudi, da si podjetja v času razvoja niso tekmeci, temveč partnerji
Projekt Edison: brezžično polnjenje proizvodnih vozičkov, nato še avtomobilov Projekt Edison: brezžično polnjenje proizvodnih vozičkov, nato še avtomobilov Iztok Seljak, direktor Hidrie Holding, o inovativnih prebojih Hidrie in o napredovanju projekta Edison, ki združuje slovenske dobavitelje avtomobilski industriji

Elektrika, leteči avti, pasji prijatelji in, spet, Elon Musk

Čas branja: 3 min
31.08.2018  14:24
Zadnji avgustovski teden je prinesel zanimivo poročilo iz Japonske, ki svari pred krčenjem delovnih mest kot posledico uvajanja elektromobilnosti. Japonska je tudi prva pobudnica razvoja letečih taksijev, v tej državi pa je doma tudi toyota corolla – najbolje prodajan avto na svetu, ki v Evropi poimensko ukinja auris.
Elektrika, leteči avti, pasji prijatelji in, spet, Elon Musk

Prioritete: električni avto ali delovno mesto. »Razprave o tem, koliko služb bo izgubljenih ali na novo ustvarjenih zaradi električnih avtomobilov, so tako mitske kot razprava o tem, ali so električni avti bolj čisti ali pa težave samo prelagajo,« piše urednica Financ Simona Toplak.

Japonska je kot prva država na svetu podprla razvoj letečega avtomobila, saj želi tako reševati težave z vse bolj zgoščenim prometom v milijonskih mestih. V konzorcij je združila 20 podjetij, tudi Uber in Airbus.

Gorazdov medeni teden z legendarno znamko MV Agusta in njenim najbolj »plebejskim« modelom Rivale 800, križancem supermota in naked motocikla, oblikovno umetnino in galerijo tehnoloških rešitev, ki iz vožnje skozi ovinke ustvari posvečeno zabavo.

Mazdin all-inclusive, ki boža premijski razred. Za 40 tisoč evrov si v razredu družinskih športnih terencev težko predstavljamo avtomobil, ki bi vse čute razvajal bolj učinkovito, kot jih mazda CX-5 s 175-konjskim turbodizlom, samodejnim menjalnikom, štirikolesnim pogonom in najbogatejšo opremo revolution top.

Na slovenski trg je zapeljal novi audi A6, limuzina višjega srednjega razreda, ki vozi že v osmo generacijo. Novi A6 je tehnično in oblikovno zelo podoben večjima bratoma A7 in A8, obenem pa je precej cenejši. Zato ima slovenski distributer z njim velike prodajne načrte.

Audijeva limuzina A6 ima vgrajenega tudi nekaj slovenskega znanja. Denimo Hidrijin inovativni sistem za hladni vžig ter dele za 48-voltno električno omrežje.

Največji evropski proizvajalec avtobusov vstopa v svet električne mobilnosti z novim modelom mestnega avtobusa eCitaro, ob tem pa so napovedali tudi, kako bo potekal razvoj in s tem povezana zmogljivost baterij. Sklop baterij ima 243 kilovatnih ur zmogljivosti, največja moč motorjev je 250 kilovatov, doseg na elektriko pa vsaj 150 kilometrov.

Pri Bugattiju so ustvarili hiperavto, ki namesto postavljanja hitrostnih rekordov rajši zapelje v zavoje. Divo je čudež, v katerem se prepletata znanost in umetnost. Je dokaz, kaj je mogoče, ko denar ni ovira.

Za nemško avtomobilsko tovarno je pes (še) vedno najboljši človekov prijatelj. Oplov crossland X, večji od mokke in manjši od grandlanda, se v posebni izvedbi dobrika lastnikom psov in drugih živali, toda mreža v zadku je kljub vsemu preveč robustna in nerodna za nameščanje ali odstranjevanje.

Nissanov električni eksot, ki lahko prepelje 4,2 kubičnega metra tovora ali sedem potnikov. Nissanov kombi ni najbolj sveže zasnove, a je lahko dobra rešitev za prevoz tovora v mestih in tudi potnikov na ne preveč dolge razdalje. Nov baterijski sklop s 40 kilovatnimi urami mu omogoča doseg dobrih 200 kilometrov, cena 27.500 evrov je nižja kot pri sodobnejšem leafu.

Korejska Kia delno razkriva še tretji model družine ceed – trivratni proceed, ki bo v celoti znan 13. septembra. Širši javnosti pa bo predstavljen 2. oktobra na salonu v Parizu. Po zapisu Kie novinec sledi konceptu proceed iz leta 2017, v svojem razredu pa naj bi voznikom zagotavljal edinstveno kombinacijo oblikovanja in vsestranskosti.

Toyota je leta 2006 zaradi slabe prepoznavnosti in globalnega imena corolla v Evropi začela pisati novo zgodbo z novim imenom auris. Po 13 letih se auris poslavlja, znova je na vrsti corolla.

Tudi v času športnih terencev in električnih avtomobilov je prostor za klasičen bencinski roadster, so prepričani v BMW" title="BMW">BMW. Zato je bavarska znamka predstavila novi Z4, mali roadster s pogonom na zadnja kolesa in pomično platneno streho. Tokrat je Z4 nastal v razvojnem sodelovanju z japonsko Toyoto.

Za konec še o Elonu Musku, šefu Tesle, ki si je seveda premislil glede umika z borze.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novosti
Novosti To so prvi obrisi nove kie proceed 11

Petvratniku in karavanu sledi še kupejevski oziroma trivratni ceed - proceed. Kia je ravnokar objavila prvo risbo zadka novega modela

AVTO
Novosti
Novosti Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo 5

Nova kia proceed ob presenetljivih linijah navdušuje še s prostornostjo. Na voljo bo s štirimi motorji, trg pa bo napadla v začetku...

AVTO
Testi
Testi Kako se običajen kombi spremeni v razkošno potujočo pisarno

Za prednjima sedežema je kar šest kvadratnih metrov prostora, pet sedežev in dve mizici z vtičnicami vred, kar je že primerljivo s...

AVTO
Novice
Novice Zanesljivost avtov vse boljša; katere znamke pa se najmanj kvarijo? 12

Po devetdesetih dneh lastništva najmanj napak pri vozilih znamk Genesis in Kia, v raziskavi splošne zanesljivosti po treh letih...

AVTO
Novosti
Novosti Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov 16

Korejska Kia je na sejmu električnih vozil v koreji razkrila novo električno različico modela Niro z baterijo kapacitete 64 kilovatnih...

AVTO
Novice
Novice Najbolj zanesljivi avti, trendovska SUV in Mercedes v Sloveniji

Vroč avtomobilski teden so preplavile poslovne in klasične avtomobilske novice. Med prvimi izstopata Junckerjev povračilni ukrep in...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

FINANCE
Članki
Članki Britanska vlada je objavila napotke za scenarij izstopa brez dogovora

Napotki so precej tehnični, nanašali naj bi se na več kot 80 področij, v prvih 31 pa vlada denimo daje splošne nasvete za podjetja v...