Avto

Vroč in luksuzni kupe, za katerega je BMW oživil legendarno ime

Po dveh desetletjih premora ter po upokojitvi serije 6 se v ponudbo BMW vrača serija 8 kupe, ki je pomenila vrhunec športnosti in ekskluzivnosti.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
15.06.2018 21:15
Čas branja: 3 min
Vroč in luksuzni kupe, za katerega je BMW oživil legendarno ime
Prvo generacijo serije 8 so izdelovali med letoma 1989 in 1999 in je takrat veljala za enega tehnološko najnaprednejših avtomobilov. Nova osmica obliko prežeto s čustvi združuje z najsodobnejšim luksuzom in vrhunskimi zmogljivostmi. Foto: www.daniel-kraus.com

Če je predhodnik (serije 6) slovel kot luksuzni kupe, nova serija 8 kupe nastopa z občutno športnejšo držo. To je BMW, pri katerem ob vozni dinamiki obliko narekujejo všečne in vabljive obline. Nizka zasnova avtomobila, dolga medosna razdalja in široki koloteki, ozka okna in nizka strešna linija, ki se elegantno spušča v zadek, narekujejo razmerja.

S čustvi prežeta karoserija kljub 4,84 metra dolžine in 1,9 metra širine v višino sega le 1,34 metra. Od upokojene serije 6 je kupejevska osmica krajša kar pet centimetrov, širša za centimeter in nižja za približno tri.

Povsem na novo oblikovana kabina se od preostalih v družini razlikuje po vzdolžnih linijah, ki poudarjajo osredotočenost na športno vožnjo. Zaradi nizke zasnove je nižje postavljen osrednji 10,25-palčni prikazovalnik. Novorazviti usnjeni športni sedeži, usnjene obloge na vratih in v usnje oblečena armaturna plošča ustvarjajo razkošen ambient.

Nizek položaj zadnjih sedežev je omogočil oblikovanje naslona za glavo kot sestavni del hrbtnega naslonjala. Zadnje naslonjalo se lahko v razmerju 50 proti 50 zloži ter poveča uporabnost prtljažnika, ki v osnovi sprejme 420 litrov prtljage.

Nabrušeno na dirkališču

Pogonski sklop, vzmetenje in podvozje so bili nabrušeni na dirkališču Nürburgring. Serija 8 kupe je bila razkrita ob različici M8 GTE, ki se bo udeležila vzdržljivostne dirke 24 ur Le Mansa. Novi BMW učinkovito izkorišča gibanje zraka. Dodatni sprednji spojler zmanjša dvigovanje prednje preme pri velikih hitrostih. Aktivno krmiljenje zračnih loput, zračni zavesi ter bočni reži za zrak pripomorejo k zmanjšanju količnika zračnega upora.

Serija osem bo serijsko opremljena z elektronskim krmiljenem zapore diferenciala na zadnji premi, ki zagotavlja hitrejše pospeševanje iz zavojev. Del standardne opreme bo tudi prilagodljivo M-vzmetenje z elektronsko krmiljenimi blažilniki.

Na ceste novembra z dvema motorjema

Prepoznavni šestkotni ledvici z zrakom oskrbujeta druščino osmih ali šestih valjev. Bencinski M850i s 4,4-litrskim osemvaljnikom je pridobil 50 kilovatov, skupno jih razvije kar 390 (530 KM), ter znani triitrski dizelski 840d s šetvaljnikom razvije 235 kilovatov (320 KM) moči. Vsa ta moč se bo prenašala s pomočjo izboljšanega osemstopenjskega športnega menjalnika steptronic. Štirikolesni pogon xDrive bo po vzoru BMW M5 vozniku ponujal dodatno vozno doživetje z možnost poudarka na zadnjem kolesnem paru.

Na ceste bo zapeljal novembra, pozneje se bosta kupeju pridružila še kabriolet in štirivratni kupe. Vsi trije naj bi bili na voljo tudi v različici M8, ki bo razvila približno 600 konjskih moči.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani
Avto
AvtoMiloš Milač BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani 1

Naš konfigurator trenutno ne deluje dobro, cene vozil so napačne. Prave cene za leto 2021 so do 18 odstotkov nižje kot lani, sporoča BMW Slovenija.

FINANCE
Avto
Klasika v svetu omejitev: zadnji pogon in šestvaljnik za BMW serije 2
Avto
AvtoMiloš Milač Klasika v svetu omejitev: zadnji pogon in šestvaljnik za BMW serije 2

Serija 2 coupe je najsodobnejši kompaktni BMW, saj je osnovo podedoval od serije 4 coupe. To pomeni tudi zadnji pogon in šestvaljni motor.

FINANCE
Avto
V jeseni življenja kar poka od samozavesti
Avto
AvtoMiloš Milač V jeseni življenja kar poka od samozavesti

Kandidat za managerski avto leta 2021: BMW serije 7

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Bavarski ponos, združen v enem avtu
Avto
AvtoMiloš Milač Bavarski ponos, združen v enem avtu 2

Kandidat za managerski avto leta 2021: BMW 5 sedan in touring

FINANCE
Avto
BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov
Avto
AvtoMiloš Milač BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov 25

BMW električni orjak bo ponudil kopico sodobne tehnike, krepke mere in doseg prek 600 kilometrov v različici iX xDrive50.

FINANCE
Avto
BMW z i4 napada teslo model 3
Avto
AvtoUroš Božin BMW z i4 napada teslo model 3 22

Električni BMW z M-značko je mešanica novega električnega pogona in starih izpiljenih kosti. Je elektrika naposled dobila prvi pravi BMW?

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)