Avto

Delavci leta, med lahko in težkokategorniki

Kateri so letošnji kandidati za tovorno in dostavno vozilo leta ter kako bo potekal izbor. Zmagovalce bomo razglasili 16. maja na posestvu Lambergh, skupaj s podelitvijo nagrad za poslovni avtomobil leta.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.05.2018 01:37
Čas branja: 3 min
Delavci leta, med lahko in težkokategorniki
Fordov enotonski dostavnik tourneo in transit custom ima drzno oblikovan sprednji del s transitovo masko s tremi letvicami, povsem nova kabina z najboljšimi rešitvami za shranjevanje v tem razredu pa je idealna mobilna pisarna za voznika, ki uživa v izboljšanem udobju in ergonomiji ter preprosti povezljivosti s sistemom SYNC 3 ali priklopno postajo myford dock za doplačilo. Med tehnologijami, ki so prvič na voljo v gospodarskem vozilu, je tudi pametni omejevalnik hitrosti. Foto: Miloš Milač

Kaj mora imeti dober tovornjak, kaj dober dostavnik? Pravila so drugačna kot pri osebnih avtomobilih. Na prvem mestu sta primernost za oprav­ljanje prevozov, saj je to njihovo glavno poslanstvo, in seveda celoten stroškovnik od nabavne cene, porabe goriva, stroškov vzdrževanja do ostanka vrednosti ob prodaji vozila. Poleg glavnih finančnih meril pa vse pomembnejša postajajo tudi varnost, udobje, okoljska prijaznost in poprodajne storitve prodajalca.

Kateri so letošnji kandidati

Za naslov smo nominirali vozila, ki so bila v minulem obdobju leta dni prvič predstav­ljena in so prišla tudi v redno prodajo na slovenskem trgu.

Mnenje uporabnikov šteje

Pri izboru bodo poleg strokovne žirije svoje ocene dali tudi izbrani predstavniki prevozniških podjetij, ki vozila uporabljajo pri vsakodnevnem delu. Zanje bomo prihodnji teden organizirali testni dan, na katerem bodo lahko vsa vozila, uvrščena v finalni izbor, tudi sami preizkusili na cesti, po končanem preizkusu pa predstavili svoje ocene in argumente zanje. Zmagovalci bodo znani po sklepni prireditvi 16. maja.

Kandidati za tovorno vozilo leta 2018

To ni povsem nova kategorija tovornjakov na trgu, vendar je nova v ponudbi Iveca. Iveco je z modelom X-way pametno zapolnil vrzel med klasičnimi cestnimi stralisi in pravimi specialci za najtežje pogoje dela – modeli trakker. Stralis X-way je vozilo, ki se po zmogljivostih na cesti ne razlikuje od klasičnega stralisa, ko pa zapelje z asfalta, bo njegovo močno podvozje z lahkoto preneslo breme na neurejenem terenu.

DAF XF/CF

Na ugledu zdajšnjega modela, še posebej, ko gre za kakovost izdelave, zanesljivost in udobje za voznike, je DAF ustvaril novo generacijo svojih tovornjakov XF in CF. Z razmeroma majhnimi spremembami, vidnimi od zunaj, in veliko nevidnimi tehničnimi izboljšavami, skritimi pod površjem, DAF obljublja do sedem odstotkov manjšo porabo goriva in še večjo razpolož­ljivost vozil za delo, zahvaljujoč servisnim intervalom tudi do 200 tisoč kilometrov.

Scania XT

Nadaljevanju celostne prenove palete skandinavskega proizvajalca je sledil tovornjak, namenjen za gradbeništvo in ekstremne terenske razmere, a vseeno uglajen, udoben in varčen na cesti. XT je na voljo z vsemi razpoložljivimi kabinami, vsemi motorji in menjalniki iz hiše. Kombinacij aplikacij je neskončno in pričakovanja so upravičeno ogromna, saj je XT vrhunski gradbenik, ki bo brezhibno opravil vsako delovno nalogo.

Kandidati za dostavno vozilo leta 2018

MAN TGE

MAN se podaja v nove vode – z modelom TGE vstopa v svet dostavnikov skupne mase od tri do 5,5 tone. S tem se Bavarci spuščajo tudi v razred pod 7,5 tone, ki ga do zdaj niso pokrivali. Ni treba posebej poudarjati, da gre pri novem modelu za skupni projekt pod streho Volkswagna, lahko pa omenimo, da to ni prvo vozilo, ki je plod sodelovanja obeh znamk. Potniški prostor postavlja voznikovo udobje na novo raven. Uporabljeni materiali so najvišje kakovosti, ergonomija in počutje za volanom pa odlična.

Ford tourneo/transit custom

Po predlanski tehnični posodobitvi sta ford transit custom in tourneo custom dobila posodobljeno zunanjost, povsem novo notranjost in nove varnostne sisteme. Novi modeli v gospodarska vozila prvič uvajajo pametni omejevalnik hitrosti, ki s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov lahko samodejno ureja hitrost v skladu z zakonskimi omejitvami. Na voljo je tudi opozorilo za vozila v mrtvem kotu in opozarjanje o prihajajočem prometu, ko zapuščate parkirišče.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Prevozi
V vozni park slovenskih prevoznikov so zapeljali prvi vlačilci DAF nove generacije
Prevozi
PrevoziAnže Jamnik V vozni park slovenskih prevoznikov so zapeljali prvi vlačilci DAF nove generacije

Tovornjaki DAF nove generacije v mednarodnem transportu in prevozu nevarnih snovi prevoznikov Kobal in Traig

FINANCE
Prevozi
Majda Bitenc Menart: gospa v moškem poslu jeklenih orjakov
Prevozi
PrevoziMiloš Milač Majda Bitenc Menart: gospa v moškem poslu jeklenih orjakov

Intervju: Majda Bitenc Menart, direktorica podjetja Cordia, ki v Sloveniji zastopa znamko tovornjakov DAF

FINANCE
Prevozi
Villem Moeskops, DAF: "Težav z dobavami polprevodnikov skoraj ni več"
Prevozi
PrevoziMiloš Milač Villem Moeskops, DAF: "Težav z dobavami polprevodnikov skoraj ni več"

Pri DAF v nasprotju s tekmeci med pomanjkanjem delov niso ustavili proizvodnje, ampak je ta tekla naprej. Tovornjake so izdelali do največje mogoče mere in jih poslali trgovcem, ki so vgradili manjkajoče dele, ko so bili ti na voljo.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Prevozi
Tudi tovornjaki se krepko dražijo, dobave pa ne dosegajo povpraševanja
Prevozi
PrevoziMiloš Milač Tudi tovornjaki se krepko dražijo, dobave pa ne dosegajo povpraševanja

Cene tovornjakov so v zadnjem letu poskočile tudi za 15 odstotkov. Dobave so še vedno omejene, trenutno naročena vozila pa bodo večinoma izdelana šele leta 2023.

FINANCE
Prevozi
Kako nova ključavnica v tovornjakih DAF ščiti pred vlomilci
Prevozi
PrevoziAnže Jamnik Kako nova ključavnica v tovornjakih DAF ščiti pred vlomilci

Ključavnico night lock sestavljata jeklena plošča v barvi notranjosti kabine in pregibno stikalo. Ko je aktivirana (to pokaže poseben rdeč indikator), se plošča pomakne navzdol in poveže z robustnim ročajem, kar blokira vrata in prepreči nepovabljen vstop v kabino.

FINANCE
Prevozi
Z nizozemskim orjakom po asfaltu poligona na Vranskem
Prevozi
PrevoziMiloš Milač Z nizozemskim orjakom po asfaltu poligona na Vranskem

Lanska novost, v manj kot letu dni izdelana že v nakladi deset tisoč kosov, je zapeljala tudi na slovenske ceste. Gre za novo generacijo vlačilcev DAF XF, XG in XG+, ki so jo novinarji okronali z nazivom mednarodni tovornjak leta. Z njim smo se zapeljali po zaprtem območju Centra varne vožnje AMZS na Vranskem, pretaknili vsak kotiček in preverili tudi delovanje kamer, ki nadomeščajo ogledala.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)