(Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo (Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo Izdelal je športnega terenca z električnim motorjem, težkega prek dve toni, ki se pelje kot športni avto in ne rjovi.
Brez avta ne moremo, pa ga znamo pametno uporabljati? Brez avta ne moremo, pa ga znamo pametno uporabljati? Slovenci večino poti bolj iz nuje kot pa izbire opravimo z avtomobilom, k znižanju stroškov in količine izpustov pa pomagajo multimodalnost, sopotništvo in učinkovita vozila
Ford, ki pravila igre piše na novo Ford, ki pravila igre piše na novo Test: ford focus 1.5 ecoboost titanium business wagon automatic nikoli ni bil stranski igralec, v novi generaciji pa je postal celostno tako zelo dober, da je zapeljal na novo, višjo raven
Bram Schot bo novi šef Audija Bram Schot bo novi šef Audija Na vrhu Audija je junija začasno zamenjal Ruperta Stadlerja, ko je ta zaradi domnevnega prikrivanja podatkov in zavajanja v oglaševanju dizelskih motorjev odšel v pripor.

»Šef« je zapeljal na slovenske ceste

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska industrija   dodaj
Ford dodaj
Ferrari dodaj
Porsche dodaj
Apple dodaj
 
Čas branja: 5 min
28.06.2018  23:00
Ameriška ikona ford mustang je pravi za ljubitelje udobnih in nastopaških športnikov. Za 46 tisočakov dobite solidno osnovo, za 65 tisoč evrov pa stroj V8, ki ga bodo veseli tudi na davčni upravi.
»Šef« je zapeljal na slovenske ceste
Ameriška ikona z več kot 50-letno zgodovino – ford mustang, v osveženi podobi z LED-žarometi, nastavljivim podvozjem, digitalnimi merilniki in slovensko ceno najmanj 46 tisoč evrov.
Foto: Milos Milac

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska industrija   dodaj
Ford dodaj
Ferrari dodaj
Porsche dodaj
Apple dodaj

Ford mustang je svetovna ikona. Prvi je na ameriške ceste zapeljal že daljnega leta 1964, od takrat je nastopal v filmih, oglasih in drugih objavah. V tem času si je tudi priboril status nesmrtnega ameriškega mišičnjaka in izjemen prodajni uspeh. Mustang je že drugo leto prodaje v ZDA zapeljal na vrh med Fordovimi modeli. V zadnjih štirih letih pa je onstran luže dosegel prodajo med 81 in 122 tisoč vozili na leto. Tudi zato, ker je mustang na tem trgu zelo dostopen avto. Osnovni model stane slabih 26 tisoč dolarjev oziroma toliko kot mazda MX-5.

Pojem dostopnega športnega avta

Na stari celini je sicer drugače. Mustang je posebnež, ne pa tudi pojem za pravi športni avto, saj si ta status prisvajajo znamke, kot so Ferrari, Porsche in nekatere druge. Jasno pa je tudi, da je mustang z evropsko oziroma slovensko ceno med 46 in 75 tisoč evri precej nižje na cenovni lestvici kot omenjeni, obenem pa pri zmogljivostih prav nič ne zaostaja. Prodajne številke so manjše, a nikakor ne skromne. Iz manj kot tisoč leta 2014 je mustang do predlanskim zrasel na dobrih 15 tisoč avtov v Evropi.

Osvežen, sodoben in še bolj zmogljiv

V tem tednu je v osveženi različici zapeljal tudi na slovenske ceste. Novosti je kar veliko, od LED-žarometov do petih nastavitev voznih programov – ti svoj vrh dosežejo v programu drag, ki omogoča optimalno pospeševanje. Mustang je dobil še osveženo potniško kabino, boljše materiale, 12-palčne digitalne merilnike s tistim za vrtljaje, ki se dviga nad merilnik hitrosti, in nastavljivo podvozje, ki s pomočjo prilagajanja pritiska v oljnih blažilnikih poskrbi za športno ali bolj udobno blaženje.

Prilagojen Evropi, bolj varen

Močno je napredovala varnost. Mustang je dobil sistem samodejnega zaviranja, ki prepoznava tudi pešce, infozabavni sistem Sync 3 ima možnost povezave z obema glavnima ponudnikoma telefonov – android auto in apple car play. Ključna pa sta seveda motorja in po novem menjalnika; ročni je klasičen, šeststopenjski, samodejni pa ima kar deset stopenj.

V8 zdaj zmore 450 konjev

Mustang ne bi bil pravi mustang, če ga ne bi poganjal petlitrski stroj V8 brez podpore turbopolnilnika. Motor je tisti pravi, z globokim zvokom, nežnim ali glasnim grmenjem, ki ga uravnava voznikova desna noga. Zmogljivosti pa so tudi na stari celini vredne imena športnega avtomobila, saj V8 zmore največ doslej. Natanko 450 konjskih moči oziroma 331 kilovatov, pospešek do stotice v 4,3 (avtomatik) oziroma 4,6 sekunde ter konkretno porabo prek 12 litrov po tovarniških podatkih. Res pa je, da poraba prihaja že iz novega merilnega cikla WLTP oziroma je preračunana na NEDC 2.0, kar jo približuje realnim številkam in obenem viša slovenski davek na motorna vozila. Pri mustangu 5.0 GT ta doseže vrhunec – 28-odstotni davek na izpuste, ki seveda presežejo 250 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, in še 16-odstotni davek na prostornino, ki prav tako preseže mejno vrednost štiri tisoč kubičnih centimetrov.

V primežu slovenskih davkov

Zato cena mustanga 5.0 GT seže do najmanj 64.900 evrov (kupejevski fastback in ročni menjalnik) oziroma do 75.200 evrov pri kabrioletu s samodejnim menjalnikom. In tudi zato je cenovna razlika do osnovnega stroja, 2,3-litrskega štirivaljnika, podprtega s turbopolnilnikom in 213 kilovati oziroma 290 konjskimi močmi, pri nas večja kot v kateri drugi evropski državi ali v ZDA, kjer je obremenjen le z devetodstotnim davkom na motorna vozila (poleg 22-odstotnega DDV, seveda).

Kaj pa osnovni, je pravi?

Osnovni stroj namreč z le nekaj manj serijske opreme stane zgolj 46.300 evrov, za najdražjega (kabriolet s samodejnim menjalnikom) pa boste odšteli dobrih 56 tisočakov. Na predstavitvi smo si izbrali rdeči kabriolet z motorjem 2,3 ecoboost. Z njim smo se na kratko tudi zapeljal po gorenjskih cestah. Zvočna kulisa motorno skromnega športnika je sicer nekaj povsem drugega kot pri samozavestnem 5.0 GT z V8 grmenjem. A tudi štirivaljni mustang je daleč od nedolžnega ponija, saj z ročnim menjalnikom do stotice skoči v 5,8 sekunde, s samodejnim menjalnikom pa v 5,5 sekunde. Rezgetanje štirivaljnega stroja je sicer precej bolj nežno, a vseeno slišno in gre lepo v uho. Pri mestni vožnji stroj prijetno grgra, med zavoji ali na odprti cesti se razživi, digitalna igla merilnika vrtljajev pa iz levega kota skoči v zgornji del merilnikov.

Majhen, a z dobrimi pljuči

Sicer majhen stroj je izrazito odziven, saj turbopolnilnik uspešno nadomešča skromno prostornino in že pri tri tisoč vrtljajih doseže vrh 440 newtonmetrov navora. Zgledni so tudi pospeški, zvok je primerno športen, nikoli preglasen, zato ga je prijetno gnati tudi ob odprti strehi. Vozne lastnosti mustanga pa so prav posebne. Avto je dolg kar 4,79 metra, ne preveč težak (1,66 tone) in izrazito umirjen in stabilen. Nekako daje občutek, tudi zaradi skromnejše sape, da ga nič ne more spraviti iz tira. A bolj kot pritiskanje na plin, iskanje idealne linije, provociranje zadka, ki se kar noče odlepiti od asfalta, mustangu 2,3 ecoboost pristaja križarjenje.

Udoben, vetrnjaški

V razkošni kabini kabrioleta je prostora v izobilju, vstajanje in sedanje na sedeže, ki prej kot športnemu oprijemu strežejo udobju, je preprostejše kot v večini športnih avtomobilov in tudi marsikateri zelo športni limuzini. Prepiha za volanom je ravno dovolj, v razumnih mejah pa ga drži tudi protivetrna zaščita s konjičkom – mustangom za prednjima sedežema. Tudi zaradi te izkušnje se zdi, da je mustang dobra izbira tudi v davčno ugodnejši in zato precej cenejši štirivaljni različici. Dvoma pa seveda ni, najbolj pravi je V8.

Foto: Miloš Milač


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...

FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

AVTO
Posel
Posel Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji 7

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...

FINANCE
Članki
Članki Italija: prihodnja koalicijska partnerja premaknila trg 1

Populistično Gibanje petih zvezd ter skrajno desna Liga sta iz koalicijske pogodbe naknadno sicer umaknila točko, da bo nova vlada...

FINANCE
Članki
Članki Kriza v Italiji peljala v razprodajo na trgih

Italijanska politična kriza odzvanja po premoženjskih trgih – od obvezniških, delniških do deviznih

FINANCE
Članki
Članki Novi finančni minister Italije Giovanni Tria - iz evra ne bi izstopil, zvišal bi DDV

Po pričakovanju analitikov bo težavno prihodnje obdobje ne le v Italiji, ampak tudi za vse tiste, ki z Italijo sodelujejo – in takih je...