Avto

S to toyoto boste najlažje ušli potniškim dostavnikom

Test: toyota proace verso 2.0 D-4D 150 HP family: potniški dostavnik, ki uspešno posega v razred velikih enoprostorcev oziroma ponuja najboljše iz obeh svetov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

20.07.2018 10:37
Čas branja: 2 min
S to toyoto boste najlažje ušli potniškim dostavnikom
Velik in prostoren, a ne dostavniško okoren in lahko dostopen kombi je ena najboljših kombinacij potniških dostavnikov in velikih enoprostorcev. Proace verso je pravi kompromis predvsem za tiste, ki se bojijo okornosti in višine prvih, obenem pa se ne bi radi odpovedali prostoru. Tudi cena je ugodna.

Ena od pogostih dilem kupcev velikih kombijev je prav v zasnovi, ali izbrati potniški dostavnik, kot so prej opisani transporter, vivaro in multivan, ali se raje odločiti za velikega enoprostorca. Razlike so očitne, prvi na enakih dolžinskih centimetrih ponujajo več prostora, prilagodljivosti in uporabnosti, a tudi več dostavniškega duha, slabše zmogljivosti in težji dostop do kabine.

Drugi so pač bolj osebni, a manj prostorni. Dejanske zahteve ponavadi odločijo v prid prvi ali drugi zasnovi. Pri toyoti proace verso pa te dileme skoraj ni, saj potniški dostavnik izjemno dobro skriva svojo zasnovo ter je po tej plati bližje velikim enoprostorcem kot zgornji trije. Seveda ostaja prostorna in uporabna kot potniški dostavniki, zato se zdi kombinacija ena bolj posrečenih na trgu.

Pri proace versu je treba za zadovoljitev prostorskih potreb vzeti srednjo dolžino, 4,96-metrsko karoserijo, ki je dejansko primerljiva s kratkim multivanom ali vivarom. Streha je z 1,89 metra višine za deset centimetrov nižja kot pri tekmecih, precej lažji pa je tudi dostop do sedežev, kar bo najbolj cenil voznik, ki se v proacea usede skoraj tako enostavno kot v osebni avto.

Proace je obenem precej udoben kombi v family s pomičnimi, zložljivimi ali celo odstranljivimi sedeži v drugi in tretji vrsti (odvisno od paketa), velikim prtljažnikom, ki pri 4,9-metrskem osemsedežnem proaceu tudi za zadnjo vrsto do police meri od 550 do 640 litrov (odvisno od pomika).

Tudi vozniško okolje je precej osebno, volan manj položen, sedeži nižji, a vseeno pripravno visoki, da je pregled iz vozila dober. Dvolitrski turbodizel s 110 kilovati (iz skupine PSA) poganja maso le 1,7 tone, zato je proace živahnejši kot denimo multivan (do stotice pospeši v 11 sekundah, dve sekundi hitreje), hkrati je prijetno umirjen, dovolj tih in s porabo 7,3 litra zgledno varčen.

Z dodatnim varnostnim paketom je proace verso family tudi dobro opremljen, hiter in dovolj okreten avto, da so tudi vsakodnevna opravila z njim enostavna. Zaživi pa seveda na popotovanjih. S ceno 32 oziroma 35 tisoč evrov (z nekaj dodatki) sodi med ugodnejše nakupe in po tej plati zelo dostojno zamenjuje nekdaj legendarnega Toyotinega velikega enoprostorca previa.

Foto: Miloš Milač in Uroš Božin

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

Moje finance
Razno
Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!
Moje finance
RaznoKsenija Sedej Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!

Ker verjamemo, da je načrtovanje pomembno opravilo osebnih financ, smo vam za začetek novega leta pripravili finančni koledar. Na enem mestu smo za vas zbrali vse pomembne finančne datume in dogodke od januarja do decembra 2021. Veste, kdaj morate oddati vlogo za vzdrževane družinske člane, kdaj oddati napoved kapitalskih dobičkov? Naj se na koledarju ne nabira prah, pogledujte nanj vse leto.