Nizozemec v ZDA: zapustil je vse, le Volvu je zvest že 56 let Nizozemec v ZDA: zapustil je vse, le Volvu je zvest že 56 let Leo Gabriels je 75-letni Nizozemec, ki je že daljnega leta 1962 zapustil domače ognjišče, odšel s trebuhom za kruhom čez Atlantik in na koncu pristal v Kaliforniji, kjer že 40 let vodi Volvovo delavnico.
(Prva vožnja) lexus UX250h: končno pravi za malo širše množice (Prva vožnja) lexus UX250h: končno pravi za malo širše množice Predpremierno in ekskluzivno, kar pol leta pred prihodom na trg, smo sedli za volan novega lexusa UX 250h, kompaktnega športnega terenca z iskrivim hibridnim pogonom, imenitno izdelavo in materiali ter tako mladostno dušo, da utegne znamki priskrbeti precej širši krog kupcev.
(Intervju) Avto ni dovolj, kupcu je treba pomagati pri vstopu v elektrodobo (Intervju) Avto ni dovolj, kupcu je treba pomagati pri vstopu v elektrodobo Intervju s Francijem Bolto, direktorjem znamke Audi v Porscheju Slovenija
Največji Hyundai se seli stopničko višje Največji Hyundai se seli stopničko višje Santa Fe v četrto ni le oblikovno drzen, ampak ponuja še več prostora, udobja in bogate opreme, ob tem pa navduši tudi s sodobno tehniko, širokim naborom varnostno-asistenčnih sistemov in dostopno ceno, s katero naj bi letno prepričal 200 Slovencev.

»Šef« je zapeljal na slovenske ceste

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska industrija   dodaj
Ford dodaj
Ferrari dodaj
Porsche dodaj
Apple dodaj
 
Čas branja: 5 min
28.06.2018  23:00
Ameriška ikona ford mustang je pravi za ljubitelje udobnih in nastopaških športnikov. Za 46 tisočakov dobite solidno osnovo, za 65 tisoč evrov pa stroj V8, ki ga bodo veseli tudi na davčni upravi.
»Šef« je zapeljal na slovenske ceste
Ameriška ikona z več kot 50-letno zgodovino – ford mustang, v osveženi podobi z LED-žarometi, nastavljivim podvozjem, digitalnimi merilniki in slovensko ceno najmanj 46 tisoč evrov.
Foto: Milos Milac

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska industrija   dodaj
Ford dodaj
Ferrari dodaj
Porsche dodaj
Apple dodaj

Ford mustang je svetovna ikona. Prvi je na ameriške ceste zapeljal že daljnega leta 1964, od takrat je nastopal v filmih, oglasih in drugih objavah. V tem času si je tudi priboril status nesmrtnega ameriškega mišičnjaka in izjemen prodajni uspeh. Mustang je že drugo leto prodaje v ZDA zapeljal na vrh med Fordovimi modeli. V zadnjih štirih letih pa je onstran luže dosegel prodajo med 81 in 122 tisoč vozili na leto. Tudi zato, ker je mustang na tem trgu zelo dostopen avto. Osnovni model stane slabih 26 tisoč dolarjev oziroma toliko kot mazda MX-5.

Pojem dostopnega športnega avta

Na stari celini je sicer drugače. Mustang je posebnež, ne pa tudi pojem za pravi športni avto, saj si ta status prisvajajo znamke, kot so Ferrari, Porsche in nekatere druge. Jasno pa je tudi, da je mustang z evropsko oziroma slovensko ceno med 46 in 75 tisoč evri precej nižje na cenovni lestvici kot omenjeni, obenem pa pri zmogljivostih prav nič ne zaostaja. Prodajne številke so manjše, a nikakor ne skromne. Iz manj kot tisoč leta 2014 je mustang do predlanskim zrasel na dobrih 15 tisoč avtov v Evropi.

Osvežen, sodoben in še bolj zmogljiv

V tem tednu je v osveženi različici zapeljal tudi na slovenske ceste. Novosti je kar veliko, od LED-žarometov do petih nastavitev voznih programov – ti svoj vrh dosežejo v programu drag, ki omogoča optimalno pospeševanje. Mustang je dobil še osveženo potniško kabino, boljše materiale, 12-palčne digitalne merilnike s tistim za vrtljaje, ki se dviga nad merilnik hitrosti, in nastavljivo podvozje, ki s pomočjo prilagajanja pritiska v oljnih blažilnikih poskrbi za športno ali bolj udobno blaženje.

Prilagojen Evropi, bolj varen

Močno je napredovala varnost. Mustang je dobil sistem samodejnega zaviranja, ki prepoznava tudi pešce, infozabavni sistem Sync 3 ima možnost povezave z obema glavnima ponudnikoma telefonov – android auto in apple car play. Ključna pa sta seveda motorja in po novem menjalnika; ročni je klasičen, šeststopenjski, samodejni pa ima kar deset stopenj.

V8 zdaj zmore 450 konjev

Mustang ne bi bil pravi mustang, če ga ne bi poganjal petlitrski stroj V8 brez podpore turbopolnilnika. Motor je tisti pravi, z globokim zvokom, nežnim ali glasnim grmenjem, ki ga uravnava voznikova desna noga. Zmogljivosti pa so tudi na stari celini vredne imena športnega avtomobila, saj V8 zmore največ doslej. Natanko 450 konjskih moči oziroma 331 kilovatov, pospešek do stotice v 4,3 (avtomatik) oziroma 4,6 sekunde ter konkretno porabo prek 12 litrov po tovarniških podatkih. Res pa je, da poraba prihaja že iz novega merilnega cikla WLTP oziroma je preračunana na NEDC 2.0, kar jo približuje realnim številkam in obenem viša slovenski davek na motorna vozila. Pri mustangu 5.0 GT ta doseže vrhunec – 28-odstotni davek na izpuste, ki seveda presežejo 250 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, in še 16-odstotni davek na prostornino, ki prav tako preseže mejno vrednost štiri tisoč kubičnih centimetrov.

V primežu slovenskih davkov

Zato cena mustanga 5.0 GT seže do najmanj 64.900 evrov (kupejevski fastback in ročni menjalnik) oziroma do 75.200 evrov pri kabrioletu s samodejnim menjalnikom. In tudi zato je cenovna razlika do osnovnega stroja, 2,3-litrskega štirivaljnika, podprtega s turbopolnilnikom in 213 kilovati oziroma 290 konjskimi močmi, pri nas večja kot v kateri drugi evropski državi ali v ZDA, kjer je obremenjen le z devetodstotnim davkom na motorna vozila (poleg 22-odstotnega DDV, seveda).

Kaj pa osnovni, je pravi?

Osnovni stroj namreč z le nekaj manj serijske opreme stane zgolj 46.300 evrov, za najdražjega (kabriolet s samodejnim menjalnikom) pa boste odšteli dobrih 56 tisočakov. Na predstavitvi smo si izbrali rdeči kabriolet z motorjem 2,3 ecoboost. Z njim smo se na kratko tudi zapeljal po gorenjskih cestah. Zvočna kulisa motorno skromnega športnika je sicer nekaj povsem drugega kot pri samozavestnem 5.0 GT z V8 grmenjem. A tudi štirivaljni mustang je daleč od nedolžnega ponija, saj z ročnim menjalnikom do stotice skoči v 5,8 sekunde, s samodejnim menjalnikom pa v 5,5 sekunde. Rezgetanje štirivaljnega stroja je sicer precej bolj nežno, a vseeno slišno in gre lepo v uho. Pri mestni vožnji stroj prijetno grgra, med zavoji ali na odprti cesti se razživi, digitalna igla merilnika vrtljajev pa iz levega kota skoči v zgornji del merilnikov.

Majhen, a z dobrimi pljuči

Sicer majhen stroj je izrazito odziven, saj turbopolnilnik uspešno nadomešča skromno prostornino in že pri tri tisoč vrtljajih doseže vrh 440 newtonmetrov navora. Zgledni so tudi pospeški, zvok je primerno športen, nikoli preglasen, zato ga je prijetno gnati tudi ob odprti strehi. Vozne lastnosti mustanga pa so prav posebne. Avto je dolg kar 4,79 metra, ne preveč težak (1,66 tone) in izrazito umirjen in stabilen. Nekako daje občutek, tudi zaradi skromnejše sape, da ga nič ne more spraviti iz tira. A bolj kot pritiskanje na plin, iskanje idealne linije, provociranje zadka, ki se kar noče odlepiti od asfalta, mustangu 2,3 ecoboost pristaja križarjenje.

Udoben, vetrnjaški

V razkošni kabini kabrioleta je prostora v izobilju, vstajanje in sedanje na sedeže, ki prej kot športnemu oprijemu strežejo udobju, je preprostejše kot v večini športnih avtomobilov in tudi marsikateri zelo športni limuzini. Prepiha za volanom je ravno dovolj, v razumnih mejah pa ga drži tudi protivetrna zaščita s konjičkom – mustangom za prednjima sedežema. Tudi zaradi te izkušnje se zdi, da je mustang dobra izbira tudi v davčno ugodnejši in zato precej cenejši štirivaljni različici. Dvoma pa seveda ni, najbolj pravi je V8.

Foto: Miloš Milač


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
SUBV
Članki
Članki Imate doma 18-letnika? Samo še danes se lahko poteguje za brezplačno vozovnico Interrail. 1

EU bo to poletje 15 tisoč 18-letnikom – od tega 61 iz Slovenije – podarila brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi...

FINANCE
Članki
Članki ECB zapira pipico? Kaj to pomeni za ceno posojil, delnice in tudi prevzem Cinkarne Celje? 9

Kakšne spremembe so spodbujevalni ukrepi ECB pustili na različnih segmentih trga, kakšni bodo po pričakovanju analitikov naslednji...

FINANCE
Članki
Članki Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank 8

Dilem je veliko, krepi jih tudi dejstvo, da je tečaj delnic Deutsche Bank pod velikim tržnim pritiskom zdrsnil na zgodovinsko najnižjo...

FINANCE
Članki
Članki V Frankfurtu ponavljajo: obrestne mere ECB bodo na zdajšnji nizki ravni še vsaj do konca poletja 2019

Na poti k zaostrovanju denarne politike na evrskem območju se bodo pri ECB najprej lotili opuščanja obsežnih spodbujevalnih ukrepov,...

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...

FINANCE
Članki
Članki EU bo omejila tudi ceno mednarodnih telefonskih klicev v druge članice 3

Po novem boste precej kmalu lahko malo bolj sproščeni glede stroškov, če boste od doma s svoje mobilne (ali fiksne) številke...

FINANCE
Članki
Članki Kriza v Italiji peljala v razprodajo na trgih

Italijanska politična kriza odzvanja po premoženjskih trgih – od obvezniških, delniških do deviznih

FINANCE
Članki
Članki (Goljufije) Dolgove za grad je hotel poplačati z denarjem EU 2

Tudi lani so med goljufijami z evropskim denarjem v EU prevladovali primeri nepravilno porabljenega denarja iz strukturnih skladov ter iz...