Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti V luči ženevskega avtosalona so pri JBR Capitalu pripravili lestvici ženevskih avtomobilov, ki so naložbo lastnikov oplemenitili ali pa precej osiromašili.
Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Ameriški Ford je lani, predvsem zaradi izgub v Evropi in na Kitajskem, zmanjšal dobiček pred davki za 37 odstotkov. Šef Forda si je kljub temu prislužil povišek.
Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Audijev operativni dobiček je lani upadel za 32,3 odstotka, na 3,53 milijarde evrov. Za levji delež zmanjšanja so krivi kazen münchenskega sodišča in drugi stroški, povezani z afero Dieselgate. Napovedi za 2019 so boljše.
Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Privzdignjena tesla model 3 – model Y med kupce prihaja konec leta 2020, osnovna različica pa leta 2021. Že zdaj pa je jasno, da bodo evropske cene zanjo od 20 do 26 odstotkov višje kot ameriške.
Mazdina trojka postavlja čustva na resen preizkus Mazdina trojka postavlja čustva na resen preizkus Mazda je v Slovenijo pripeljala novo trojko, oblikovno in tehnično odličen avto za 20 tisočakov, ki se v bolje opremljenih različicah in celo s štirikolesnim pogonom odkrito spogleduje s prestižnim razredom.

Znanost in umetnost združeni v avtu za pet milijonov evrov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
predstavitve vozil   dodaj
Bugatti dodaj
 
Čas branja: 3 min
27.08.2018  23:20  Dopolnjeno: 28.08.2018 06:20
Pri Bugattiju so ustvarili hiperavto, ki namesto postavljanja hitrostnih rekordov, rajši zapelje v zavoje. Divo je čudež, v katerem se prepletata znanost in umetnost. Je dokaz, kaj je mogoče, ko denar ni ovira.
Znanost in umetnost združeni v avtu za pet milijonov evrov
Nosi ime francoskega dirkača Alberta Diva, ki je z Bugattijevim dirkalnikom type 35 konec dvajsetih let 20. stoletja osvojil dve zaporedni zmagi na sloviti gorski dirki Targa Florio po cestah Sicilije.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
predstavitve vozil   dodaj
Bugatti dodaj

Po tednih draženja z videi in slikami so pri francoskem butičnem proizvajalcu Bugatti na prestižnem dogodku slavnih in bogatih v kalifornijskem mestecu Pebble Beach razkrili svoj novi ponos z imenom divo. Od vseh ostalih bugattijev se razlikuje po tem, da se inženirji pri njegovi zasnovi niso gnali za najvišjo končno hitrostjo. Poudarek je tokrat bil na okretnosti in vodljivosti avtomobila. Največje spremembe je bila zato deležna karoserija, ki so jo močno aerodinamično nadgradili.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Zunanjost karoserije je spremenjena do te mere, da je sorodnost z modelom chiron vidna šele ob podrobnem ogledu. Širši sprednji spojler ustvarja dodatno potisno silo in usmerja več zraka skozi zračne odprtine. Obraz je zaznamovan s številnimi režami in zračnimi odprtinami. Zaščitni znak ostaja osrednja odprtina v obliki podkve. Povsem novi so tudi žarometi. Zadnji s tridimenzionalno obliko ustvarjajo vtis, da le stežka sledijo avtomobilu.

Kjer se srečata umetnost in znanstvena fantastika

Oblika strehe in zadka zagotavlja več zraka za hlajenje motorja, po sredini pa se proti zadnjem spojlerju, za večje hitrosti v zavojih, razteza sredinska plavut po zgledu dirkalnikov Le Mansa in Formule 1. Zadnji spojler je širši za skoraj četrtino in meri kar 1,83 metra. Spreminja nagib ter z večanjem zračnega upora pomaga pri močnih zaviranjih. V primerjavi s chironom se ne zloži v karoserijo. Aerodinamični dodatki poskrbijo za dodatnih 90 kilogramov potisne sile.

Ker je bil divo rojen za zavoje so dodatno predelali vzmetenje, ki je trše, krmiljenje pa je ostrejše. Maksimalni možen stranski pospešek znaša do 1,6 G. Celoten avto je lažji za 35 kilogramov. To jim je uspelo z lažjim pokrovom hladilnika polnilnega zraka, brisalci iz ogljikovih vlaken, tanjšim zadnjim steklom ter dodatnimi režami na prečkah platišč. Slednje maso znižajo za šest kilogramov. V notranjosti so zmanjšali zvočno zatesnitev, vgradili lažji avdiosistem ter odstranili nekaj predalov. Notranjost diva je prevlečena z modro in sivo alkantaro, ostali deli pa so iz ogljikovih vlaken.

Nova umetnina s chironom deli pogonski sklop in šasijo. Za kabino je tako nameščen pošasten osemlitrski 16-valjni motor (dva vzporedno postavljena osemvaljnika), ki razvije 1.103 kilovate oziroma 1.500 konjskih moči. Maksimalni navor 1.600 njutonmetrov je dostopen v območju od dva do šest tisoč vrtljajev. Divo s pomočjo štirikolesnega pogona ter sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika do stotice poleti v le 2,4 sekunde.

Avtomobilska umetnina za 40 srečnežev

Najvišja hitrost je omejena na 'le' 380 kilometrov na uro. Najšibkejša točka diva so pnevmatike, ki so zaradi negativne usločenosti koles in dodatne potisne sile izpostavljene dodatnemu pritisku. Zaradi previdnostnih razlogov je najvišja hitrost zato nižja kot pri ostalih modelih znamke. Kljub temu je bila skrbno izbrana skupina strank nad avtomobilom navdušena. V podjetju so se pohvalili, da so vseh 40 primerkov prodali nemudoma. Ob neto ceni petih milijonov evrov so privilegij lastništva diva ponudili le obstoječim strankam, ki že imajo v lasti chirona.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki V Frankfurtu ponavljajo: obrestne mere ECB bodo na zdajšnji nizki ravni še vsaj do konca poletja 2019

Na poti k zaostrovanju denarne politike na evrskem območju se bodo pri ECB najprej lotili opuščanja obsežnih spodbujevalnih ukrepov,...

FINANCE
Članki
Članki V pričakovanju nepričakovanega 2

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije

Pri evropski komisiji so pred nedavnim opozorili: Izstop Velike Britanije iz EU bo, ne glede na to, ali bosta partnerici dosegli dogovor...

FINANCE
Članki
Članki Kaj bo šef Feda Powell storil na julijskem obrestnem zasedanju

Na tokratnem zasedanju Feda analtiki ne pričakujejo obrestnega dviga - in to ne zaradi nedavnih kritik, ki jih je na račun Feda izrekel...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

FINANCE
Nemška naročila upadla tudi julija, zlasti zaradi manj naročil iz tujine

Julijski podatki o zmanjšanju novih naročil za nemška industrijska podjetja po ocenah analitikov kažejo, da nemške tovarne niso imune...