Avto

Naj je zaradi nenatančnosti ne skupi pločevina

Na cesti sta potrebni predvsem strpnost in premišljenost, seveda pa brez natančnosti pri manevriranju ne gre

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.06.2018 00:40
Čas branja: 8 min

Slovenci smo prepričani, da smo izredno dobri in strpni vozniki, ki imajo vož njo in parkiranje v mezincu. No, statistike zavarovalnic vsaj zadnjemu ne pritrjujejo v celoti, saj je poškodba pločevine pri parkiranju ena pogostejših pri uveljavljanju škodnih zahtevkov.

Za parkiranje si je treba vzeti čas

Prav zato smo pred izzive natančnosti pri manevriranju oziroma parkiranju z Oplovim vivarom postavili tudi okoli 80 voznikov službenih vozil iz 20 slovenskih podjetij, ki so se udeležili projekta Najboljši poslovni vozniki.

V avtošoli so nas sicer učili, da uporabljamo ogledala, vržemo pogled prek ramen in si ogledamo okolico, preden zapeljemo avto na parkirno mesto. To sicer velja še danes, razlika je le v tem, da nam sodobni avtomobili pri parkiranju lahko izdatno pomagajo s pripomočki, kot so parkirni senzorji in kamere, nekateri pa imajo tudi sisteme za samodejno parkiranje, pri katerih le popuščamo zavoro, vse drugo pa prepustimo avtomobilu.

Inštruktorji AMZS Centra varne vožnje na Vranskem kljub vsemu svetujejo, naj si za parkiranje vzamemo čas in temu manevru namenimo več pozornosti, saj se navidezno preprosto opravilo še danes pogosto konča z buškami na pločevini.

Kako bočno parkirati vozilo?

Parkiranje, sploh bočno, je v resnici za marsikatero voznico in voznika včasih precej zahtevno opravilo. Ali ste vedeli, da obstaja tudi matematična formula, po kateri lahko izračunate prostor, potreben za uspešno parkiranje, glede na dolžino vašega vozila?

A ker je precej zapletena, si bo lažje zapomniti teh nekaj korakov:

1. Svoje vozilo ustavite čim bližje (približno 60 centimetrov) in do polovice vzporedno z vozilom, za katero nameravate parkirati. Še lažje bo, če bo vaša zadnja os poravnana z njegovim odbijačem. Volan nato obrnite do konca v smeri vzporednega vozila.

2. Počasi zapeljite proti parkirnemu mestu in se ustavite, ko ste z drugim vozilom poravnani pod kotom 45 stopinj.

3. Ko se vaš del sprednjega odbijača poravna z zadnjim delom odbijača parkiranega vozila, zavrtite volan v nasprotno smer in nadaljujte z vzvratno vožnjo.

4. Če je šlo vse po načrtu, ste zdaj v parkirnem boksu.

Ko res ne gre, se obrnite na »živo« pomoč

»Tako je velik, mi se ga kar malo bojimo,« so ob pogledu na Oplov vivaro dejali tekmovalci z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (spodaj). Previdnost je mati modrosti, so si rekli, ovire postavili precej na široko in brez dotika zapeljali skozi. Zadnje mesto jih ni zmotilo, saj so od vaj odnesli precej novih spoznanj in prakse, ki jim bodo še kako prav prišli v realnem prometu.

Čeprav so kombiji precej večji od vseh avtomobilov na cesti, so zaradi svoje škatlaste oblike namreč zelo pregledni. Kratek nos in ravni boki ter zadek pa omogočajo, da vidite vse skrajne točke vozila in bližnjo okolico. Pri vaji smo ugotavljali, kako dobro znajo tekmovalci oceniti širino vivara in kako natančni so pri parkiranju. Pri manevriranju dostavnika je sicer ključna nastavitev stranskih ogledal, pri čemer zgornje steklo služi za opazovanje dogajanja za kombijem, spodnje steklo bolj konveksne oblike pa za opazovanje okolice vozila.

Ogledali sta tako še posebej uporabni pri prehitevanju na avtocesti in manevriranju na ozkih parkirnih mestih. Pomembno je, da stranska ogledala pravilno nastavimo, saj je vzvratno pri večini neuporabno, parkiranje pri vivaru pa ob tem močno olajša uporaba vzvratne kamere oziroma tipal za vzvratno vožnjo.

Pri vaji iz natančnosti je bil v ospredju tudi timski duh, saj so nekateri tekmovalci težko ocenili, kje je rob vozila, sicer pa so blesteli udeleženci iz OMV Slovenija, odlične so bile tudi ekipe Rinz Ros 1 (zgoraj) in 2 (spodaj) ter Sensor in VDC Novo mesto. Fantoma se je poznalo, da sta si blizu z reševalnimi vozili, kjer ni prostora za oklevanje in napake.

Partner projekta Najboljši poslovni voznik je podjetje Opel Southeast Europe in soorganizator podjetje AMZS. Podjetji nista posegali v vsebino prispevka.

Foto: Jure Makovec

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Novo opel astro bo poganjal tudi priključni hibrid
Avto
AvtoMiloš Milač Novo opel astro bo poganjal tudi priključni hibrid 9

Prihodnje leto bo na trg zapeljala nova opel astra, ki bo zasnovana na skupni osnovi skupine PSA EMP2. Poleg osnove bo od francozov prevzela tudi bencinski priključni hibrid, je potrdil šef Opla Michael Lochscheller.

Slovenija
S treningom za moč izgubite maščobo in ohranite pusto telesno maso
SlovenijaTjaša Savkovič* S treningom za moč izgubite maščobo in ohranite pusto telesno maso

Z omejevanjem kalorij boste sicer zelo verjetno izgubili nekaj kilogramov, a ne le želenih maščobnih oblog, temveč tudi puste telesne mase. S pusto telesno maso, ki je izjemnega pomena skozi vsa življenjska obdobja, označujemo celotno maso telesa brez maščobe.

FINANCE
PMM
Mokka je budnica tudi za slovenski Opel
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Mokka je budnica tudi za slovenski Opel

Včeraj je na trg zapeljala nova opel mokka – izstopajoč in igriv SUV B-razreda, ki je v prvi generaciji močno zaznamoval nemško znamko, v drugi pa je zanjo še bolj pomemben. Letos bo slovenske tablice dobilo 600 mokk.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Koliko Slovencev bi sukanje volana prepustilo avtomobilu
Avto
AvtoUroš Božin Koliko Slovencev bi sukanje volana prepustilo avtomobilu 7

Pri AMZS so raziskali, kako slovenski vozniki v primerjavi z vozniki v drugih državah sprejemajo uvajanje avtonomnih vozil in avtonomne vožnje.

FINANCE
Avto
Krepko obogateni Oplov veliki SUV
Avto
AvtoMiloš Milač Krepko obogateni Oplov veliki SUV 1

Največji Oplov športni terenec bo na naš trg zapeljal jeseni. Med drugim bo ponujal nočni vid, matrične LED-žaromete s 168 LED-sijalkami, 360-stopinjsko kamero, navigacijo v realnem času in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Gnečo na zabavi bo povečal še pomlajeni opel
Avto
AvtoUroš Božin Gnečo na zabavi bo povečal še pomlajeni opel

Opel crossland je dobil nov obraz, športno opravo in nove priboljške. Kakšnega najraje izberejo Slovenci?