Avto

Uradno: takšen je rolls-royce med SUV!

Razkošje je dobilo novo razsežnost – cullinan je prvi SUV iz hiše Rolls-Royce, ki se dobro znajde tudi na pravem terenu. Obenem je najbolj praktičen avto te znamke, pri razkošju pa prav nič ne zaostaja za Rolls-Royceovo limuzinsko klasiko.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.05.2018 13:05
Dopolnjeno: 10.05.2018 13:30
Čas branja: 3 min

Poteza, ki se je še pred nekaj leti zdela neverjetna. Še šef Rolls-Roycea Torsten-Muller Ötvos je v našem intervjuju pred leti zanikal prihod SUV-znamke Rolls-Royce. Zdaj je tu novi cullinan, ki na trg luksuznih SUV dejansko prinaša nekaj posebnega.

Prvi SUV angleške znamke razkrivamo sočasno z njegovim razkritjem. Gradivo zanj smo dobili predčasno, za spoštovanje embarga pa sem jamčil s podpisom. Res je sicer, da je nekaj fotografij na splet ušlo že včeraj, podrobne informacije o cullinanu pa je Rolls-Royce varoval dovolj skrbno.

Po napovedi Autonews bo cullinan najdražji serijski SUV na svetu, stal naj bi najmanj 250 tisoč funtov (284 tisoč evrov).

In kakšen je najbolj razkošen SUV na trgu, kakšen je rolls-royce, ki je namenjen tudi blatu, makadamu in skalam?

Z oblikovnega vidika ne prinaša presenečenja ali vidnejših odmikov od klasičnega oblikovanja te znamke. Značilna pokončna, ročno izdelana kromirana maska je postavljena višje kot pri klasičnih limuzinah in kupejih te znamke. Guba motornega pokrova je opaznejša, bočna linija še bolj poudarjena, zadek pa mišičast. Visoko nasajeni cullinan deluje precej bolj robustno kot drugi modeli te znamke, a hkrati ni nič manj eleganten, žlahten.

Mere so impresivne, a dokaj običajne za to znamko. Cullinan je dolg 5,34 metra, širok 2,16 metra in visok 1,83 metra. V tem delu se vidno razlikuje od bratov, ki so seveda precej nižji.

Težak je kar 2,66 tone, čeprav je njegova karoserija izdelana iz lahkega aluminija. Pogon je seveda štirikolesni, enako velja za krmiljenje koles. Cullinan je prestal preizkuse tudi na težjih terenih, med drugim se lahko pohvali s potopom v 54 centimetrov globoko vodo, zato njegova terenska narava ni zgolj navidezna.

Kabina je razkošna, prostorsko in po materialih. Na razkošje opozarja tudi kar 3,29-metrska medosna razdalja, visok položaj sedežev obljublja še več udobja. Prednji del kabine pa razvaja z največjimi kosi lesa doslej. V zadnjem delu sta lahko dva ali trije sedeži, njihovi nasloni se prvič pri tej znamki tudi zlagajo. Prostornina prtljažnika glede na število sedežev niha med 526 in 600 litri. Odvisna je tudi od predelne stene med potniškim in prtljažnim prostorom, zaradi katere je cullinan dejansko triprostorski avto.

Ob njeni odstranitvi je prtljažno dno še vedno postavljeno nižje od zloženih sedežev, zato so prednji potniki varni pred predmeti v prtljažniku. Ob tem je prtljažno dno mogoče z elektriko dvigniti na raven zloženih zadnjih sedežev in tako ustvariti povsem ravno dno ter kar 2,24 metra dolg in 1.930 litrov velik prostor za prtljago.

Motor je seveda 6,75-litrski 12-valjni bencinar s turbopolnilnikom, moč doseže 420 kilovatov oziroma 563 konjskih moči, navor pa 850 newtonmetrov. Poraba seveda ni skromna, 15 litrov na sto kilometrov, izpust ogljikovega dioksida pa doseže 341 gramov na kilometer.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
Rolls-Royce v času največjih izzivov za panogo tolče rekorde; bo ostal ekskluziven?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Rolls-Royce v času največjih izzivov za panogo tolče rekorde; bo ostal ekskluziven?

Rolls-Royce (RR) je lani prodajo povečal za 49 odstotkov, na 5.586 razkošnih avtomobilov. S predsednikom uprave RR smo se pogovarjali, kaj smer, ki kaže proti množicam, pomeni za znamko. Kaj ji prinaša elektrifikacija in kako je prebrodila krize današnjega časa

FINANCE
Avto
Električni rolls-royce spectre: James Bond bo po novem iskal tudi električne vtičnice
Avto
AvtoAndraž Zupančič Električni rolls-royce spectre: James Bond bo po novem iskal tudi električne vtičnice 4

Rolls-Royce je predstavil svoj prvi električno gnani avtomobil spectre. Povsem nova konfiguracija in tehnični prijemi so zagotovili, da je ostal tik pod tremi tonami teže, sočasno pa se potnikom ne bo treba odrekati znanemu udobju. Kupcem bo na voljo konec prihodnjega leta.

FINANCE
Avto
Prvi električni rolls-royce bo nosil ime spectre
Avto
AvtoUroš Božin Prvi električni rolls-royce bo nosil ime spectre

Petičneži se v prihodnosti ne bodo več vozili z neslišnimi 12-valjnimi, temveč električnimi rolls-roycei; leta 2023 prihaja prvi, spectre, leta 2030 pa bodo električni prav vsi

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Ko se gospodu v kravati čez vikend rahlo »odpelje«
Avto
AvtoMiloš Milač Ko se gospodu v kravati čez vikend rahlo »odpelje« 4

Dramatična izkušnja z dramatičnim avtomobilom - Rolls Royceom ghost black badge katerega zgodbo je sprožil zdravnik iz Los Angelesa, ko je oskrunil svojega phantoma.

FINANCE
Avto
Ko velikanski kos aluminija preseže meje avtomobilskega sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Ko velikanski kos aluminija preseže meje avtomobilskega sveta

Epsko popotovanje v prvem razredu – z rolls royceom ghost EWB in cullinanom black badge med Budimpešto in Prago.

FINANCE
Avto
BMW v prvem trimesečju s prodajnim rekordom
FINANCE
PMM
Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih 9

Volkswagen je pri prodaji e-avtov na Norveškem lani prehitel Teslo, skupaj s hibridi je bil delež elektrificiranih avtov med vsemi na novo registriranimi 83-odstoten.