Avto

Prestižni Audijev orjak: spremljevalec poslovnežev in avanturistov

Novi audi Q8 združuje obliko štirivratne kupejevske limuzine z uporabnostjo in vsestranskostjo športnih terencev. Izdelovali ga bodo v Bratislavi, na evropske ceste pa bo zapeljal jeseni.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
06.06.2018 00:55
Čas branja: 2 min

Desetletje po predstavitvi bavarskega X6, so kupejevskega športnega terenca pripravili tudi pri Audiju. Q8 bo vrhunec ponudbe Audijeve družine športnih terencev. Dimenzijsko se od Q7 ne razlikuje bistveno, krajši je za šest centimetrov (4,99 metra) in nižji za tri (1,71 metra), medosno razdaljo pa so podaljšali za pet centimetrov in meri tri metre. Zaradi padajoče strehe deluje precej nižji in športnejši. Kljub temu poudarjajo, da je od najbližjih konkurentov bolj prostoren.

Oblikovno je zelo podoben konceptnem Q8, ki so ga predstavili v začetku preteklega leta. Prepoznali ga boste po agresivnejših in ostrejših linijah. Masko zapolnjujejo številne zračne reže. Stranski profil zaznamuje močan C stebriček, ki se zaradi padajoče strehe spušča prej in počiva na mišičastem kolesnem oboku. Slednji bodo objemali kolesa velikosti do 22 palcev. Streho zaključuje spojler, zavorne luči pa se kot pri drugih modelih raztezajo čez celotno širino zadka.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Stalni štirikolesni pogon quattro bo del serijske opreme. Osnovno pogonsko razmerje je 40 : 60. To pomeni, da se 40 odstotkov pogonske sile prenaša prek sprednje, 60 odstotkov pa prek zadnje preme. Q8 bo serijsko opremljen tudi z adaptivnim vzmetenjem s športnim načinom, ki dopušča izbiro oddaljenosti od tal. Impresivnih 254 milimetrov oddaljenosti od tal, kratki previsi in sistem za nadzor spusta dajo vedeti, da lahko Q8 nadaljuje z vožnjo tudi ko se cestišče konča. A vseeno se večina kupcev na zahtevnejše terene z njim ne bo podala.

Notranjost je povsem digitalizirana kot v novem A8. Prostor pred voznikom zaseda virtualen kokpit, središčni del armaturne plošče pa dva zaslona na dotik. Zgornji omogoča hitro preletavanje vsebin, spodnji pa upravljanje klimatske naprave, gretje in hlajenje sedežev. V drugi vrsti so trije sedeži, katerih naslonjala so zložljiva neodvisno. Zaradi manjših mer Q8 ne bo ponujal možnosti tretje sedežne vrste, prtljažnik pa je od Q7 manjši a še vedno sprejme spoštljivih 605 litrov prtljage.

Kupci bodo lahko izbirali med pogonskimi sklopi, ki jih poznamo iz modelov Q7 in A8. Vstopni model bo predstavljal 3-litrski dizel s 213 kilovati (286 konjskih moči). Opremljen bo z blagim hibridnim sistemom z 48-voltnim električnim omrežjem in z litij-ionsko baterijo. Ta omogoča, da med hitrostjo 55 in 160 kilometrov na uro vozilo ob spuščenem plinu vozi z ugasnjenim motorjem. Na voljo bosta tudi zmogljivejši 4-litrski osemvaljni dizel in 3-litrski bencinski šestvaljnik. Q8 bodo izdelovali v Bratislavi, na evropske ceste pa bo zapeljal v tretjem trimesečju letošnjega leta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Frenk Tavčar: mož, ki je zgradil znamko Audi in sooblikoval avtoposel v Sloveniji
Avto
AvtoMiloš Milač Frenk Tavčar: mož, ki je zgradil znamko Audi in sooblikoval avtoposel v Sloveniji 2

Slovenski avtoposel skozi oči in izkušnje Frenka Tavčarja s skoraj 30-letnimi izkušnjami v poslu, nekdanjega šefa Audija in oddelka za prodajo podjetjem v Porscheju Slovenija.

FINANCE
PMM
Audijev električni potovalnik za sladokusce
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMatej Kačič Audijev električni potovalnik za sladokusce

Audi je predstavil še en povsem električni model, športna potovalna limuzina e-tron GT za vsaj sto tisočakov pa ob oblinah in udobju navduši tudi s tehniko.

FINANCE
Avto
Audi, ki bi ga vikal, čeprav ali pa prav zato, ker je električen
Avto
AvtoMiloš Milač Audi, ki bi ga vikal, čeprav ali pa prav zato, ker je električen 2

Za nemški Audi se je zadnja leta zdelo, da je pri oblikovanju in modelski paleti zapeljal v slepo ulico. To sicer ni nenavadno. Zgodilo se je že tekmecema BMW in Mercedes-Benzu in le oblikovni ali tehnični šok je kolesje premaknil naprej v novi smeri.

FINANCE
PMM
Takšen bo ID.4 s štirimi krogi za 45 tisočakov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Takšen bo ID.4 s štirimi krogi za 45 tisočakov

Audi razkriva skoraj vse podrobnosti novega električnega SUV Q4 e-tron. Na trg prihaja še letos.

FINANCE
Avto
Osvežena vstopnica v Audijevo visoko družbo
Avto
AvtoUroš Božin Osvežena vstopnica v Audijevo visoko družbo

Na slovenske ceste je prispel najmanjši Audijev predstavnik družine Q: majhen, mladosten in precej bolj dostopen kot večji bratje.

FINANCE
PMM
Zdaj gre zares, to je prvi dostopni električni Audi
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Zdaj gre zares, to je prvi dostopni električni Audi 24

Audi je danes razkril prvi kompaktni električni SUV Q4 e-tron z dosegom do 528 kilometrov. K nam prihaja julija s ceno 45 oziroma manj kot 41 tisočakov, upoštevaje subvencije.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)