Avto

Za volanom butične Toyote, razgrabljene v 72 urah

Yaris GRMN ni le v 72 urah razprodana bombica, ampak predvsem miselna povezava med dirkalnikom za WRC in običajnim malčkom, ki ga vidite na cestah.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.06.2018 11:00
Čas branja: 6 min

Ob omembi Toyote gotovo pomislite na vzdržljivost, zanesljivost, robustnost, uporabnost, hibridno tehnologijo in seveda masovno proizvodnjo. Japoncem pa to ni dovolj, sploh ko se poglobijo v bogato in uspešno zgodovino motošporta. Našpičena celica, corolla in supra so si pokorile marsikaterega tekmeca, uspehe so beležili tudi na Dakarju in Le Mansu, trenutno pa so tretji v svetovnem reli prvenstvu.

Ko je Jari-Matta Latvalla lani z yarisom WRC že na drugi dirki premagal vse, so se gotovo orosile tudi oči Akia Toyode, prvega moža avtomobilskega giganta. Toyoda je tudi sam dober dirkač, zato dobro ve, koliko je treba garati za uspeh na pisti. Naj gre za voznika ali avtomobil.

A da vse skupaj ne bi ostalo zapisano zgolj v srcih toyotinih največjih oboževalcev in kronistov, so se za večjo prepoznavnost pri Toyoti odločili za odlično potezo - v mini dirkaško opravo so oblekli cestnega yarisa, mu v nos natresli veliko popra in ga za konec pod imenom yaris GRMN omejili na vsega 600 primerkov. Ni pomota! 600 in konec, od tega jih 400 ostane v Evropi, 200 pa so jih namenili domačemu trgu.

Nenavadno ime, veliko poslanstvo

GR je kratica za Gazoo Racing, sicer Toyotino sestrsko znamko, ki skrbi za preobrazbo serijskih modelov v športne različice. Od tam vodijo tudi WRC, tudi zato je bil prav yaris deležen tako izrazite preobrazbe. Ker so se z yarisom WRC vrnili v svetovno prvenstvo v reliju, so morali ustvariti miselno povezavo med dirkalnikom za WRC in običajnim yarisom, ki ga vidite tudi na naših cestah. Prav to je Toyoti manjkalo v preteklosti, ko so osvajali dirke in prvenstva, primernega serijskega avtomobila, ki bi povezal šport in modele iz salona, pa niso imeli.

MN naj bi bila kratica za Mojstre Nürburgringa, kjer se pilijo tako vozila kot dirkači, a so se z njo bolj verjetno poklonili testnemu vozniku Hiromiju Naruseju in šefu Toyoti, ki dirka pod psevdonimom Morizo.

Kdor na tej točki morda razmišlja o nakupu, je že prepozen. Športni yaris GRMN je bil prek spletne prodaje razprodan v treh dneh - brez predhodnega ogledovanja, tipanja, preizkušanja sedežev ali kakšne testne vožnje. Po ceni se menda ni veliko spraševalo, a pri nas bi znašala dobrih 30 tisoč evrov, na nekaterih trgih je dosegla tudi več kot 50 tisočakov.

Zakaj je yaris GRMN tako poseben?

Dnevno jih izdelajo zgolj sedem in to v tovarni, kjer izdelujejo tudi običajnega yarisa. Motor zanj pride z Otoka, kjer mu dodajo drugo glavo, pri Lotusu pa mu namestijo kompresor. Motor gre nato v Francijo, kjer je za skorajda ročno sestavljanje butičnega GRMN odgovornih dvajset najboljših inženirjev.

Yaris GRMN je poseben že na pogled, saj je odet v belo, črno in rdečo tekmovalno barvo ekipe Toyota Gazoo Racing, zaključek strehe krasi velik spojler.

V notranjosti v oči padejo športni sedeži Boshoku, oblečeni v posebno oblazinjenje s kontrastnimi rdečimi šivi. Volanski obroč je odličen, povzet je namreč po modelu GT86, za športen pridih pa poskrbijo še aluminijaste stopalke.

Karoserija yarisa GRMN je dodatno ojačana z mnogimi oporami, vzmeti Sachs so krajše in trše, stabilizatorja pa čvrstejša.

Menjalnik je serijski, vendar ojačan, yaris GRMN pa je za 24 mm bliže tlom. 17-palčna platišča BBS so kovana in za dva kilograma lažja od litih, pod njimi so dvojni zračeni zavorni koluti s štiribatnimi čeljustmi, po premeru pa celo manjši od serijskih.

Za suveren prenos moči na cesto skrbi mehanska zapora diferenciala, nov je tudi športni izpuh z osrednjim zaključkom. Vsak primerek po izdelavi čaka še obsežen preizkus, pri katerem do potankosti preverijo prav vse komponente.

Ni kaj, Toyoti je z yarisom GRMN uspelo dvigniti prah in pritegniti pozornost, še preden se je prvič oglasil 1,8-litrski bencinski motor. Temu pri dihanju pomaga kompresor, dobrih 1.100 kg lastne mase, 212 'konjičkov' motorne moči ter 250 Nm navora pa pomeni, da je GRMN zelo živahen.

To je dokazal tudi v praksi na dirkališču Raceland, kjer smo na vso moč pognali enega izmed dveh slovenskih primerkov ter se iz ovce hitro prelevili v volka.

Yaris GRMN se do 100 kilometrov na uro namreč izstreli v 6,4 sekunde, največja hitrost pa znaša 230 km/h. Jasno je, da po nekaj krogih vožnje na čas širok nasmešek ni izostal, pozornosti in pohval pa športni yaris ni pritegnil le z agilnostjo med zavoji, bliskovitimi pospeševanji, suverenim zaviranjem, ampak tudi z odlično zvočno kuliso.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Toyota GR yaris: eno samo veselje
Avto
AvtoMatej Kačič Toyota GR yaris: eno samo veselje 1

Ste za prazno cesto z veliko ovinki, ljubite adrenalin in bi radi za zmerno ceno doživeli vsaj delček otroških sanj?

FINANCE
Avto
Yaris, ki bo z dodatnimi centimetri posegel po zvezdah
Avto
AvtoUroš Božin Yaris, ki bo z dodatnimi centimetri posegel po zvezdah 6

Toyota je dobila novega najcenejšega predstavnika visoke družbe. Privzdignjen, moderen, prostoren in varčen yaris cross bo v Evropi in Sloveniji najbrž nova Toyotina prodajna uspešnica.

FINANCE
Avto
Toyota yaris na slovenski dražbi dosegla ceno skoraj 45 tisočakov
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota yaris na slovenski dražbi dosegla ceno skoraj 45 tisočakov

V četrtek je potekala dražba prav posebnega avtomobila – majhne, a dirkaške toyote GR yaris, ki bo izdelana v omejeni seriji 24 tisoč avtomobilov. Začetna cena yarisa, ki je za kratek čas sicer dobil tablice, a se prvi lastnik z njim ni vozil, je bila 39.150 evrov. Cena novega z opremo race pa presega 43 tisoč evrov, a je nanj treba čakati.

FINANCE
Avto
Toyota v številkah: kako ji je šlo v svetu, Evropi in Sloveniji?
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota v številkah: kako ji je šlo v svetu, Evropi in Sloveniji?

Toyota je leto 2020 zaključila s prvim mestom v svetovni prodaji. Na stari celini je Toyota lani prodala skoraj milijon vozil in si odrezala rekorden šestodstotni tržni delež, v Sloveniji pa ji je šlo dobro predvsem pri prodaji fizičnim osebam.

FINANCE
Avto
Malček, nabit z učinkovito tehniko
Avto
AvtoMiloš Milač Malček, nabit z učinkovito tehniko

Kandidat za službeni avto leta 2021: toyota yaris

FINANCE
Avto
Toyota yaris spet do naslova evropski avto leta
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota yaris spet do naslova evropski avto leta 4

Nova toyota yaris je v tekmi za naslov evropski avto leta 2021 krepko ugnala tekmece. To ji je uspelo že drugič v zgodovini.