Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Insignia je privlačna in nevsiljiva avtocestna limuzina, ki v marsikaterem pogledu preseneti. Z 1,6 litrskim turbobencinskim motorjem s 147 kilovati (200 konjskimi močmi) ponuja romantično kombinacijo, ki jo danes na žalost kupci prepogosto spregledajo.
Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju V New Yorku smo danes razglasili že 15. zmagovalce izbora Svetovni avto leta. Največ odličij je prejel jaguar I-pace.
Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Še ena vroča srebrna puščica s pečatom Roberta Lešnika. CLA je izjemno pomemben mercedes. Kar 70 odstotkov kupcev je novih, mlajših strank, kar tri četrtine teh pa jih ostane zvestih znamki.
Razkošen lexus s 26-palčnim zaslonom le za Azijce Razkošen lexus s 26-palčnim zaslonom le za Azijce Japonski Lexus želi kupcem ponuditi še več prostora in razkošja. To pa je mogoče le v kombijevski zasnovi. Danes je v Šanghaju predstavil prvi enoprostorec LM.

Ibiza je (še) španska, a ker je nemška, je konkurenčna

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
Seat dodaj
Volkswagen dodaj
Fiat dodaj
 
Čas branja: 6 min
15.05.2018  23:10
Drugi najmanjši seat v peti generacijski izvedbi je v vseh pogledih veliko bolj samozavesten kot je bila nekoč, kar morda napoveduje, da bo uspešneje lovil v tržnem ribniku, kjer sta tudi »hišna« polo in fabia
Ibiza je (še) španska, a ker je nemška, je konkurenčna
Ibiza novih časov se je odela v ostrejše karoserijske linije in je videti nekako bolj odločna, opazna. Malce se je razširila, ostala skoraj enako dolga, sta se pa občutno poredila tako medosna razdalja kot prtljažnik, ki je volumenski prvak v tem razredu. In razred je že takšen, da ponoviš nič izvirno – ni boj, kar klanje v kombinaciji z nekaj malega kanibalizma.
Foto: Milos Milac

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
Seat dodaj
Volkswagen dodaj
Fiat dodaj

Ibiza, najstarejši in tudi najbolje prodajani avtomobil španskega Seata, vse doslej ni igrala pomembnejše vloge v nižjem razredu, točno tistem, ki je zelo pri srcu slovenskemu trgu. Potisnjena nekako v ozadje ali skoraj zaodrje, namerno ali ne, ni zmogla resno konkurirati številnim tekmecem, tudi »hišnemu« polu ne. Sedaj oziroma v peti generacijski izvedbi je napravljena povsem na novo, tehnološko in motorno sodobna, naphana s paleto nujnih asistenčnih pomagal pa veliko bolj samozavestna kot je bila. In tudi konkurenčna – vsaj zdi se tako.

Španski oziroma katalonski Seat je že skoraj tri desetletja v naročju nemškega Volkswagna in vse doslej je bilo precej očitno, da so mu namenili vlogo zapostavljenega desetega brat. Podobno se je tovarni iz barcelonskega Martorella godilo tudi pod vladavino torinskega Fiata – ni jim bilo jasno, kaj naj bi z njo. Toda zadnja leta je precej drugače: Seat je zajel nov, svež in predvsem tržno uspešen veter v jadra, pri čemer ni skrivnost, da se kadi predvsem za leonom in športnima terencema, a tudi delež ibize, drugega najmanjšega seata, ni nepomemben.

Karoserijsko ostrejša in precej širša

To, da je bila ibiza, na novo povita lani, prvi avto germanskega koncerna, narejen na novi osnovi MQB A0, je sicer nepomembna podrobnost, ki pa ima (morda) za razumevanje zapletenih odnosov znotraj skupine sporočilni pomen. Na to osnovo VW postavlja še druge avtomobile, tudi svežega pola in škodo fabio, ki z ibizo ribarita v istem ribniku. Ali je s tem potrjena enakopravnost španskega malčka predvsem z nemškim, je težko reči (če pustimo ob strani vedno zanikani kanibalizem), a v Barceloni tudi pred novinarji in seveda »off the record« običajno niso prav zavzeto skrivali svoje nejevolje do mačehovske (predvsem censke) politike nemške matere.

Ibiza je na pogled – tako je bilo rečeno že ob njeni slovenski predstavitvi – karoserijsko ostrejša. Zaradi tega je verjetno bolj opazna kot je bila, ampak če se zapiše oziroma zdi, da ima nekaj »sredozemskega temperamenta«, je treba vprašati po razumni razlagi... V dolžino se je potegnila za milimeter ali dva (406 centimetrov), se je pa občutno razširila, a je bolj pomembno, da je medosna razdalja pridobila dobrodošlih 95 milimetrov (256 centimetrov). To se pozna znotraj, še posebej pri tistih, ki jim je odrejeno sedenje zadaj: čisto solidno za kolena, tudi za glave dveh, tretji je res deseti brat.

Prtljažnik je razredni prvak

Še bolj pomembno je, da se je volumensko občutno poredil prtljažnik (plus 63 litrov!), kar pomeni, da v osnovni postavitvi zmore 355 litrov. Malo? Že mogoče, ampak ibiza je v tem smislu razredni prvak, kar je pomemben adut za kupce v tem izjemno napornem avtomobilskem razredu. Tukaj šteje vsak liter, prtljago je treba veliko bolj pazljivo odbrati in če je ibiza edini ali družinski avto, potem je vsak prtljažniški prirastek še toliko bolj dobrodošel. Sicer pa – vsi se nis(m)o rodili s srebrno žlico v ustih in prtljažniške zadrege so vsaj enkrat ali dvakrat na leto sestavni del družinskega preigravanja. Ibiza v tem smislu ne more biti izjema.

Ker še vedno velja, da oprema »naredi« avtomobil ali vsaj nekoliko izboljša počutje, je imela tale ibiza nekaj doplačljive opreme. Posledica? Višja cena, kar je v tem razredu ključnega, naj rečem kar usodnega pomena. Ampak ne skrivam – kar paše imeti tempomat (za kar odšteješ ne tako skromnih 201,6 evra), pa usnje na volanu, ročici menjalnika in ročne zavore, zvočni sistem beats, predvsem pozimi se zahvališ onemu, ki je dodal ogrevana prednja sedeža, če ti je za prav tako doplačljiva 15-palčna kolesa (372 evrov) povsem vseeno. Roko na srce – nekaj malega razkošja v majhnem avtu pač ne more biti grozen greh…

Z ergonomijo so pri ibizi kar na ti, ugaja grafika merilnikov, a multifunkcijski zaslon je v opremskem paketu style, ki je nekako na sredini ponudbe, malenkost premajhen in prav tako malenkost postavljen prenizko, da bi bilo vse optimalno. Sicer pa se ve: tovarne bežijo od gumbov, s katerim si (ali bi) doslej iskal po zaslonu, in zvečinoma stavijo na dotik. Toda potem je treba malce pogledati vstran in navzdol ter zadeti ustrezno mesto na ekranu, medtem pa se okoli dogaja marsikaj.

Nekaj malega se da popraviti s po višini nastavljivim voznikovim (in v tem primeru tudi sovoznikovim) sedežem, a čarovnije ni. Ne skrivam – marsičesa je kriv tale sloviti slovenski emšo, ampak surfanje z gumbom bi bilo enostavnejše in predvsem varnejše, pa pika. Dodam še opazko, ki nima nič z leti in podobnim: pri ibizi se nazaj vidi enako slabo ali skromno kot pri konkurentih in to je še posebej problematično pri vzvratni vožnji s parkirnega prostora. Zato bi morala biti med obvezno opremo asistenca, ki opozarja na promet z leve in desne – pa ne le pri ibizi.

Trivaljnika ne preslišiš

Litrski bencinski trivaljniki so v veliki modi in to ne le pri dimenzijskih skromnežih. V ibizi je bil tisti s skoraj začetka ponudbe, kar pomeni, da je ponujal 70 kilovatov/95 konjskih moči med 5.000-5.500 vrtljaji v minuti (navora je bilo za 175 njutnmetrov v območju med 2.000 in 3.500 vrtljaji). Njegov začetni zven je nezgrešljiv in če ti gre nekoliko na živce, ni pomoči. Moči je dovolj, ne pa toliko, da sem in tja ne bi pogrešal recimo tistega, kar ponuja višje rangirani TSI z enakim prostorninskim volumnom, pa dodatnimi 20 konjskimi močmi. Velja predvsem tedaj, ko je avto poln, pa vmes kakšen blag klanec.

V mestu in sicer pa ta pripomba nima nobenega resnega pomena. Petstopenjski ročni menjalnik je čisto ok, šesta ne bi imela posebnega smisla, končna hitrost je tam pri 190 km/h, poraba ne tako skromna – vsaj če tako presojaš povprečnih 6,5 litra, kar je kar logična posledica skromne gibne prostornine, zgolj treh valjev in razmeroma zajetne konjenice pod motornim pokrovom.

Peta ibiza je po kraju rojstva še španska, po značaju in pod kožo nemška. In zato bolj konkurenčna – tudi do pola in fabie.

Foto: Miloš Milač

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Intervju s šefom Seata: kako se deseti brat Skupine VW prebija v ospredje

Luca de Meo, predsednik uprave Seata, je špansko znamko spravil na zeleno vejo; ena od prednosti znamke so deset let mlajši kupci od...

FINANCE
Članki
Članki Kriza v Italiji peljala v razprodajo na trgih

Italijanska politična kriza odzvanja po premoženjskih trgih – od obvezniških, delniških do deviznih

AVTO
Posel
Posel (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred...

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...

AVTO
Posel
Posel Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki –...

FINANCE
Članki
Članki (Pred zasedanjem Opeca) Cene surove nafte se ohlajajo

Konec tedna bodo na zasedanju Opeca spet odločali o naftnih kvotah in na trg curljajo informacije, da jih bodo povečali

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...