Avto

Neomejeno uporabna umazanka

Honda CRF1000L africa twin očara z uravnoteženostjo med cestno in terensko rabo in premišljeno uporabno tehnologijo.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

05.07.2018 23:51
Čas branja: 4 min

Konec osemdesetih, ko sem omahoval, ali naj se odpovem bmw enduru R80GS in presedlam na yamaho virago, me je frustriral znanec sipal, ki si je privoščil povsem novo hondo africa twin. Tisto belo-modro-rdečo lepotico, seksi motor, visok, z dobrim glasom, hiter in okreten. Eden najbolj frajerskih v času, ko se je rally Paris - Dakar res še vozil od Pariza do Dakarja.

Del japonskega vala suverenih enduro motociklov, ki ga je najbolj zaznamoval yamahin super ténéré. Africa twin je utonila v pozabo (ukinitev) v času, ko je na čedalje popularnejšem trgu potovalnih enduro motociklov zavladal BMW s prvo generacijo modela R1200GS. Honda je ponujala le še ne prav konkurenčnega varadera, dokler ni pred tremi leti obudila africe twin, ki se je hitro uveljavila kot prodajni hit.

Afriška punca za vsako priložnost

S prepoznavno pojavo dakarskega tekmovalnega umazanca je malo paradoksalen motocikel: terensko zmogljiv, potovalno udoben in vsakodnevno uporaben. Hkrati sije od pametne elektronike - ABS, sistem za nadzor zdrsa pogonskega kolesa in izvirni hondin samodejni menjalnik z dvema sklopkama in možnostjo ročnega prestavljanja (DCT) -, ki pa ne zahteva posebne iniciacije, saj je celoten tehnološki mambo džambo narejen uporabniško skrajno preprosto: africo twin zajahaš, spelješ kot staro znanko in spotoma ugotoviš, kako se stvarem z njo streže.

Začutiš vse naenkrat: udobno sedalo, široko, privzdignjeno krmilo, šarmantno grobi glas izpuha, obvladljivo živahno moč, lahkotnost njenih 232 kilogramov (od večine konkurenčnih enduro motociklov je lažja celo za 40 kilogramov). Od prvega stika vliva zaupanje. Ne izziva sicer k divjemu “ožemanju”, a ostane nezahtevna in udobna tudi na dolgi relaciji, vedno pripravljena na kakšno hitro preizkušnjo v blatu in prahu in povsem zadovoljna tudi, ko z njo skočiš le do tržnice. Njena sposobnost za preizkušnje izven ceste v ničemer ne omejuje njenih vrlin na avtocesti. Africa twin je verjetno res najboljši “all-arounder” na trgu.

Ko je manjša moč prednost

V primerjavi z japonskimi, še posebej pa evropskimi tekmeci je africa twin s 1000-kubičnim linijskim dvovaljnim agregatom manj spektakularna in “le” zmerno močna, ko po vročem asfaltu drvi proti obzorju, vendar pa je s 95 KM (in obilico navora tudi v nizkih obratih) uporabnejša in varnejša izven ceste, ko po blatni stezi vijugaš med drevesi. Še vedno pa ima dovolj moči za hipno prehitevanje in za dolgo ležerno potovanje v dvoje.

Motocikel je udoben, lahek, praktičen, elektronske funkcije, ki jih ponuja, pa so veliko pomembnejše od tistih, ki jih nima. Ročno nastavljivo vzmetenje ni le udobno, ampak tako preprosto, da lahko verjameš, da ti ne bo povzročalo preglavic niti po letih uporabe.

Odlična izven ceste

Odlično kombinacijo sofisticiranega in preprostega kaže tudi minimalistična in lahkotna oblika motocikla z učinkovito zaščito pred vsem slabim, kar zna ponuditi nebo. “Jahanje” africe twin je čvrsto, “naravno” motoristično, višje krmilo omogoča zanesljivo vožnjo tudi, ko je treba zaradi boljšega nazdora pri terenski vožnji stati na stopalkah.

Z izključitvijo ABS na zadnjem kolesu je mogoče na “terenu” obvladati ovinke z močnejšim zaviranjem pogonskega, 18-inčnega kolesa. Sprednje, 21-inčno, pokaže svoje koristi že na (tipično naluknjani slovenski) cesti, kaj šele v razdrapanem gozdnem labirintu. Pri tem odlično sodeluje vzmetenje, sprednje (obrnjene) vilice pa so kar premehke, saj se ob močnem zaviranju pri višji hitrosti že pregloboko ugreznejo.

Africa twin je, da ne dolgovezim, enako seksi kot konec 80-ih, je motocikel, s katerim si predstavlja - tukaj in zdaj - jago po hribovitih balkanskih cestah, čez Bosno, Sandžak, Črno Goro, Albanijo, vse do Grčije, potem pa na enega od otokov, takšnega s 50 plažami in potem od plaže do plaže, z ene ledene kave na drugo.

Paketi dodatne opreme

Africa twin dodatno ponuja več paketov (touring, adventure, travel, comfort): tri kovčke, zaščito agregata, meglenke, ogrevane ročice, višji vizir, centralno stojalo, 12V vtičnico, za kar je treba trenutno odšteti od 1.100 do 2.500 evrov.

Dvojna sklopka DCT

Že od lani prodajajo africo twin z (opcijskim) samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama in možnostjo ročnega prestavljanja Dual Clutch Transmission (DCT). Ta inačica je dražja za 1.000 evrov.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Redka honda po najnovejši modi
Avto
AvtoUroš Božin Redka honda po najnovejši modi 4

Slovenski trg je bogatejši za privzdignjeno hondo crosstar. To je tri centimetre višja in dodatno zaščitena honda jazz.

FINANCE
PMM
Hondin mestni terenec z edinstvenim hibridnim pogonom in idejami
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Hondin mestni terenec z edinstvenim hibridnim pogonom in idejami

V mesecu, polnem razkritij novih modelov, je lonček primaknila tudi Honda z novo generacijo majhnega športnega terenca HR-V, ki prinaša kopico uporabnih rešitev. Na našem trgu bo januarja 2022.

FINANCE
Avto
Hondin potovalnik za premagovanje cestnih daljav
Avto
AvtoGorazd Suhadolnik Hondin potovalnik za premagovanje cestnih daljav

Honda se je pri športnem potovalnem modelu NT1100 držala pristopa manj je več in na osnovi svojega priljubljenega modela africa twin ustvarila dovolj močan in udoben motocikel za dolge vožnje in cestna potovanja.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
S hondo transalp spet prek Alp
Avto
AvtoMiloš Milač S hondo transalp spet prek Alp

Honda je obudila srednjerazrednega endura transalp in ga zasnovala na osnovi novega horneta.

FINANCE
Avto
Nissan zmanjšal napovedano izgubo, Honda povečala dobiček
Avto
AvtoUroš Božin Nissan zmanjšal napovedano izgubo, Honda povečala dobiček 7

Dobre novice iz japonske avtomobilske industrije: Nissan je presenetil in ustvaril dobiček iz poslovanja, Honda pa je dobiček povečala za 67 odstotkov.

FINANCE
Avto
Hondin sršen se je odvadil brenčanja, odslej bo grmel v dvovaljnem taktu
Avto
AvtoMiloš Milač Hondin sršen se je odvadil brenčanja, odslej bo grmel v dvovaljnem taktu

Honda je po devetih letih premora razkrila novi hornet – majhen, lahek, poskočen in dostopen nagec, ki prvič prihaja z dvovaljnim strojem; sočasno z razkritjem je dobil slovensko ceno 8.390 evrov

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)