Avto

Škoda, ki diši po starih časih, čeprav je popolnoma sveža

Škoda fabia letnika 2019 je oblikovno osvežena, bolj varna in še bolj praktična ter še vedno dostopna. Osnovna stane pod desetimi tisočaki, z litrskim turbomotorjem pa pod 11 tisočaki.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.08.2018 10:21
Dopolnjeno: 21.08.2018 10:41
Čas branja: 4 min
Škoda, ki diši po starih časih, čeprav je popolnoma sveža
Škoda fabia z rahlo prenovo, poenostavitvijo motorne ponudbe (vse poganja litrski trivaljni bencinar), s še več uporabnimi rešitvami in brez podražitev. Foto: Škoda

Novi modeli avtomobilov zadnje čase sporočajo skrajnosti – cenovne, tehnične, merske ali kakršnekoli druge. Komuniciranje je, da bi dosegli pozornost, postalo precej agresivno. Zato je primer, ki sporoča umirjenost, samozavest, že precej redek. Takšna je škoda fabia – osvežen mestni ali majhen družinski avto tretje generacije, ki na trg prinaša kopico uporabnih, a ne v nebo vpijočih sprememb.

Ustvarja enega boljših paketov prostora, vsebine, uporabnosti, dobrih idej in cene. Obenem pa tako poenostavlja ponudbo, da se je kar veselje sprehajati po konfiguratorju. In, seveda, diši po starih škodah. Ne po tehniki ali obliki, ampak s tistim občutkom, da dobiš velik kos avtomobila za odštet denar in da pri tem ni drobnega tiska.

Zdi se, da je fabia še precej nov avto. A koledar pokaže, da je prva generacija prišla na trg že daljnega leta 1999, do danes pa so se zvrstile že tri generacije. Fabia je bila prva novodobna mala škoda, ki je pretrgala tradicijo nizkocenovnih avtomobilov te znamke. Lastnik Volkswagen je s prehodom s favorita oziroma formana tvegal tudi cenovni preskok, a mu je ta uspel.

Le v Sloveniji je bilo zadnji dan prejšnjega leta registriranih 13.394 fabij vseh treh generacij (nekaj manj kot citroënov C3 in več kot berlingov), v prvi polovici leta pa je čehinja v sredini življenjskega obdobja našla 802 kupca. S tem rezultatom se sicer ne more meriti s cliom ali polom, a se vseskozi drži peterice najbolje prodajanih.

Osvežena fabia prihaja na trg nekako v senci pola, ki je povsem nov. Fabia modelnega leta 2019 je namreč zasnovana na prejšnji generaciji osnove MQB (skrajšana prilagodljiva osnova), a ne kaže vidnih znamenj staranja.

Ko gremo skozi številke in mere, ji ne manjka nič ključnega. Z dolžino nekaj pod štirimi metri je ostala majhna, s prostornostjo kabine se brez težav kosa s tekmeci, 330-litrski prtljažnik pa še danes sodi med največje v razredu. Hkrati je fabia ohranila kombijevsko različico s 530-litrskim prtljažnikom, ki se brez težav meri z razred večjimi avtomobili ali celo dva razreda večjimi, če imajo premijski predznak.

Motorna ponudba je poenostavljena, da skoraj ne more biti bolj. Na voljo je le litrski trivaljni bencinar (s slabo prodajani dizelskimi motorji je konec). Osnovni je brez turbopolnilnika, ima 44 ali 55 kilovatov (v slovenskem ceniku je le zmogljivejši). Turbo oziroma TSI pa zmore 70 ali 81 kilovatov in konec. Seveda, izbirati je mogoče med pet- ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom in sedemstopenjsko avtomatiko z dvema sklopkama.

In kaj je novega pri osveženi fabii? Prednji del z žarometi, masko in odbijačem. Novi so tudi zadnje luči in odbijač, dnevne luči v LED-tehniki so serijske, polne LED s funkcijo osvetlitve zavoja pa doplačljive. V kabini je fabia dobila nove materiale, nekaj boljše na videz in otip, vložke različnih barv, novo oblazinjenje, merilnike in osvetlitev sredinske konzole. Različica monte carlo z dvobarvno karoserijo je še bolj prelestna, izbirati je mogoče barve strehe, karoserije in koles – ta so lahko tudi črna ali bela in merijo do 18 palcev.

Nekaj novosti je tudi pri varnosti, denimo opozorilnika na mrtvi kot in promet za avtomobilom. Zaslon na dotik velikosti 6,5 palca ima medijski vmesnik swing plus, povezljiv je s pametnimi telefoni. Mogoča je tudi povezljivost s spletom. Tisto, kar je pomembno za znamko Škoda in tudi za fabio, pa so uporabne ideje, ki jih čehinja prinaša med kupce. S prenovo je namreč dobila dva USB-vhoda med prednjima sedežema, namenjena zadaj sedečim, nosilec za tablico za prednjimi zglavniki, trpežno obliko prtljažnika, uporabno na obeh straneh, in odstranljivo LED-svetilko, ki sicer biva v prtljažniku.

Še cene. Osnovna fabia z že kar bogatim paketom easy stane manj kot deset tisočakov – v petvratni ali karavanski različici. Najšibkejši turbomotor s 70 kilovati pa 10.900 oziroma 11.560 evrov (combi). Precej bogatejša različica monte carlo se začne nekaj pod 15 tisočaki. Nekaj je tudi drobnega tiska, pri opremi easy je dodatno jamstvo doplačljivo – 186 evrov.

Foto: Miloš Milač in Škoda

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Škoda pripravlja večjo in sodobnejšo fabio, znova tudi karavan
Avto
AvtoMiloš Milač Škoda pripravlja večjo in sodobnejšo fabio, znova tudi karavan

Škoda je razkrila prve podrobnosti o novi fabii, ki bo med kupce zapeljala letošnjo jesen. Novinka bo večja v vseh smereh, zgrajena bo na novi osnovi MQB-A0.

FINANCE
Avto
Zrelostni preizkus nekoč majhne škode
Avto
AvtoMiloš Milač Zrelostni preizkus nekoč majhne škode

Danes je na slovenski trg zapeljala nova škoda fabia četrte generacije. V celem nova čehinja je konkretno zrasla v mere, se izboljšala na področju varnosti in tehnike in pridobila tudi pri ceni. Vsaj po ceniku brez upoštevanja popustov, ki jih trenutno ni, pa ni nič dražja od predhodnice.

FINANCE
Avto
Čehinja se spogleduje z razredom višje
Avto
AvtoBoštjan Paušer Čehinja se spogleduje z razredom višje 1

Četrta generacija fabie je zrasla v vse smeri, zato ponuja največ prostora za potnike in prtljago doslej in se skupaj s širokim naborom asistenčnih sistemov ter kakovostjo že spogleduje z razredom višje. Na slovenske ceste prihaja novembra.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Majhna škoda z veščinami velikih
Avto
AvtoUroš Božin Majhna škoda z veščinami velikih 2

Nova fabia po 4,5 milijona prodanih primerkih nadaljuje četrto generacijo. Postala je digitalna, pametnejša in še prostornejša.

FINANCE
Avto
Pravila in pasti uvoza rabljenih avtov, novi nissan qashqai in romantični 911 GT3
Avto
AvtoMiloš Milač Pravila in pasti uvoza rabljenih avtov, novi nissan qashqai in romantični 911 GT3 4

V nasprotju s prejšnjimi tedni je ta teden bolj bencinski. Porsche je namreč razkril sodobno klasiko – dirkaški 911 GT3 z bencinskim motorjem brez turbopolnilnika. Uroš je razkritje in okroglo mizo spremljal v živo. Bencinski oziroma mehkohibridni je tudi popolnoma novi nissan qashqai, spoznali smo ga včeraj. Po razkritju smo se pogovorili še s podpredsednikom Nissana v Evropi. V tem tednu nadaljujemo serijo člankov o uvozu rabljenega avta iz tujine. Tokratna tema so cene, pojasnjujemo, kaj pomeni bruto, kaj neto cena. Na strani elektrike sta dokaj presunljiva novica iz Jaguarja in prvi test BMW iX3, na videz zelo preprostega, kar skromnega bavarca.

FINANCE
Avto
Volkswagen spet prvi na svetu in v Sloveniji, upad prodaje so ublažili električni avti
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen spet prvi na svetu in v Sloveniji, upad prodaje so ublažili električni avti 5

Volkswagen je lani prodal 422 tisoč električnih avtov in priključnih hibridov, v zahodni Evropi so ti pomenili kar 11 odstotkov prodaje, v Sloveniji pa je z električnimi presegel 50-odstotni delež

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)