Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Insignia je privlačna in nevsiljiva avtocestna limuzina, ki v marsikaterem pogledu preseneti. Z 1,6 litrskim turbobencinskim motorjem s 147 kilovati (200 konjskimi močmi) ponuja romantično kombinacijo, ki jo danes na žalost kupci prepogosto spregledajo.
Anže Kopitar se je iz mercedesovega kupeja CLS presedel v luksuzni terenec GLE Anže Kopitar se je iz mercedesovega kupeja CLS presedel v luksuzni terenec GLE Najuspešnejši slovenski hokejist Anže Kopitar je na obisku v Sloveniji prejel novega jeklenega konjička. Odslej se bo v domačih krajih vozil z luksuznim terencem mercedes-benz GLE.
Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju V New Yorku smo danes razglasili že 15. zmagovalce izbora Svetovni avto leta. Največ odličij je prejel jaguar I-pace.
Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Še ena vroča srebrna puščica s pečatom Roberta Lešnika. CLA je izjemno pomemben mercedes. Kar 70 odstotkov kupcev je novih, mlajših strank, kar tri četrtine teh pa jih ostane zvestih znamki.

Kombi za sedem razvajenih in še pes je na svojem

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
 
Čas branja: 4 min
25.07.2018  00:23
Test: opel vivaro tourer L2 1.6 CDTI 145: Oplov vivaro ponuja veliko prostora za več kot pol ducata potnikov, streže z megalomanskim prtljažnikom, voznika pa nagradi z zmogljivim motorjem in posledično kar spoštljivimi voznimi lastnostmi.
Kombi za sedem razvajenih in še pes je na svojem
Vivaro je velik, vendar nič okoren oziroma tovornjaški. To je bilo nekdaj del kombijevskega značaja, danes pa je povsem drugače. Oplov kombi je udoben, prtljažniško razkošen, predvsem pa hiter, če to voznik hoče.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj

Spredaj so se kuhali, zadaj je bilo sibirsko mrzlo. Poleti je bilo za vse skoraj enako, klima ni obstajala. Voznikov sedež je bil še kar, vsi drugi, še posebej v drugi in tretji vrsti, polomija. Podvozje je bilo »klasično«, udobje prav tako: povsem enostavna zadnja prema, pa seveda listnate vzmeti spredaj in zadaj. Klanec, ki bi ga mogel komaj izmeriti, je bil za motor uničevalen. Zato se je za kombijem vlekla dolga vrsta obupanih in razjarjenih voznikov osebnih avtomobilov. Bilo je nekoč. Danes so kombiji antipod nekdanjih časov. Velja tudi za Oplovega vivara.

Svet kombijev, tako tistih za gospodarske namene kot onih, ki jim je namenjen prevoz ljudi, so doživeli dramatične spremembe. Morda so se še nekoliko bolj spremenili kot osebni avtomobili, po katerih se kombiji pravzaprav zgledujejo. Vivaro ima na svojem kontu veliko tistega, kar imajo osebi avtomobili, pri čemer je na njihovi strani tudi vse pomembnejši okoljski plus: na svoj krov je v testni izvedbi sprejel sedem potnikov z voznikom vred.

Tako problematični odtis škodljivih plinov torej ni zreduciran le na enega ali dva potnika v osebnem avtomobilu, kot je to najpogosteje, temveč na sedem ljudi, kar ne bi smelo biti nepomembno. Sicer pa je nesporno: vivaro streže z udobjem, ki je povsem sprejemljivo tudi za nekaj bolj razvajenega, hkrati pa je v voznem in vozniškem smislu precej zlahka primerljiv z osebnim avtomobilom.

Konfiguracija 6 + 1

Če si omisliš sedežno konfiguracijo 6 + 1, potem sta lahko v drugi vrsti tudi zgolj dva sedeža. Ko je želja in denar, sta lahko tudi vrtljiva za 180 stopinj, a to vivara podraži za ne tako skromnih 1.300 evrov. V tretji vrsti so trije sedeži, vendar deljivi v razmerju 2 + 1. Petim je ob kar spoštljivih 539 centimetrih dolžine (različica L2, ki je od 40 centimetrov krajše L1 dražja le za tisočaka, na fotografijah tudi krajši vivaro) na voljo obilo prostora za noge, seveda tudi za glave, kar je ob višini 197 centimetrov tako ali tako pričakovano – pa še pes spoštljivih gabaritov bi bil na svojem. Je pa košarkarska višina dobra tudi tedaj, ko dežuje: zadnja vrata se odpirajo navzgor in ustvarijo povsem solidno streho, le čez prej omenjenih košarkarskih dimenzij pač ne smeš biti.

Ker je vivaro precej zajeten, vsaj ko ga sodiš z očmi voznika osebnega avtomobila, in ker so sedeži v dveh vrstah, so zelo priročna drsna vrata na desni strani. Tesni opel jih je imel tudi na levi (doplačilo 427 evrov) in to je strošek, ki je nedvomno upravičljiv. Omenim še sladkorček, ki je zelo uporaben v toplih dneh, pa tudi sicer: v drsnih vratih na levi in desni je vgrajeno tudi drsno okno. To omogoča dodatno zračenje notranjosti, pri čemer vivaro streže z zelo solidno klimatizacijo tudi onih, ki sedijo povsem zadaj in se jim torej ni treba bati tistega, kar so doživljali potniki pred štirimi in petimi desetletji. Nekaj imenitnosti je pričaralo tudi usnje na sedežih, diskretnost pa zatemnjena stekla – ampak in znova za dodaten denar …

Prtljažnik, ki omogoča kompromise

Če in ko vivaro pogoltne sedem ljudi, pogoltne tudi veliko prtljage. Preddopustniške zadrege in kompromisi na robu prepira – to gre, to pa ne gre z nami – tako odpadejo, vsaj pri razumnih sopotnikih in njihovih željah. V zadek gre v najskromnejšem primeru 1.800 litrov prtljage; dobro oziroma uporabno je, da je mogoče daljše predmete potisniti tudi pod zadnje sedeže. Ker je prtljažni prostor povsem oglat in brez robov, je to še toliko bolje. Komur se da in zmore iz avta odnesti tretjo vrsto sedežev, no, potem dobi tovornjaškoprtljažniških 3.500 litrov. Je pa res, da bi bila v tem primeru nujna mreža, ki bi zadržala vso to silno prtljago, da se ta ob zaviranju ne bi spremenila v smrtno nevarne projektile.

Testni vivaro je bil opremljen z najmočnejšo različico 1,6-litrskega twin turbodizelskega agregata, ki izpolnjuje zahteve okoljskega normativa Euro6. Pri ne tako nizkih 3.500 vrtljajih je na voljo 107 kilovatov oziroma 145 konjskih moči. Čeprav njegova masa ni skromna (1.986 kilogramov), je lahko vivaro hiter, pravzaprav presenetljivo hiter. Potovalne hitrosti so tudi ob polni zasedbi povsem zlahka čez dovoljenih 130 kilometrov na uro, torej med nekako 150 in 160 kilometri na uro. Na ravnem oziroma na avtocestah je vivaro hitrostno povsem primerljiv z večino osebnih avtomobilov, drugje te primerjave pač niso smiselne.

Šeststopenjski ročni menjalnik ustreza, še bolj bi avtomatika. Če se torej voziš tako hitro (sicer pa gre čez 180 kilometrov na uro!), pri čemer udobje potnikov ne trpi prav pretirano – sicer pa je to najbolj odvisno od cestne podlage –, potem ti opel izda tudi račun: povprečna poraba okoli 8,6 litra ni nekaj v nebo vpijočega, je pa lahko tudi liter manjša in tudi večja, v vsakem primeru pa kar precej daleč od tovarniško obljubljene …

Foto: Miloš Milač

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki So nam evroposlanci ravnokar malo priprli internet? 6

Z reformo avtorskega prava v takšni obliki, kakršna je bila danes v prvem koraku potrjena na pristojnem odboru evropskega parlamenta, se...

FINANCE
Članki
Članki (Goljufije) Dolgove za grad je hotel poplačati z denarjem EU 2

Tudi lani so med goljufijami z evropskim denarjem v EU prevladovali primeri nepravilno porabljenega denarja iz strukturnih skladov ter iz...

FINANCE
Članki
Članki EU bo omejila tudi ceno mednarodnih telefonskih klicev v druge članice 4

Po novem boste precej kmalu lahko malo bolj sproščeni glede stroškov, če boste od doma s svoje mobilne (ali fiksne) številke...

FINANCE
Članki
Članki Novi finančni minister Italije Giovanni Tria - iz evra ne bi izstopil, zvišal bi DDV

Po pričakovanju analitikov bo težavno prihodnje obdobje ne le v Italiji, ampak tudi za vse tiste, ki z Italijo sodelujejo – in takih je...

FINANCE
Članki
Članki Kitajska rast se ohlaja, trgovinske skrbi se kopičijo

Ob koncu petmesečja je bila rast slovenskega izvoza med največjimi v Evropski uniji; nadaljnje omejevanje trgovinskih tokov bi to lahko...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...