Avto

Katere eksotične avtomobile kupujejo najbogatejši?

Posel ultraluksuznih avtomobilov cveti. Leta 2002 je bilo po svetu prodanih 6.475 najekskluzivnejših avtomobilov, lani pa je številka dosegla skoraj 30 tisoč

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
09.05.2018 01:25
Čas branja: 3 min

Čeprav posel ultraluksuznih vozil na prvi pogled deluje precej enostavno, zgodovina kaže, da gre za izjemno tvegan posel, poln stečajev in menjav lastnikov. Angleški Aston Martin je v prvih stotih letih obstoja v stečaju pristal kar sedemkrat. Tovarna podivjanih bikov iz Sant'Agate je v zadnjih dvajsetih letih prestala stečaj in več menjav lastnikov, preden so posel prevzeli pri Volkswagnu. Stečaj so okusili tudi pri Rolls-Royceu in Bugattiju.

Bogatih je vse več in vse bogatejši so

Ikonične evropske avtomobilske znamke pa v zadnjem času beležijo odlično prodajo. Ta je lani ponovno dosegla rekordno raven, saj so Aston Martin, Bentley, McLaren, Rolls-Royce, Ferrari in Lamborghini po svetu prodali 29.554 eksotikov. Še leta 2002 je skupna prodaja znašala 6.475 primerkov. »Bogati so vse bogatejši in vse več jih je,« je za portal Automotive News Europe dejal izvršni direktor Aston Martina Andy Palmer.

McLaren, Lamborghini in Ferrari so v lani prodali rekordno število vozil. Slednji je v letošnjem prvem trimesečju zabeležil profitno maržo v višini 32,6 odstotka. Zaradi zamenjave modela je bil leta 2017 nedostopen phantom, kar se je poznalo v upadu prodaje rolls-royceov. Kljub temu v BMW-ju poudarjajo, da je butična znamka visoko dobičkonosna. Visoko rast prodaje ultraluksuznih avtomobilov pojasnjuje tudi dejstvo, da se je skozi čas razširil pojem ultraluksuznih avtomobilov. To niso več le najbrutalnejši in ne preveč praktični superšportniki, temveč tudi limuzine in izjemno priljubljeni športni terenci.

Najbolj zaželeni Bentleyi in športni terenci

Športni terenci so se najprej uveljavili pri nemških premijskih proizvajalcih, od koder so se zamisli razširile tudi med butične proizvajalce, kot sta Bentley, Maserati in Lamborghini. Jutri se jim bodo pridružili tudi v Rolls-Royceu z novim cullinanom. Športnega terenca razvija tudi Aston Martin, slej kot prej pa naj bi se pojavil tudi v paleti Ferrarija, kjer še proučujejo, kakšen vpliv bi ta imel na sloves znamke.

Leta 2016 je Bentely začel s prodajo športnega terenca bentayga, ki je v prvem letu našel več kot 2.700 kupcev in si tako odrezal največji kos pogače ultraluksuznih vozil. Leta 2016 so najbogatejši najpogosteje posegali po modelih Bentleya. Najpopularnejši je bil športni Bentley continental GT, ki so jih prodali več kot štiri tisoč, in limuzina flying spur s skoraj tri tisoč prodanimi primerki. Zelo priljubljena sta še ferrari 488 GTB in lamborghini huracan. Bentley si je zagotovil 37-odstotni tržni delež, sledita pa mu Ferrari s 24 odstotki in Lamborghini z 11-odstotnim deležem.

Ko kupec golfa plača za razvoj veyrona

Vendar rast ne bo večna. »Vsaka blagovna znamka ima omejen obseg, če želi ostati redka in ekskluzivna,« še opozarja Palmer. Butični proizvajalci zato ob tradiciji, blagovni znamki in dobrem izdelku potrebujejo ne le bogatega, temveč tudi tehnično in inovacijsko sposobnega lastnika, ki jih bo vodil tudi čez burnejše čase. Le kdo pomisli na to, da so kupci golfov in passatov sofinancirali razvoj in izdelavo Bugattijevih veyronov, s katerimi je Volkswagen ustvaril izgubo.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
TOP najdražji novi avtomobili Slovencev v 2021
Avto
AvtoUroš Božin TOP najdražji novi avtomobili Slovencev v 2021 2

V Sloveniji bo leto 2021 zapisano tudi kot leto, ko so se na ceste vrnili najdražji in najhitrejši avtomobili.

FINANCE
PMM
Volkswagen presenetil analitike in si prislužil le dobrih 100 milijonov evrov okoljske kazni
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Volkswagen presenetil analitike in si prislužil le dobrih 100 milijonov evrov okoljske kazni 2

Nemški Vokswagen je lani izpuste ogljikovega dioksida zmanjšal za 20 odstotkov, na le 99,8 grama; s pomočjo legalnih trikov je cilj 95 gramov ogljikovega dioksida na kilometer zgrešil le za pol grama

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Lamborghini je v težkem letu dosegel rekordni dobiček
Avto
AvtoMiloš Milač Lamborghini je v težkem letu dosegel rekordni dobiček 1

Izjemno uspešen športni terenec urus in omejena serija športnikov sian so dobiček Lamborghinija ponesli na rekordno raven.

FINANCE
Avto
Bentley bo še malo počakal s svojim prvim povsem električnim avtomobilom
Avto
AvtoAndraž Zupančič Bentley bo še malo počakal s svojim prvim povsem električnim avtomobilom

Bentely in Audi sodelujeta pri razvoju električnega avtomobila, a so se zadeve malce zapletle in so morali oba projekta prestaviti za eno leto.

FINANCE
Avto
Slab december za avtotrgovce, a vseeno daleč od pomladne katastrofe
Avto
AvtoMiloš Milač Slab december za avtotrgovce, a vseeno daleč od pomladne katastrofe 9

December je bil za trgovce novih avtomobilov tretji najslabši mesec prejšnjega leta, če štejemo le upad glede na isti mesec predlanskim. Zmanjšanje prodaje je bilo kar 47,6-odstotno, registriranih je bilo le 2.348 avtomobilov.