Avto

BMW predstavlja prvinski roadster Z4

Klasično zasnovan in gnan, sprva s trilitrskim turbo motorjem z 250 kilovati

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

27.08.2018 13:47
Dopolnjeno: 27.08.2018 13:47
Čas branja: 2 min

Tudi v času športnih terencev in električnih avtomobilov je prostor za klasičen bencinski roadster, so prepričani v BMW. Zato je bavarska znamka predstavila novi Z4, mali roadster s pogonom na zadnja kolesa in pomično platneno streho. Tokrat je Z4 nastal v razvojnem sodelovanju z japonsko Toyoto.

BMW je serijo Z predstavil že daljnega leta 1989. Prvi model je bil Z1, inovativni roadster s pogrezljivimi stranskimi vrati, le 2,5 litrskim bencinskim šestvaljnim motorjem in visoko ceno okoli 80 tisoč mark. Med leti 1989 in 1991 je BMW izdelal le osem tisoč avtomobilov. Nato pa je do leta 1996 zapustil razred majhnih roadsterjev.

Z1 je nasledil Z3, še manjši, lažji in cenejši roadster, ki je bil na voljo tudi s 1,8 litrskim štirivaljnim motorjem. Z3 je požel velik uspeh, že ob predstavitvi je zbral prek 15 tisoč naročil, k promociji pa je veliko pripomogel tudi eden od filmov o agentu Jamesu Bondu, Goldfinger. Leta 2002 je sledila nova generacija, prvič z imenom Z4. leta 2009 pa še zadnja, BMW jo je izdeloval do lanskega leta.

Sedaj je tu novi Z4, klasičen roadster s pomično platneno streho, bencinskimi motorji in zadnjim pogonom. Še pred nekaj leti tega sicer ne bi bilo potrebno poudarjati, danes morda je.

Novi Z4 je nastal v sodelovanju z japonsko Toyoto, skupen razvoj osnove zanj in za toyoto supro, pa se je začel leta 2012.

BMW pri novincu obljublja nizko težišče, razporeditev mase med obe premi v razmerju 50:50 in veliko užitkov v vožnji, ki jih bo zagotavljal tudi trilitrski turbo bencinar v premierni različici M40i first edition. Ta ponuja 250 kilovatov oziroma 340 konjskih moči ter pospešek do stotice v 4,6 sekunde. Merilniki novega Z4 so elektronski, tisti za vrtljaje pa ima obrnjeno skalo, ki teče proti sredini.

Foto: BMW

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega...

FINANCE
Avto
BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani
Avto
AvtoMiloš Milač BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani 1

Naš konfigurator trenutno ne deluje dobro, cene vozil so napačne. Prave cene za leto 2021 so do 18 odstotkov nižje kot lani, sporoča BMW Slovenija.

FINANCE
Avto
BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov
Avto
AvtoMiloš Milač BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov 25

BMW električni orjak bo ponudil kopico sodobne tehnike, krepke mere in doseg prek 600 kilometrov v različici iX xDrive50.

FINANCE
PMM
Najmočnejši BMW v zgodovini bo vozil tudi na bencinske hlape
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Najmočnejši BMW v zgodovini bo vozil tudi na bencinske hlape 5

Prihodnost, vsaj bližnja, ne bo povsem električna. Novi BMW M pa bodo še nekaj časa delovali tudi na bencinske hlape, je sporočilo koncepta BMW XM, ki ga je bavarska znamka danes razkrila na sejmu Art Basel 2021 v Miami Beachu.

FINANCE
Avto
Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis
Avto
AvtoMiloš Milač Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis

Intervju z Blažem Urbanijo, direktorjem družbe Wallis Motor Ljubljana, ki je oktobra lani prevzel posel in objekt nekdanjega trgovca BMW A-Cosmosa.

FINANCE
Avto
BMW vztraja v razredu, iz katerega vsi bežijo
Avto
AvtoMiloš Milač BMW vztraja v razredu, iz katerega vsi bežijo 2

Po sedmih letih na trg prihaja novi BMW, enoprostorec serije 2 active tourer. Kaj je novega v sicer precej znani silhueti prostornega bavarca?

FINANCE
PMM
Kaj sporoča BMW brez ledvičk za leto 2040
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kaj sporoča BMW brez ledvičk za leto 2040 11

BMW je na salonu v Münchnu razkril koncept trajnostnega avtomobila, ki razkriva nove ideje, rešitve in miselnost bavarske znamke

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)