Volvo povečal prodajo in že zapolnil letošnjo knjigo naročil Volvo povečal prodajo in že zapolnil letošnjo knjigo naročil Prihodki od prodaje so se povečali za petino, k rasti pa so prispevali vsi poslovni segmenti
Kje servisirate avto v garanciji in kje ga zares morate? Kje servisirate avto v garanciji in kje ga zares morate? Veljavnost garancije za avto ni povezana s servisi pri pooblaščenih serviserjih, nadzor AVK pa je pokazal, da ima kar polovica avtomobilskih proizvajalcev še vedno nejasno zapisane garancijske pogoje.
Mercedes za VIP goste s krepkimi motorji, sedeži razreda S in kmalu tudi na elektriko Mercedes za VIP goste s krepkimi motorji, sedeži razreda S in kmalu tudi na elektriko Preizkusili smo osveženi mercedes-benz razreda V. Velik kombi v treh dolžinah, s štirivaljnimi dizelskimi motorji moči vse do 176 kilovatov in udobjem ter razkošjem, ki pritiče tej znamki. Kmalu tudi električen EQV z dosegom 400 kilometrov.
Velikonočno razpoloženje v društvu napetih zadnjic Velikonočno razpoloženje v društvu napetih zadnjic Na letošnjem dogodku degustacije porschejev (Porsche Road Tour) smo se zapeljali s caymanom, panamero, macanom, cayenom in novo generacijo ikonične carrere 911. Da bi bilo rapoloženje še bolj praznično, so bili avtomobili odeti v žive barve, kot velikonočni pirhi.
Bencin jutri dražji za 2,5 centa, dizel pa za 1,8 centa Bencin jutri dražji za 2,5 centa, dizel pa za 1,8 centa Ob zadnjih podražitvah nafte se zdi, da bodo regulirane cene pogonskih goriv maja še višje

BMW M5; tako izjemen zaradi prelomljenih obljub

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska...   dodaj
testi vozil   dodaj
BMW dodaj
AMG dodaj
 
Čas branja: 4 min
31.05.2018  23:05
BMW M5 je udobna limuzina, ki se z nekaj pritiski spremeni v pošast s 600 konji in do stotice pospeši v le 3,4 sekunde. Izjemen je tudi zato, ker so njegovi snovalci prelomili obljube iz preteklosti.
BMW M5; tako izjemen zaradi prelomljenih obljub
Z novim BMW M5 smo se prek Vipavske doline pognali med ozke zavoje Predmeje, kjer je pokazal očitne prednosti štirikoles­nega pogona v kombinaciji z vulkanom moči – 4,4-litrski V8 biturbo s 600 konjskimi močmi! Cena za eno najhitrejših limuzin na svetu je 157.500 evrov.
Foto: Ziga Intihar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
avtomobilska industrija   dodaj
testi vozil   dodaj
BMW dodaj
AMG dodaj

BMW je eden tistih avtomobilskih proiz­vajalcev, ki je v zgodovini res dobro ali celo najbolje med tekmeci negoval ugled svojih športnih avtomobilov. Z zadnjim pogonom, visokovrtečimi motorji brez podpore turbopolnilnikov – ti namreč prinašajo zoprno luknjo oziroma predah, preden dodobra zadihajo – ter hitrimi ročnimi menjalniki so si BMW ustvarili ugled prvinskih športnikov v preobleki kupejev, limuzin, kabrioletov in tudi karavanov.

Terenci, samodejni menjalniki ...

Nato je prišla doba športnih terencev, nečesa, kar ni ravno sodilo v ponudbo BMW. A danes modeli z oznako X pomenijo 40 odstotkov celotne prodaje. Ročne menjalnike so počasi, do danes pa v nekaterih serijah kar v celoti, zamenjali samodejni. Postali so hitrejši, mehkejši, celo varčnejši od ročnih, čeprav pred nekaj desetletji nekako niso sodili v športne čevlje.

Popustil je tudi pri turbomotorjih

Bavarski proizvajalec pa je najdlje vztrajal pri zadnjem pogonu in klasičnih motorjih, brez podpore turbopolnilnikov, saj ti ponujajo zvezen pospešek iz kleti motornih vrtljajev, brez predaha, ki ga zahteva delovanje turbopolnilnika, in se obenem precej raje in bolj veseljaško vrtijo v visoke vrtljaje. Tja, kjer turbom spet poide sapa. To pa ni športno, ni po meri znamke.

Dokler ni snedel tudi tega zarečenega kruha, se pokoril tekmecem, tudi strogim predpisom o izpustih toplogrednih plinov, in izdelal turbomotor s tehnologijo twin scroll z dvema ločenima pretokoma izpušnih plinov, ki je omenjene slabosti turbomotorjev odpihnila.

Štirikolesni pogon je postal stalnica

Ostal je le še pogon, ki je sicer postal reden del ponudbe serij 3, 5 in 7 ter seveda modelov X – športnih terencev.

A avtomobili serije M, ki pomeni vrh športne ponudbe pri tej znamki, so ostali zvesti zadnjemu pogonu – simbolu športnih avtomobilov in tudi BMW družine M. Nekaj je k temu pripomogel tudi tekmec mercedes-benz z modelom AMG E 63 S +. Do stotice se je zgolj zaradi štirikolesnega pogona pognal v 3,6 sekunde, stari M5 pa v »sramotnih« 4,4 sekunde, saj divjih 560 konjev pač ni znal na cesto spraviti le prek zadnjih koles. Pri BMW so se zato znova ugriznili v jezik in pod preprogo pometli še eno načelo, vsaj delno. Novega M5 zadnje generacije so zato opremili s prav posebnim štirikolesnim pogonom, pri katerem je mogoče prednji par popolnoma izključiti in se prepustiti užitkom in tudi nevarnostim preobremenjenega zadnjega kolesnega para. Rezultat štirikolesnega pogona pri M5 pomeni, da se do stotice požene v 3,4 sekunde, natanko tako hitro kot novi mercedes AMG E 63 S +.

Na regionalni predstavitvi, ki je za 12 srednje- in južnoevropskih držav potekala v Sloveniji – od Portoroža, Senožeč, Vipave, Predmeje in nazaj čez Ajdovščino, Vrhpolje, Vipavo do Portoroža –, pa se je izkazalo, da je tista možnost izključitve prednjega pogona pravzaprav le simbolna možnost, ki je na cesti brez prave uporabne vrednosti.

V praksi je odločitev odlična

Siloviti M5 je namreč še zlasti v ostrih in ozkih zavojih proti Predmeji ohranjal stabilnost le zaradi pogona prek vseh štirih koles in elektronskih pomagal, ki so krotila 750 newtonmetrov oziroma 600 konjskih moči 4,4-litrskega V8-stroja z dvema turbopolnilnikoma. Pa ne le v zavojih, kjer je M5 precej lažje obvladljiv kot v prejšnji generaciji, tudi pri pospeševanju, na mokri cesti ali pa tudi na suhem in dobrem asfaltu je varnosti precej več, res pa je nekaj manj drame.

Dramatičnost novemu M5 jemlje tudi menjalnik, prejšnjega z dvema sklopkama je zamenjal klasični samodejni z osmimi stopnjami, ki je za odtenek počasnejši, a vseeno hiter in obenem precej bolj mehek, limuzinski. Bolje zadušen pa se zdi tudi zvok osemvaljnika, ki lepo zagrmi, če ga poslušate od zunaj, v kabini pa tudi v načinu sport in ob vklopljenem gumbu za globlji in bolj slišen zvok ostaja vljudno tih, nenaporen in bolj limuzinski.

Manj drame prinaša več stabilnosti

A ob tem ne gre zanikati, da je novi M5, ki je po eni strani bolj obvladan, po drugi strani manj razburljiv avto. Pospeški po zaslugi temeljitega pogona in 600-konjske zaloge moči jemljejo dih. Na odprti cesti vas pri polnem plinu do stotice izstreli v 3,4 sekunde, do 200 kilometrov na uro pa v 10,5 sekunde. Pospeški so podobni doživetju v letalu, ki se s polnim plinom požene po letališki stezi, vas pritisne na naslonjalo sedeža tako močno, da se ne morete stegniti do predala pred vami. Isti občutek pa pričarajo zavore, ki vas utegnejo ob polnem pritisku na pedal boleče prikleniti na varnostni pas. Po meritvah nemških kolegov se M5 od sto do nič ustavi v le 32 metrih, še pred desetletjem tega rezultata niso zmogli niti precej bolj ugledni superšportni avtomobili.

Kombinacija limuzine in športnika meji na popolno

Danes pa je vse zgoraj opisano, vsaj v primeru BMW M5, lično in ne preveč kričeče zapakirano v direktorski limuzini, ki zna biti tudi zelo tiha, udobna in nezahtevna za vožnjo. Stopnjo pohlevnosti pa je mogoče nastavljati z gumbi, ki ukazujejo čvrstosti vzmetenja, hitrosti prestavljanja menjalnika, odzivnosti volana in plina. Ko cesta dovoljuje, voznik pa je primerno razpoložen in vozniško podkovan, pa se 1,9 tone težak M5 spremeni v superšportni avto, ki je prav zaradi prelomljenih obljub hitrejši in bolj obvladan od le zadaj gnanega predhodnika.

Foto: Ziga Intihar

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novosti
Novosti Številni obrazi naprednega mercedesa C

Prenovljeni C ima novih kar 6.500 sestavnih delov, poganja ga nova generacija bencinskih in dizelskih štirivaljnikov, v najcenejši...

AVTO
Novosti
Novosti Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet 2

Slovenski BMWBLOG je dobra dva tedna pred uradnim razkritjem objavil fotografije in podatke o BMW M2 competition. Pobeg iz Sloveniji ni...

AVTO
Novice
Novice BMW bo vložil milijardo evrov v novo tovarno na Madžarskem 3

Na eni proizvodnji liniji izdelovali tako električna vozila kot vozila z motorji z notranjim izgorevanjem

AVTO
Testi
Testi Pregrešni dizelski objem BMW petice 21

BMW serije 5 touring z dizelskim šestvaljnikom v nosu, osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, štirikolesnim pogonom ter kupom dodatne in...

AVTO
Novosti
Novosti Vroč in luksuzni kupe, za katerega je BMW oživil legendarno ime 20

Po dveh desetletjih premora ter po upokojitvi serije 6 se v ponudbo BMW vrača serija 8 kupe, ki je pomenila vrhunec športnosti in...

AVTO
PAL
PAL Popolna bavarska ponudba za direktorje

BMW je v višjem srednjem razredu lani zaokrožil ponudbo serije 5 z novo serijo 6 gran turismo s presenetljivo dodano vrednostjo