Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Insignia je privlačna in nevsiljiva avtocestna limuzina, ki v marsikaterem pogledu preseneti. Z 1,6 litrskim turbobencinskim motorjem s 147 kilovati (200 konjskimi močmi) ponuja romantično kombinacijo, ki jo danes na žalost kupci prepogosto spregledajo.
Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju V New Yorku smo danes razglasili že 15. zmagovalce izbora Svetovni avto leta. Največ odličij je prejel jaguar I-pace.
Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Še ena vroča srebrna puščica s pečatom Roberta Lešnika. CLA je izjemno pomemben mercedes. Kar 70 odstotkov kupcev je novih, mlajših strank, kar tri četrtine teh pa jih ostane zvestih znamki.
Razkošen lexus s 26-palčnim zaslonom le za Azijce Razkošen lexus s 26-palčnim zaslonom le za Azijce Japonski Lexus želi kupcem ponuditi še več prostora in razkošja. To pa je mogoče le v kombijevski zasnovi. Danes je v Šanghaju predstavil prvi enoprostorec LM.

»Šef« je zapeljal na slovenske ceste

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska...   dodaj
Ford dodaj
Ferrari dodaj
Porsche dodaj
Apple dodaj
 
Čas branja: 5 min
28.06.2018  23:00
Ameriška ikona ford mustang je pravi za ljubitelje udobnih in nastopaških športnikov. Za 46 tisočakov dobite solidno osnovo, za 65 tisoč evrov pa stroj V8, ki ga bodo veseli tudi na davčni upravi.
»Šef« je zapeljal na slovenske ceste
Ameriška ikona z več kot 50-letno zgodovino – ford mustang, v osveženi podobi z LED-žarometi, nastavljivim podvozjem, digitalnimi merilniki in slovensko ceno najmanj 46 tisoč evrov.
Foto: Milos Milac

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska industrija   dodaj
Ford dodaj
Ferrari dodaj
Porsche dodaj
Apple dodaj

Ford mustang je svetovna ikona. Prvi je na ameriške ceste zapeljal že daljnega leta 1964, od takrat je nastopal v filmih, oglasih in drugih objavah. V tem času si je tudi priboril status nesmrtnega ameriškega mišičnjaka in izjemen prodajni uspeh. Mustang je že drugo leto prodaje v ZDA zapeljal na vrh med Fordovimi modeli. V zadnjih štirih letih pa je onstran luže dosegel prodajo med 81 in 122 tisoč vozili na leto. Tudi zato, ker je mustang na tem trgu zelo dostopen avto. Osnovni model stane slabih 26 tisoč dolarjev oziroma toliko kot mazda MX-5.

Pojem dostopnega športnega avta

Na stari celini je sicer drugače. Mustang je posebnež, ne pa tudi pojem za pravi športni avto, saj si ta status prisvajajo znamke, kot so Ferrari, Porsche in nekatere druge. Jasno pa je tudi, da je mustang z evropsko oziroma slovensko ceno med 46 in 75 tisoč evri precej nižje na cenovni lestvici kot omenjeni, obenem pa pri zmogljivostih prav nič ne zaostaja. Prodajne številke so manjše, a nikakor ne skromne. Iz manj kot tisoč leta 2014 je mustang do predlanskim zrasel na dobrih 15 tisoč avtov v Evropi.

Osvežen, sodoben in še bolj zmogljiv

V tem tednu je v osveženi različici zapeljal tudi na slovenske ceste. Novosti je kar veliko, od LED-žarometov do petih nastavitev voznih programov – ti svoj vrh dosežejo v programu drag, ki omogoča optimalno pospeševanje. Mustang je dobil še osveženo potniško kabino, boljše materiale, 12-palčne digitalne merilnike s tistim za vrtljaje, ki se dviga nad merilnik hitrosti, in nastavljivo podvozje, ki s pomočjo prilagajanja pritiska v oljnih blažilnikih poskrbi za športno ali bolj udobno blaženje.

Prilagojen Evropi, bolj varen

Močno je napredovala varnost. Mustang je dobil sistem samodejnega zaviranja, ki prepoznava tudi pešce, infozabavni sistem Sync 3 ima možnost povezave z obema glavnima ponudnikoma telefonov – android auto in apple car play. Ključna pa sta seveda motorja in po novem menjalnika; ročni je klasičen, šeststopenjski, samodejni pa ima kar deset stopenj.

V8 zdaj zmore 450 konjev

Mustang ne bi bil pravi mustang, če ga ne bi poganjal petlitrski stroj V8 brez podpore turbopolnilnika. Motor je tisti pravi, z globokim zvokom, nežnim ali glasnim grmenjem, ki ga uravnava voznikova desna noga. Zmogljivosti pa so tudi na stari celini vredne imena športnega avtomobila, saj V8 zmore največ doslej. Natanko 450 konjskih moči oziroma 331 kilovatov, pospešek do stotice v 4,3 (avtomatik) oziroma 4,6 sekunde ter konkretno porabo prek 12 litrov po tovarniških podatkih. Res pa je, da poraba prihaja že iz novega merilnega cikla WLTP oziroma je preračunana na NEDC 2.0, kar jo približuje realnim številkam in obenem viša slovenski davek na motorna vozila. Pri mustangu 5.0 GT ta doseže vrhunec – 28-odstotni davek na izpuste, ki seveda presežejo 250 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, in še 16-odstotni davek na prostornino, ki prav tako preseže mejno vrednost štiri tisoč kubičnih centimetrov.

V primežu slovenskih davkov

Zato cena mustanga 5.0 GT seže do najmanj 64.900 evrov (kupejevski fastback in ročni menjalnik) oziroma do 75.200 evrov pri kabrioletu s samodejnim menjalnikom. In tudi zato je cenovna razlika do osnovnega stroja, 2,3-litrskega štirivaljnika, podprtega s turbopolnilnikom in 213 kilovati oziroma 290 konjskimi močmi, pri nas večja kot v kateri drugi evropski državi ali v ZDA, kjer je obremenjen le z devetodstotnim davkom na motorna vozila (poleg 22-odstotnega DDV, seveda).

Kaj pa osnovni, je pravi?

Osnovni stroj namreč z le nekaj manj serijske opreme stane zgolj 46.300 evrov, za najdražjega (kabriolet s samodejnim menjalnikom) pa boste odšteli dobrih 56 tisočakov. Na predstavitvi smo si izbrali rdeči kabriolet z motorjem 2,3 ecoboost. Z njim smo se na kratko tudi zapeljal po gorenjskih cestah. Zvočna kulisa motorno skromnega športnika je sicer nekaj povsem drugega kot pri samozavestnem 5.0 GT z V8 grmenjem. A tudi štirivaljni mustang je daleč od nedolžnega ponija, saj z ročnim menjalnikom do stotice skoči v 5,8 sekunde, s samodejnim menjalnikom pa v 5,5 sekunde. Rezgetanje štirivaljnega stroja je sicer precej bolj nežno, a vseeno slišno in gre lepo v uho. Pri mestni vožnji stroj prijetno grgra, med zavoji ali na odprti cesti se razživi, digitalna igla merilnika vrtljajev pa iz levega kota skoči v zgornji del merilnikov.

Majhen, a z dobrimi pljuči

Sicer majhen stroj je izrazito odziven, saj turbopolnilnik uspešno nadomešča skromno prostornino in že pri tri tisoč vrtljajih doseže vrh 440 newtonmetrov navora. Zgledni so tudi pospeški, zvok je primerno športen, nikoli preglasen, zato ga je prijetno gnati tudi ob odprti strehi. Vozne lastnosti mustanga pa so prav posebne. Avto je dolg kar 4,79 metra, ne preveč težak (1,66 tone) in izrazito umirjen in stabilen. Nekako daje občutek, tudi zaradi skromnejše sape, da ga nič ne more spraviti iz tira. A bolj kot pritiskanje na plin, iskanje idealne linije, provociranje zadka, ki se kar noče odlepiti od asfalta, mustangu 2,3 ecoboost pristaja križarjenje.

Udoben, vetrnjaški

V razkošni kabini kabrioleta je prostora v izobilju, vstajanje in sedanje na sedeže, ki prej kot športnemu oprijemu strežejo udobju, je preprostejše kot v večini športnih avtomobilov in tudi marsikateri zelo športni limuzini. Prepiha za volanom je ravno dovolj, v razumnih mejah pa ga drži tudi protivetrna zaščita s konjičkom – mustangom za prednjima sedežema. Tudi zaradi te izkušnje se zdi, da je mustang dobra izbira tudi v davčno ugodnejši in zato precej cenejši štirivaljni različici. Dvoma pa seveda ni, najbolj pravi je V8.

Foto: Miloš Milač

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Nemške kazalnike vse bolj zaznamuje nestanovitnost 1

Koliko so dogodki iz zadnjih mesecev vplivali konkretno na rast nemškega BDP, pa bomo videli že prihodnji teden

FINANCE
Članki
Članki So nam evroposlanci ravnokar malo priprli internet? 6

Z reformo avtorskega prava v takšni obliki, kakršna je bila danes v prvem koraku potrjena na pristojnem odboru evropskega parlamenta, se...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Kaj je dobro vedeti, če živite v V. Britaniji in si želite urediti status

Britanski izstop iz EU bo prinesel tudi obveznost, da si državljani drugih članic, tudi Slovenije, v Veliki Britaniji na novo uredijo...

FINANCE
Članki
Članki Italija: prihodnja koalicijska partnerja premaknila trg 1

Populistično Gibanje petih zvezd ter skrajno desna Liga sta iz koalicijske pogodbe naknadno sicer umaknila točko, da bo nova vlada...

FINANCE
Članki
Članki V Frankfurtu ponavljajo: obrestne mere ECB bodo na zdajšnji nizki ravni še vsaj do konca poletja 2019

Na poti k zaostrovanju denarne politike na evrskem območju se bodo pri ECB najprej lotili opuščanja obsežnih spodbujevalnih ukrepov,...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije

Pri evropski komisiji so pred nedavnim opozorili: Izstop Velike Britanije iz EU bo, ne glede na to, ali bosta partnerici dosegli dogovor...

FINANCE
Članki
Članki Kaj bo šef Feda Powell storil na julijskem obrestnem zasedanju

Na tokratnem zasedanju Feda analtiki ne pričakujejo obrestnega dviga - in to ne zaradi nedavnih kritik, ki jih je na račun Feda izrekel...