Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Prvi povsem električni audi e-tron obljublja velik napredek v razvoju, poleg zmogljivega motorja in baterije ponuja prestižno izkušnjo, kopico uporabnih rešitev in razumno ceno pod 80 tisoč evrov.
Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Z nakupom in registracijo močnejših vozil v drugih državah se nekateri ognejo davku na motorna vozila, najbolj iznajdljivi tudi DDV
Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Nova kia proceed ob presenetljivih linijah navdušuje še s prostornostjo. Na voljo bo s štirimi motorji, trg pa bo napadla v začetku leta 2019.
Vozniška poslastica za uspešne očete Vozniška poslastica za uspešne očete Bmw 4 gran coupe umetelno združuje videz dvovratne različice z uporabnostjo štirivratne limuzine, oplemeniten z M športnim paketom, xDrive pogonom ter 252-konjskim turbobencincem pa pomeni tudi vozniško poslastico.
Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se je Petrol spremenil iz naftne v energetsko družbo, zdaj pa odkriva nove možnosti povezovanja električne infrastrukture in prevoza

Uradno: takšen je rolls-royce med SUV!

Čas branja: 3 min
10.05.2018  13:05  Dopolnjeno: 10.05.2018 13:30
Razkošje je dobilo novo razsežnost – cullinan je prvi SUV iz hiše Rolls-Royce, ki se dobro znajde tudi na pravem terenu. Obenem je najbolj praktičen avto te znamke, pri razkošju pa prav nič ne zaostaja za Rolls-Royceovo limuzinsko klasiko.
Uradno: takšen je rolls-royce med SUV!
Foto: Rolls Royce

Poteza, ki se je še pred nekaj leti zdela neverjetna. Še šef Rolls-Roycea Torsten-Muller Ötvos je v našem intervjuju pred leti zanikal prihod SUV-znamke Rolls-Royce. Zdaj je tu novi cullinan, ki na trg luksuznih SUV dejansko prinaša nekaj posebnega.

Prvi SUV angleške znamke razkrivamo sočasno z njegovim razkritjem. Gradivo zanj smo dobili predčasno, za spoštovanje embarga pa sem jamčil s podpisom. Res je sicer, da je nekaj fotografij na splet ušlo že včeraj, podrobne informacije o cullinanu pa je Rolls-Royce varoval dovolj skrbno.

Po napovedi Autonews bo cullinan najdražji serijski SUV na svetu, stal naj bi najmanj 250 tisoč funtov (284 tisoč evrov).

In kakšen je najbolj razkošen SUV na trgu, kakšen je rolls-royce, ki je namenjen tudi blatu, makadamu in skalam?

Z oblikovnega vidika ne prinaša presenečenja ali vidnejših odmikov od klasičnega oblikovanja te znamke. Značilna pokončna, ročno izdelana kromirana maska je postavljena višje kot pri klasičnih limuzinah in kupejih te znamke. Guba motornega pokrova je opaznejša, bočna linija še bolj poudarjena, zadek pa mišičast. Visoko nasajeni cullinan deluje precej bolj robustno kot drugi modeli te znamke, a hkrati ni nič manj eleganten, žlahten.

Mere so impresivne, a dokaj običajne za to znamko. Cullinan je dolg 5,34 metra, širok 2,16 metra in visok 1,83 metra. V tem delu se vidno razlikuje od bratov, ki so seveda precej nižji.

Težak je kar 2,66 tone, čeprav je njegova karoserija izdelana iz lahkega aluminija. Pogon je seveda štirikolesni, enako velja za krmiljenje koles. Cullinan je prestal preizkuse tudi na težjih terenih, med drugim se lahko pohvali s potopom v 54 centimetrov globoko vodo, zato njegova terenska narava ni zgolj navidezna.

Kabina je razkošna, prostorsko in po materialih. Na razkošje opozarja tudi kar 3,29-metrska medosna razdalja, visok položaj sedežev obljublja še več udobja. Prednji del kabine pa razvaja z največjimi kosi lesa doslej. V zadnjem delu sta lahko dva ali trije sedeži, njihovi nasloni se prvič pri tej znamki tudi zlagajo. Prostornina prtljažnika glede na število sedežev niha med 526 in 600 litri. Odvisna je tudi od predelne stene med potniškim in prtljažnim prostorom, zaradi katere je cullinan dejansko triprostorski avto.

Ob njeni odstranitvi je prtljažno dno še vedno postavljeno nižje od zloženih sedežev, zato so prednji potniki varni pred predmeti v prtljažniku. Ob tem je prtljažno dno mogoče z elektriko dvigniti na raven zloženih zadnjih sedežev in tako ustvariti povsem ravno dno ter kar 2,24 metra dolg in 1.930 litrov velik prostor za prtljago.

Motor je seveda 6,75-litrski 12-valjni bencinar s turbopolnilnikom, moč doseže 420 kilovatov oziroma 563 konjskih moči, navor pa 850 newtonmetrov. Poraba seveda ni skromna, 15 litrov na sto kilometrov, izpust ogljikovega dioksida pa doseže 341 gramov na kilometer.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Rolls Royce odšteva ure do razkritja prvega ''visokega'' avtomobila

Zadnji žaromet je prva uradno razkrita oblikovna podrobnost novega rolls royca

AVTO
Novosti
Novosti Zdaj je uradno, rolls-royce za blato bo cullinan

Ime cullinan je dobil po največjem brezhibnem diamantu, ki ga je vodja rudnika v Južni Afriki, Thomas Cullinan, našel daljnega leta 1905

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...