(Intervju) Avstrijka, ki je zasnovala šefa sipin Bližnjega vzhoda (Intervju) Avstrijka, ki je zasnovala šefa sipin Bližnjega vzhoda V moškem svetu avtomobilov se dame redko prebijejo v ospredje. Ena takšnih je Avstrijka Caroline Krismer, strojna inženirka in ekonomistka, ki se je kalila v Magni, se izpopolnjevala pri projektu za Lamborghini, v celoti vodila projekt maseratija GT in za češnjo na torti od začetka do konca vodila nastajanje prvega Rolls-Royceovega luksuznega terenca.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.
(Video) Sopotništvo oziroma kako »nujno« zlo obrnete v prihranke na celi črti (Video) Sopotništvo oziroma kako »nujno« zlo obrnete v prihranke na celi črti S pravim avtom in sopotništvom do desetkrat nižjih stroškov, pa še pozabljeno družabnost boste obudili v sicer samotnih jutrih
Bencinski focus proti dizelskemu – kako se izide večna dilema? Bencinski focus proti dizelskemu – kako se izide večna dilema? Vzporedno smo zapeljali dva najnovejša forda focusa s povsem različnima motorjema in ugotovili, da so razlike med dizlom in bencinarjem bolj simbolne; ali drugače: z nobenim ne boste zgrešili, le o svojih potrebah prej razmislite.

Ibiza je (še) španska, a ker je nemška, je konkurenčna

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
Seat dodaj
Volkswagen dodaj
Fiat dodaj
 
Čas branja: 6 min
15.05.2018  23:10
Drugi najmanjši seat v peti generacijski izvedbi je v vseh pogledih veliko bolj samozavesten kot je bila nekoč, kar morda napoveduje, da bo uspešneje lovil v tržnem ribniku, kjer sta tudi »hišna« polo in fabia
Ibiza je (še) španska, a ker je nemška, je konkurenčna
Ibiza novih časov se je odela v ostrejše karoserijske linije in je videti nekako bolj odločna, opazna. Malce se je razširila, ostala skoraj enako dolga, sta se pa občutno poredila tako medosna razdalja kot prtljažnik, ki je volumenski prvak v tem razredu. In razred je že takšen, da ponoviš nič izvirno – ni boj, kar klanje v kombinaciji z nekaj malega kanibalizma.
Foto: Milos Milac

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
Seat dodaj
Volkswagen dodaj
Fiat dodaj

Ibiza, najstarejši in tudi najbolje prodajani avtomobil španskega Seata, vse doslej ni igrala pomembnejše vloge v nižjem razredu, točno tistem, ki je zelo pri srcu slovenskemu trgu. Potisnjena nekako v ozadje ali skoraj zaodrje, namerno ali ne, ni zmogla resno konkurirati številnim tekmecem, tudi »hišnemu« polu ne. Sedaj oziroma v peti generacijski izvedbi je napravljena povsem na novo, tehnološko in motorno sodobna, naphana s paleto nujnih asistenčnih pomagal pa veliko bolj samozavestna kot je bila. In tudi konkurenčna – vsaj zdi se tako.

Španski oziroma katalonski Seat je že skoraj tri desetletja v naročju nemškega Volkswagna in vse doslej je bilo precej očitno, da so mu namenili vlogo zapostavljenega desetega brat. Podobno se je tovarni iz barcelonskega Martorella godilo tudi pod vladavino torinskega Fiata – ni jim bilo jasno, kaj naj bi z njo. Toda zadnja leta je precej drugače: Seat je zajel nov, svež in predvsem tržno uspešen veter v jadra, pri čemer ni skrivnost, da se kadi predvsem za leonom in športnima terencema, a tudi delež ibize, drugega najmanjšega seata, ni nepomemben.

Karoserijsko ostrejša in precej širša

To, da je bila ibiza, na novo povita lani, prvi avto germanskega koncerna, narejen na novi osnovi MQB A0, je sicer nepomembna podrobnost, ki pa ima (morda) za razumevanje zapletenih odnosov znotraj skupine sporočilni pomen. Na to osnovo VW postavlja še druge avtomobile, tudi svežega pola in škodo fabio, ki z ibizo ribarita v istem ribniku. Ali je s tem potrjena enakopravnost španskega malčka predvsem z nemškim, je težko reči (če pustimo ob strani vedno zanikani kanibalizem), a v Barceloni tudi pred novinarji in seveda »off the record« običajno niso prav zavzeto skrivali svoje nejevolje do mačehovske (predvsem censke) politike nemške matere.

Ibiza je na pogled – tako je bilo rečeno že ob njeni slovenski predstavitvi – karoserijsko ostrejša. Zaradi tega je verjetno bolj opazna kot je bila, ampak če se zapiše oziroma zdi, da ima nekaj »sredozemskega temperamenta«, je treba vprašati po razumni razlagi... V dolžino se je potegnila za milimeter ali dva (406 centimetrov), se je pa občutno razširila, a je bolj pomembno, da je medosna razdalja pridobila dobrodošlih 95 milimetrov (256 centimetrov). To se pozna znotraj, še posebej pri tistih, ki jim je odrejeno sedenje zadaj: čisto solidno za kolena, tudi za glave dveh, tretji je res deseti brat.

Prtljažnik je razredni prvak

Še bolj pomembno je, da se je volumensko občutno poredil prtljažnik (plus 63 litrov!), kar pomeni, da v osnovni postavitvi zmore 355 litrov. Malo? Že mogoče, ampak ibiza je v tem smislu razredni prvak, kar je pomemben adut za kupce v tem izjemno napornem avtomobilskem razredu. Tukaj šteje vsak liter, prtljago je treba veliko bolj pazljivo odbrati in če je ibiza edini ali družinski avto, potem je vsak prtljažniški prirastek še toliko bolj dobrodošel. Sicer pa – vsi se nis(m)o rodili s srebrno žlico v ustih in prtljažniške zadrege so vsaj enkrat ali dvakrat na leto sestavni del družinskega preigravanja. Ibiza v tem smislu ne more biti izjema.

Ker še vedno velja, da oprema »naredi« avtomobil ali vsaj nekoliko izboljša počutje, je imela tale ibiza nekaj doplačljive opreme. Posledica? Višja cena, kar je v tem razredu ključnega, naj rečem kar usodnega pomena. Ampak ne skrivam – kar paše imeti tempomat (za kar odšteješ ne tako skromnih 201,6 evra), pa usnje na volanu, ročici menjalnika in ročne zavore, zvočni sistem beats, predvsem pozimi se zahvališ onemu, ki je dodal ogrevana prednja sedeža, če ti je za prav tako doplačljiva 15-palčna kolesa (372 evrov) povsem vseeno. Roko na srce – nekaj malega razkošja v majhnem avtu pač ne more biti grozen greh…

Z ergonomijo so pri ibizi kar na ti, ugaja grafika merilnikov, a multifunkcijski zaslon je v opremskem paketu style, ki je nekako na sredini ponudbe, malenkost premajhen in prav tako malenkost postavljen prenizko, da bi bilo vse optimalno. Sicer pa se ve: tovarne bežijo od gumbov, s katerim si (ali bi) doslej iskal po zaslonu, in zvečinoma stavijo na dotik. Toda potem je treba malce pogledati vstran in navzdol ter zadeti ustrezno mesto na ekranu, medtem pa se okoli dogaja marsikaj.

Nekaj malega se da popraviti s po višini nastavljivim voznikovim (in v tem primeru tudi sovoznikovim) sedežem, a čarovnije ni. Ne skrivam – marsičesa je kriv tale sloviti slovenski emšo, ampak surfanje z gumbom bi bilo enostavnejše in predvsem varnejše, pa pika. Dodam še opazko, ki nima nič z leti in podobnim: pri ibizi se nazaj vidi enako slabo ali skromno kot pri konkurentih in to je še posebej problematično pri vzvratni vožnji s parkirnega prostora. Zato bi morala biti med obvezno opremo asistenca, ki opozarja na promet z leve in desne – pa ne le pri ibizi.

Trivaljnika ne preslišiš

Litrski bencinski trivaljniki so v veliki modi in to ne le pri dimenzijskih skromnežih. V ibizi je bil tisti s skoraj začetka ponudbe, kar pomeni, da je ponujal 70 kilovatov/95 konjskih moči med 5.000-5.500 vrtljaji v minuti (navora je bilo za 175 njutnmetrov v območju med 2.000 in 3.500 vrtljaji). Njegov začetni zven je nezgrešljiv in če ti gre nekoliko na živce, ni pomoči. Moči je dovolj, ne pa toliko, da sem in tja ne bi pogrešal recimo tistega, kar ponuja višje rangirani TSI z enakim prostorninskim volumnom, pa dodatnimi 20 konjskimi močmi. Velja predvsem tedaj, ko je avto poln, pa vmes kakšen blag klanec.

V mestu in sicer pa ta pripomba nima nobenega resnega pomena. Petstopenjski ročni menjalnik je čisto ok, šesta ne bi imela posebnega smisla, končna hitrost je tam pri 190 km/h, poraba ne tako skromna – vsaj če tako presojaš povprečnih 6,5 litra, kar je kar logična posledica skromne gibne prostornine, zgolj treh valjev in razmeroma zajetne konjenice pod motornim pokrovom.

Peta ibiza je po kraju rojstva še španska, po značaju in pod kožo nemška. In zato bolj konkurenčna – tudi do pola in fabie.

Foto: Miloš Milač


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Intervju s šefom Seata: kako se deseti brat Skupine VW prebija v ospredje

Luca de Meo, predsednik uprave Seata, je špansko znamko spravil na zeleno vejo; ena od prednosti znamke so deset let mlajši kupci od...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki Preiskovalci afere Carillion pozvali k razbitju štirih revizijskih velikanov 2

To je ena od zahtev v okviru parlamentarne raziskave, ki je proučevala vzroke za propad družbe Carillion, drugega največjega britanskega...

AVTO
Novice
Novice Na čelo koncerna VW prihaja človek, ki zna oklestiti stroške 2

Danes so pri Volkswagnu naznanili strateško partnerstvo s Toyoto na področju tovornih vozil, jutri pa bo nadzorni svet predvidoma...

FINANCE
Članki
Članki Facebook - za »brezplačni« dostop plačate s podatki 1

Česa ne bi smeli preslišati s senatnega zaslišanja šefa Facebooka Marka Zuckeberga

FINANCE
Članki
Članki Italija: prihodnja koalicijska partnerja premaknila trg 1

Populistično Gibanje petih zvezd ter skrajno desna Liga sta iz koalicijske pogodbe naknadno sicer umaknila točko, da bo nova vlada...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...