Avto

Lestvica TOP znamk: Toyota ostaja na vrhu, Teslo izstrelil dober piar

Tesla je kljub rekordnim izgubam in zamudam pri dobavi v letu dni pridobila 60 odstotkov vrednost, verjamejo v raziskovalni družbi Kantar Millward Brown

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

29.05.2018 08:13
Čas branja: 2 min

Letošnja lestvica TOP 100 globalnih blagovnih znamk po vrednosti, ki jo pripravlja raziskovalna družba Kantar Millward Brown, je med avtomobilskimi znamkami potrdila prvo mesto Toyote. Na drugem mestu je Mercedes-Benz prehitel BMW, kljub slabim rezultatom pa se je med prvo deseterico uvrstila Tesla s 60 odstotkov višjo vrednostjo kot lani.

Blagovna znamka Toyota je vredna skoraj 30 milijard dolarjev oziroma 27 milijard evrov, so prepričani v Kantar Millward Brownu, šestodstotno rast vrednosti pa so tej japonski družbi pripisali zaradi povečanega povpraševanja po športnih terencih v Evropi in ZDA ter stabilnosti znamke.

»Športni terenci ostajajo zelo zaželen avtomobilski razred, ki poudarja visoko vrednost, varnost in zmogljivosti,« je vrednotenje pojasnil direktor raziskave globalnih znamk v Kantar Millward Brownu Peter Walshe.

Toyota prvo mesto zaseda že 11 od skupno 13 let, le leta 2010 in 2012 je zaradi vpoklicev zdrsnila na drugo mesto. Mercedes-Benz pa je predvsem zaradi novih modelov, še zlasti razreda E, pridobil devet odstotkov vrednosti in tako na drugem mestu prehitel BMW, pojasnjujejo v družbi.

Po dveletni odsotnosti na lestvici desetih največ vrednih avtomobilskih znamk, se je vrnil Volkswagen z vrednostjo okoli šest milijard dolarjev. K temu je pripomogla tudi lanska rekordna prodaja 6,23 milijona vozil v svetu in še vedno dober ugled znamke, kljub škandalu.

Nekako največje presenečenje lestvice pa je znamka Tesla, ki je v zadnjem letu dni kljub rekordni izgubi pridobila kar 60 odstotkov vrednosti in se izstrelila v prvo deseterico tik za Audi.

»Ljudje so navdušeni nad znamko, saj ne gre le za avtomobile, ampak tudi druge projekte, povezane z njo, denimo njen polet proti Marsu. Tesla zato obljublja res veliko, nejasno ostaja le, ali bo izpolnila velike obljube," so rast vrednosti pojasnili v družbi.

Tesla: rekordni prihodki in izguba

Prihodki Tesle so v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem lani sicer zrasli za 30 odstotkov, čista izguba pa se je v tem obdobju skoraj podvojila in je znašala 784 milijonov dolarjev (Tesla je v zadnjih desetih letih le dvakrat poslovala z minimalnim dobičkom, v letu 2017 je ob prihodkih v višini 11,76 milijarde dolarjev ustvarila 2,24 milijarde dolarjev čiste izgube). Družba je imela konec prvega četrtletja na računu 2,67 milijarde dolarjev, konec leta pa 3,37 milijarde dolarjev.

Lestvici vladajo tehnološki velikani

Med vsemi globalnimi znamkami na prvem mestu ostaja Google z vrednostjo 302,1 milijarde dolarjev, na drugem mestu pa je Apple z vrednostjo 300,6 milijarde dolarjev in kar 28-odstotnim skokom v primerjavi z letom 2017. Na tretje mesto se je uvrstil Microsoft s še večjo, 49-odstotno rastjo vrednosti znamke, na petem pa je kitajski tehnološki velikan Tencent.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
PMM
Toyota popušča pri elektriki, aprila bo razkrila tekmeca tesli model Y in VW ID.4
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Toyota popušča pri elektriki, aprila bo razkrila tekmeca tesli model Y in VW ID.4 15

Toyota je pripravila popolnoma električni srednje velik športni terenec, razkrit bo konec aprila v Šanghaju

FINANCE
Avto
Najbolj iskane avtomobilske znamke: BMW vržen s prestola
Avto
AvtoUroš Božin Najbolj iskane avtomobilske znamke: BMW vržen s prestola 10

V največ državah so ljudje najpogosteje iskali avtomobile Toyote, kako je v Sloveniji?

FINANCE
Avto
Toyota v številkah: kako ji je šlo v svetu, Evropi in Sloveniji?
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota v številkah: kako ji je šlo v svetu, Evropi in Sloveniji?

Toyota je leto 2020 zaključila s prvim mestom v svetovni prodaji. Na stari celini je Toyota lani prodala skoraj milijon vozil in si odrezala rekorden šestodstotni tržni delež, v Sloveniji pa ji je šlo dobro predvsem pri prodaji fizičnim osebam.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Toyota povečala dobiček in izboljšala napovedi
Avto
AvtoUroš Božin Toyota povečala dobiček in izboljšala napovedi

Japonska družba se je uspešno spopadla s pomanjkanjem polprevodnikov, ki proizvodnjo v avtomobilski industriji ogroža že od konca leta.

FINANCE
Avto
Toyota po petih letih nazaj na prestol
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota po petih letih nazaj na prestol

Toyota je objavila uradne rezultate prodaje za lani. Japonski proizvajalec je prodal 9,53 milijona vozil, kar je več od Volkswagna. Zato se po petih letih vrača na prestol.

FINANCE
Avto
Šef Toyote je najuglednejši menedžer v avtoindustriji, priznanje je namenil zaposlenim
Avto
AvtoMiloš Milač Šef Toyote je najuglednejši menedžer v avtoindustriji, priznanje je namenil zaposlenim

Predsednik uprave Toyote Akio Toyoda si je prislužil naziv najuglednejšega menedžerja leta 2021 v izboru Svetovni avto leta, zanj smo glasovali tudi na Financah

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)