Avto

Za nemško avtomobilsko tovarno je pes (še) vedno najboljši človekov prijatelj

Oplov crossland X, večji od mokke in manjši od grandlanda, se v posebni izvedbi dobrika lastnikom psov in drugih živali, toda mreža v zadku je kljub vsemu preveč robustna in nerodna za nameščanje ali odstranjevanje

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

30.08.2018 23:05
Čas branja: 4 min
Za nemško avtomobilsko tovarno je pes (še) vedno najboljši človekov prijatelj
Ena izmed izvedenk crosslanda X ima v zadku posebno, za prevoz živali nameščeno kovinsko mrežo. Namen je dober, izvedba nerodna, kajti mrežo bi zadržala tudi povsem resne zveri. Bolj priročna bi bila običajna pletena mreža, ki jo je mogoče zlahka odstraniti in namestiti. V testni izvedbi, z nekaj dodatne opreme in upoštevaje trenutne popuste je avto stal 17.720 evrov.

Vse doslej je bil to aksiom, nesporna resnica: pes je človekov najboljši prijatelj. Toda vse bolj ga nadomešča – uganete?! – mobilni telefon, saj je vsepovsod, tudi tam, kjer pravzaprav ne bi smel biti ali je celo nespoštljivo, moteče in še marsikaj. Pri Oplu pa še vedno precej stavijo na pasje štirinožce, saj so pred časom v trgovinah namestili pasje kotičke – da se lahko lastniki bolj posveti avtomobilu. K temu nekaj malega dodaja tudi crossland X v posebni izvedbi.

Ta športni terenec, ki je zlahka tudi križanec, je v sredini med manjšo mokko in večjim grandlandom X in dokazuje Oplov kar pretanjen posluh za tržne spremembe oziroma želje kupcev. S svojimi 421 centimetri dolžine je nekako na meji med manjšimi in srednjevelikimi suvi, ki skoraj iz meseca v mesec povečujejo tržne deleže in podžigajo epidemijo, ki ji ta hip ni videti konca.

To, da so vsaj nekateri opli in nekateri peugeoti iz istega produkcijskega oziroma značajskega legla, je že znana zgodba in to velja tudi za crosslanda. Toda tisti, ki išče podobnost med tem oplom in peugeotom 2008, jo bo težko našel. Oplov križanec je namreč narejen v dovolj prepoznavni rüsselsheimski maniri in se torej spogleduje z večjim grandlandom, čeprav se zdi, da je slednji v proporcih in karoserijsko vendarle nekaj bolj skladen.

Nič brezglavega čaščenja digitalizacija

Znotraj je podobnost še toliko bolj očitna, vendar pa dimenzijsko skromnejši crossland streže tudi s skromnejšo prostornostjo. Sedem centimetrov krajša medosna razdalja pušča manj prostora za kolena zadaj sedečih, pri višini je manjko bolj očiten, vsekakor tudi pri prtljažniku, ki ponuja od 420 do 1255 litrov volumna. Nakladalnega roba zavoljo po višini pomične police oziroma dna ni, ugaja tudi pomična zadnja sedežna klop, kar, saj to je jasno, vpliva na prostornost prtljažnika.

Armatura je znova prepoznavno Oplova: je daleč ob brezglavega čaščenja digitalizacija, deloma še ostaja v naročju znane in vajene analognosti, kar je gotovo precej po volji starejše publike, ki predstavlja pomemben delež kupcev. In da mladi, malo manj mladi in starejši slabo vidijo nazaj, je že »podrobnost«, ki je ne bo kazalo stalno ponavljati, saj je to dnk sodobnih avtomobilov.

Niti ne skromna poraba

Crossland X – naj tale črka s konca abecede in pogosto sinonim štirikolesnega pogona ne zavaja, saj 4x4 v takšni ali drugačni varianti že nekaj časa ni v portfelju športnih terencev, kaj šele križancev – je imel v nosu francoski bencinski trivaljnik, postavljen povsem na začetek. Teža tega suva je skromna (1088 kg), a je 60 kilovatov/81 konjskih moči in 118 njutnmetrov navora kljub vsemu premalo. Ali povedano drugače: dovolj za preudarno vožnjo brez ambicije biti med hitrejšimi ali, bog ne daj, cestno predrznejšimi. Je pa poraba razmeroma visoka (dobrih sedem litrov), kar je (tudi) davek skromne gibne prostornine v treh valjih.

In na koncu znova k začetku. Tale crossland je bil v zadku prirejen za prevoz živali oziroma psov. Poteza dokazuje posluh za specifične, vendar nič neobičajne želje oziroma potrebe tistih, ki hočejo ali morajo imeti hišnega ljubljenca vedno ob sebi in s seboj. Za zadnjimi sedeži je bila tako nameščena mreža, ki preprečuje, da bi se žival namerno ali nenamerno »sprehajala« po potniški kabini.

Vse lepo in tudi pametno, ampak mreža je bila tako masivna, da bi zadržala tudi težko in zaresno zver. Ko jo hočeš odstraniti, gre, ampak težko, ko jo hočeš namestiti nazaj, gre še veliko teže. Škoda, kajti povsem običajna pletena mreža bi bila prav tako učinkovita, odpadlo bi še njeno nemogoče nerodno odstranjevanje in ponovno nameščanje. In naj razčistim: tisto o telefonu je novodobna resnica, pes je še vedno zakon…

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
PMM
Mokka je budnica tudi za slovenski Opel
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Mokka je budnica tudi za slovenski Opel

Včeraj je na trg zapeljala nova opel mokka – izstopajoč in igriv SUV B-razreda, ki je v prvi generaciji močno zaznamoval nemško znamko, v drugi pa je zanjo še bolj pomemben. Letos bo slovenske tablice dobilo 600 mokk.

FINANCE
Avto
Zakaj je Opel skoraj izginil s slovenskega zemljevida in kako poteka njegova vrnitev
Avto
AvtoMiloš Milač Zakaj je Opel skoraj izginil s slovenskega zemljevida in kako poteka njegova vrnitev 5

Intervju z Draganom Nenadovićem, regijskim direktorjem Opla v Wallis Automotivu Europe

FINANCE
Avto
Novo opel astro bo poganjal tudi priključni hibrid
Avto
AvtoMiloš Milač Novo opel astro bo poganjal tudi priključni hibrid 9

Prihodnje leto bo na trg zapeljala nova opel astra, ki bo zasnovana na skupni osnovi skupine PSA EMP2. Poleg osnove bo od francozov prevzela tudi bencinski priključni hibrid, je potrdil šef Opla Michael Lochscheller.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
To je nova Oplova zvezda
Avto
AvtoMiloš Milač To je nova Oplova zvezda

Opel po delih odkriva posamezne dele nove astre, ki jo bo v celoti predstavil jeseni, v Slovenijo pa bo zapeljala v začetku prihodnjega leta.

FINANCE
Avto
Gnečo na zabavi bo povečal še pomlajeni opel
Avto
AvtoUroš Božin Gnečo na zabavi bo povečal še pomlajeni opel

Opel crossland je dobil nov obraz, športno opravo in nove priboljške. Kakšnega najraje izberejo Slovenci?

FINANCE
Avto
Krepko obogateni Oplov veliki SUV
Avto
AvtoMiloš Milač Krepko obogateni Oplov veliki SUV 1

Največji Oplov športni terenec bo na naš trg zapeljal jeseni. Med drugim bo ponujal nočni vid, matrične LED-žaromete s 168 LED-sijalkami, 360-stopinjsko kamero, navigacijo v realnem času in še marsikaj.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)