Avto

Konferenčna pisarna za šest oseb

Test: ford tourneo custom 2.0 L2H1 2.0 TDCi 125 kW sport; prenova, ki je ustvarila skoraj nov avto. Tourneo custom se po tehniki, udobju in naprednih sistemih lahko primerja z najboljšimi potniškimi dostavniki.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.07.2018 23:05
Čas branja: 3 min
Konferenčna pisarna za šest oseb
Ford tourneo custom je po šestih letih dobil novo masko, LED žaromete in še nekaj manjših sprememb. Bistvo pa se skriva v kabini, ki je res popolnoma nova.

Leta gredo pri potniških dostavnikih počasi. Denimo Ford je srednje velik model tourneo custom predstavil že leta 2012, prenovo pa je dočakal šele letos. A mu tega ne gre šteti v slabo, ta je namreč res temeljita.

Klub enakim gabaritom, celo obrisom karoserije (nova je prednja maska in opazne LED-luči), je razlika med prvim in osveženim customom ogromna. Ford je v novinca vgradil sisteme, ki so sicer značilni za tekmece iz vrha ponudbe. Strategija, ki jo uvaja tudi pri osebnih avtomobilih.

Notranjost je denimo popolnoma nova, trdo plastiko je zamenjala mehkejša in imenitnejša. Armaturna plošča je ličnejša, ima večje in bolje berljiva merilnika ter TFT-zaslon med njima. Na vrhu sredinske konzole pa je velik in pregleden zaslon na dotik, ki med funkcijami vključuje tudi Fordovo posebnost – sistem za povezave in prepoznavo govora SYNC 3.

Ena od pomembnih lastnosti novega tournea custom je napredna dodatna oprema. Denimo omejevalnik hitrosti, prilagodljiv radarski tempomat, sistem preprečevanja naleta z možnostjo samodejnega zaviranja v sili, sistem, ki nadzira zbranostjo voznika, opozorilnik na vozilo v mrtvem kotu ter prečni promet.

To pa še ni vse, poleg boljših materialov je kabina zvočno precej bolje zatesnjena. Skupaj z novim dvolitrskim turbodizelskim motorjem Ecoblue (tega je sicer dobil že pred prenovo) s 125 kilovati (170 konjskimi močmi) in 405 newtonmetri navora pa je izkušnja v tourneu custom na precej višji ravni kot prej. Ropot in tresljaji so skoraj v celoti izginili, prožnost stroja je odločna in s precejšnjo lahkoto premika 2,4 tone suhe mase. Tudi menjalnik teče bolj gladko kot prej, poraba pa je z 8,2 litra zgledna za 5,34 metra dolg kombi.

Drugo je znano od prej in večinoma precej dobro. Prostorsko gledano, je tourneo custom dokaj visok (1,99 metra) in zato težje dostopen do kabine, kar pač velja tudi za tekmece. Sicer pa zelo prostoren in v zadnjem delu tudi poseben po razvrstitvi sedežev. Kupec si lahko omisli vrtljive sedeže v drugi vrsti in tako ustvari edinstveno konferenčno pisarno s šestimi sedeži. Kljub osmim ali devetim (če so spredaj trije) sedežem pa v prtljažniku ostane še 1.900 litrov prostora za prtljago. Zadek odpirajo dolga vrata, ki lahko služijo tudi kot streha ob morebitnem dežju. Jasno so na boku drsna vrata.

Cena za srednje opremljen in motoriziram tourneo custom je okoli 25 tisoč evrov. Za res bogat, kot je bil testni, pa nekaj pod 40 tisoč evrov.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Avto
Koliko staneta zavarovanje in servis kompaktnih avtov, kakšni so dobavni roki
Avto
AvtoMiloš Milač Koliko staneta zavarovanje in servis kompaktnih avtov, kakšni so dobavni roki 5

Iz globin primerjalnega testa PRIMA, kjer je med deveterico tekmecev zmagal ford focus, podrobno o stroških servisov, zavarovanja in dobavnih rokih.

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)