Avto

Pravila varčne vožnje: ne po polžje, ampak energično in dosledno

Tovarniške obljube o porabi goriva so v praksi res nedosegljive, vendar pa si le redki priznajo, da gre velik del krivde za to pripisati neveščemu vozniku. Opel insignia z dizelskim motorjem lahko spije 4,1 ali 5,8 litra, in to v enakih razmerah.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.06.2018 23:59
Čas branja: 8 min

»Cijazili ste se za kamionom … Mi smo imeli težjega karavana … V vašem avtomobilu sta bila le dva... Ugasnili ste klimo …« je le nekaj komentarjev, ki smo jih pri projektu Najboljši poslovni vozniki ujeli na uho, ko je okoli 80 tekmovalcev iz 20 podjetij končalo vajo iz varčne vožnje.

Nekaj od tega gotovo drži, a najpogostejši vzrok za veliko porabo goriva pri slovenskih voznikih so po besedah inštruktorja z AMZS Danijela Grande vrtenje motorja v visoke vrtljaje, neizkoriščanje prostega teka, zaganjanje in neupoštevanje omejitev hitrosti.

Nevešči vozniki tako lahko prevzamejo velik del krivde, da so tovarniške obljube o porabi goriva v praksi še bolj nedosegljive. To je pokazala tudi vaja, kjer je Oplova insignia z dizelskim motorjem lahko spila 4,1 ali 5,8 litra nafte na sto kilometrov, in to v enakih razmerah.

Deset nasvetov za varčno vožnjo

Razliko v porabi pri kateremkoli avtomobilu naredi dosledno upoštevanje pravil varčne vožnje, ki po besedah Danijela Grande nikakor ni polžja, ampak energična in dosledna. Katerih pravil se torej morate držati, da boste dosegli dobre rezultate v porabi, s tem znižali stroške goriva in vzdrževanja avtomobila ter za rabljenega dosegli višjo vrednost?

1. Ne ogrevajte motorja na mestu. Takoj ko zaženete motor, odpeljite.

2. Prva prestava se ponavadi uporablja samo za premik vozila. Takoj ko prevozimo dolžino vozila, damo v višjo prestavo, kar pomeni pri dizelskih motorjih pri približno dva tisoč vrtljajih in pri bencinskih pri 2.500 vrtljajih (to je sicer odvisno od navora posameznega vozila). Pri menjavanju prestav navzgor ali navzdol lahko prestave preskočimo tako, da menjamo na primer iz četrte v šesto ali obrnjeno. Vožnja v visokih vrtljajih lahko povzroči tudi do 45 odstotkov večjo porabo goriva.

3. Vozite umirjeno, upoštevajte varnostno razdaljo in predvidevajte potek vožnje. Zavirajte z motorjem, ne z zavoro, ko je to mogoče.

4. Preverite tlak v pnevmatikah – priporočljivo ga je preverjati vsaj enkrat na mesec (v hladnih pnevmatikah). Z za 0,5 bara premalo napolnjenimi pnevmatikami porabite najmanj pet odstotkov več goriva.

5. Pravilna uporaba klimatske naprave lahko zmanjša porabo goriva za 20 odstotkov ali več, še zlasti v počasnem mestnem prometu. Nikoli ne imejte prižgane klime pri odprtih oknih, vozilo prezračite pred odhodom na pot.

6. Uporabljajte tempomat, porabo goriva tako zmanjšamo do pet odstotkov.

7. Motor ugašamo vedno, kadar stojimo več kot minuto. Pri sodobnih avtomobilih to opravlja sistem start & stop, ne izključite ga.

8. Odstranite prtljažnike in nepotrebno prtljago. Strešni prtljažnik poveča porabo goriva za 10 odstotkov, zato ga odstranimo takoj, ko ga ne potrebujemo več.

9. Redno servisiranje vozila lahko pripomore k zmanjšanju porabe goriva od pet do 20 odstotkov.

10. Izogibajte se velikim hitrostim in pospešujte postopno – vedno ko dodajamo plin, povečujemo porabo goriva. Upoštevajte omejitev hitrosti, s tem lahko rešite kakšno življenje in prihranite gorivo.

Izkušnje pri vožnji tovornjakov pridejo še kako prav

Na tokratnem preizkusu se je najbolje izkazala ekipa MAN Truck & Bus Slovenija 1, ki je dosegla povprečno porabo 4,1 litra. Dobro so izkoristili prosti tek, v tem so prevozili več kot 15 odstotkov trase.

Z nežno nogo je progo odlično odpeljal tudi predstavnik Sixta, ekipi Rinz Ros 2 na tretjem mestu so sledili MAN Truck & Bus Slovenija 2 (spodaj), PWC, Pit revizija 1 in MOS. Na repu so se znašle ekipe ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Sensorja, ZD Novo mesto in Pit revizije 2.

Letos smo projekt obogatili še s posvetom o novem merilnem protokolu WLTP, ki začne veljati 1. septembra letos. Na prvem tovrstnem posvetu so udeleženci izvedeli vse o doslej znanih učinkih novega protokola na pravila podjetij pri sestavi voznega parka, procesu homologacije in obdavčitve, vplivih na prilagoditve avtomobilov, dobavo in cene ter vpliv kakovosti goriva na izpuste.

Partner projekta Najboljši poslovni voznik je podjetje Opel Southeast Europe in soorganizator podjetje AMZS. Podjetji nista posegali v vsebino prispevka.
FOTO: Jure Makovec

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
OMV namerava zapustiti Slovenijo. Kdo bi lahko bil kupec?
Finance
Jurij Šimac OMV namerava zapustiti Slovenijo. Kdo bi lahko bil kupec? 11

Svet se je obrnil, pravi prvi človek avstrijske skupine OMV

FINANCE
Slovenija
Še en uspešen teden
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Še en uspešen teden 2
FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Začenja se skrbni pregled slovenskega OMV: zanimanje je menda precejšnje. O kom se govori?
Finance
Petra Sovdat Začenja se skrbni pregled slovenskega OMV: zanimanje je menda precejšnje. O kom se govori?

Na Dunaju napovedujejo, da se bodo iz Slovenije umaknili že do konca septembra. Kolikšna bi utegnila biti kupnina?

FINANCE
PMM
Slovenska podjetja za volanom električnega tovornjaka, kakšne so izkušnje z njim?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Slovenska podjetja za volanom električnega tovornjaka, kakšne so izkušnje z njim? 1

Električni tovornjak MAN eTGM je opremljen z 12 litij-ionskimi baterijskimi paketi skupne zmogljivosti 185 kilovatnih ur, kar bi moralo zadostovati za do 200 kilometrov vožnje.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)