Avto

Šampanjec za hrvaški Rimac in slovenski PwC ter izjemni volvo V60

Hrvaški podjetnik, proizvajalec električnih avtomobilov in komponent za avtomobilske proizvajalce Mate Rimac je odpihnil dvome svojih rojakov - Porscheju je prodal desetino podjetja in tako poleg kapitala pridobil uglednega razvojnega partnerja. Z Oplom smo nagradili zmagovalno ekipo tekmovanja Najboljši poslovni vozniki, objavljamo reportažo iz tekmovanja v varčni vožnji, vozili smo novi volvo V60, opel grandland X, peugeot 3008 in "baby" ducati monster, razkrivamo pa še nekaj vročih novosti letošnjega poletja.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.06.2018 08:36
Čas branja: 3 min

Porsche se je z vstopom v lastništvo Rimac Automobilov poklonil hrvaškemu start-upu in le 30-letnemu ustanovitelju podjetja Mateju Rimcu, z njim vstopa v razvojno partnerstvo.

Za volanom volva V60, ki v kaotični vsakdanjik prinaša tišino in spokojnost. Volvo V60 igra na drugačne strune kot tekmeci, namesto poudarjene dinamike prinaša zanesljivost, namesto športnosti tišino in udobje, varnost pa je znova njegova paradna disciplina.

Zmagovalna ekipa podjetja PwC Slovenija, ki je na letošnjem tekmovanju Najboljši poslovni vozniki premagala 24 drugih ekip podjetnikov (z leve): direktor in član uprave Martin Železnik, višja svetovalka za sredstva EU Natalija Plemelj in davčni svetovalec Igor Šiškin. Član zmagovalne ekipe je bil še menedžer v forenziki Jure Lenič. Za vozniške veščine so si za mesec dni pribojevali opla grandland X z 1,6-litrskim turbodizelskim motorjem, ki ga podarja partner projekta – Opel Slovenija.

Pred nami pa je že tretja reportaža iz tekmovanja Najboljši poslovni vozniki v kateri je Matej spremljal tekmovanje v eko vožnji. Zanimivo je, da so tekmovalci z dizelsko insignio v enakih razmerah in pri zelo podobni povprečni hitrosti dosegli porabo med 4,1 in 5,8 litra. Za velik razpon je kriv vozniški slog, AMZS inštruktor varne vožnje Danijel Granda je pojasnil kjer so grešili in kakšna so pravila varčne vožnje.

Audi je predstavil drugo generacijo najmanjšega modela A1, naročila zbira že poleti, jeseni pa bodo prvi avtomobili zapeljali med kupce.

Novi mercedes-benz sprinter ponuja kar 17 tisoč kombinacij, s čimer se najbrž uvršča v sam vrh med tekmeci na našem trgu. Na voljo je v štirih dolžinah od 5,26 do 7,37 metra, treh višinah in različnih karoserijah.

Slovenski Ford pa je predstavil novo fiesto ST (tudi mustanga, a o njem več prihodnji teden), ki je močnejša, hitrejša in varčnejša od prejšnje, poganja pa jo le 1,5-litrski trivaljni turbo s kar 200 konji; dodana vrednost skupaj s prilagoditvami okoljskim predpisom prinaša tudi višjo ceno – najmanj 24.630 evrov

Predsednik uprave Audija in član uprave Volkswagen" title="Volkswagen">Volkswagna Rupert Stadler je po aretaciji, povezani z afero Dieselgate, prostovoljno odstopil z obeh položajev, njegovi mesti pa bo začasno prevzel šef prodaje Audija Bram Schot" title="Bram Schot">Bram Schot.

Suzukijev mini terenec jimny po 20 letih prihaja na trg v povsem novi podobi. Navdušenci nad malim terencem bodo zadovoljni, da ga je moda mehkih SUV zaobšla. Novi jimny bo namreč ostal pravi terenec.

Ko enoprostorci izgubijo domovinsko pravico, je razmišljal Janez, ko je opisoval novi Oplov SUV grandland X. Nemška znamka se je namreč prilagodila čez noč, namesto na MPV zdaj stavijo na SUV.

Sam sem se lotil sorodnega modela z enakim motorjem – peugeota 3008 puretech 130 allure, ki je razmeroma velik športni terenec z majhnim 1,2-litrskim turbomotorjem in bogato opremo. Za dobrih 23 tisočakov ponuja vse, tudi varčnost, zanimiv zvok motorja in dovolj motorne sape.

Ducati 797 monster je eden redkih sodobnih motociklov, ki ne teži: zgolj obrneš ključ in odpelješ, je osnovnega monstra opisal Gorazd. Suhadolnik.

»Se bosta bencin in dizel v torek pocenila?« se je v nedeljo spraševal Jure Ugovšek. Odgovor je dobil že naslednji dan.

Novomeški TPV pa je z BMW sklenil enega največjih poslov v slovenski avtoindustriji, piše Mateja Bertoncelj na portalu Izvozniki.

Javna agencija RS za varnost v prometu pa za konec svetuje, da bodite strpni, ko se peljete na počitnice – potovanje naj bo prijetno doživetje.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

Moje finance
Razno
Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!
Moje finance
RaznoKsenija Sedej Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!

Ker verjamemo, da je načrtovanje pomembno opravilo osebnih financ, smo vam za začetek novega leta pripravili finančni koledar. Na enem mestu smo za vas zbrali vse pomembne finančne datume in dogodke od januarja do decembra 2021. Veste, kdaj morate oddati vlogo za vzdrževane družinske člane, kdaj oddati napoved kapitalskih dobičkov? Naj se na koledarju ne nabira prah, pogledujte nanj vse leto.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)