Avto

Se vam kaj toži po časih Titovih govorov, yugov in lade nive? Vrnili smo se v preteklost ...

Ob vseh novostih, napovedih, elektriki in drugih trendih smo morali presekati! Za teden dni smo se z ekipo presedli v preteklost, v lado nivo z letnico nastanka 1977 in suzukija jimnyja z letnico 1998. Sicer nova avtomobila sta odličen časovni stroj, ki je prinesel nekatera spoznanja in kopico nostalgije. Vas tudi kaj daje?

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

04.05.2018 00:10
Dopolnjeno: 04.05.2018 07:11
Čas branja: 2 min

Tokrat začnimo z nostalgijo po Jugoslaviji, po časih Titovih govorov, čakalnih vrst za yuge in stoenke ter pravih, klenih terencev, kot je lada niva. Se je morda spomnite? Kaj pa jimnyja, mladeniča, ki se je rodil 21 let pozneje, pa je danes prav tako prileten? Oba smo zapeljali tja, kjer sta doma – no, ne v Jugoslavijo, ampak v blato, med skale in v globoke luže –, ter se pri tem spomnili marsičesa. Za vse tiste, ki ste premladi, da bi vam nostalgija po teh dveh ikonah kaj pomenila, pa je zapis morda še bolj zanimiv.

Če vas kateri od teh ne bo »zagrabil«, pa boste vsaj znali ceniti sodoben SUV, v katerem se vozite. Seveda boste ob tem izvedeli tudi, kaj dejansko pomeni beseda terenec, niva in jimny se na ta izraz zelo dobro spoznata!

Skok v drugo skrajnost, v ameriško Teslo. Ta ima rekordne prihodke in rekordno izgubo, Elon Musk pa je vse skupaj začinil še z novimi obljubami. Ustanovitelj Tesle, ki je ob objavi rezultatov s svojimi pripombami razkačil analitike, namreč spet obljublja, da prihajajo boljši časi.

Kako šef Daimlerja delničarje miri pred strahovi kitajskega prevzema. "Ob možnosti sovražnega prevzema imamo seveda pripravljen scenarij, a tega ne komuniciramo, saj bi s tem izgubil polovico učinka," pravi šef Daimlerja Dieter Zetsche.

Zapeljal sem se z mercedes-benzom E220d 4Matic all terrain, kraljem avtocest, ki si je obul pohodne čevlje. To je avto za tiste, ki bi radi imeli limuzinsko udobje in vozne lastnosti, karavansko prostornost in občasno še nekaj robustnosti na brezpotjih; kombinacija je dobra, celo boljša kot pri večini športnih terencev.

Boštjan je bil na prvih vožnjah novega mercedes-benza sprinter, verjetno najsodobnejšega velikega dostavnika ta hip, ki v ta razred prinaša res izjemne inovacije.

Matej pa se je posvetil kar trem peugeotovim SUV hkrati – 2008, 3008 in 5008. Kaj meni o njih, kateri je pustil najboljši vtis in komu je namenjena francoska trojica?

V Nemčiji krepka rast prodaje novih avtomobilov, prodaja dizlov upadla. Električna vozila so pomenila okoli odstotek novoregistriranih vozil, njihovo število se je z okoli 3.170 glede na april lani povečalo za več kot 124 odstotkov.

Nissan leaf je prvi preizkušen po strožjem pravilniku konzorcija EuroNCAP, pa si je že pribojeval najvišjo oceno pet zvezdic. Pravilnik 2018 uvaja številne nove teste, ki so usmerjeni na ključne primere trkov z udeležbo vozil, pešcev in po novem tudi vse bolj prisotnih kolesarjev.

Volkswagen pa namerava spremeniti svoj logotip, ki ga je nazadnje posodobil leta 2012. Namera pomeni del priprav na električno prihodnost znamke, koncern pa si sicer prizadeva tudi za vnovično vzpostavitev zaupanja po škandalu z goljufanjem na testih izpušnih plinov.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu
Avto
AvtoMiloš Milač Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu

Preverili smo prodajo avtomobilov v Evropi in podrobneje secirali prodajo dveh največjih - Volkswagna in Toyote v svetu, Evropi in Sloveniji. Katere so avtomobilske novosti na trgu, katere na slovenskem trgu. V Trajnostni mobilnosti o realni porabi električnih avtov, o točki preloma električnega nissana leafa in novih navadah Evropejcev na področju mobilnosti. Za konec pa še o novih cenikih Lexusa in Jaguar Land Roverja, ti so seveda ugodnejši kot lani.

FINANCE
Avto
Kako v Sloveniji posluje švicarski Emil Frey, goljufivi avtooglasi in prvi učinki novega davka
Avto
AvtoMiloš Milač Kako v Sloveniji posluje švicarski Emil Frey, goljufivi avtooglasi in prvi učinki novega davka

V tem tednu podrobno o Emil Frey Services, ki pod skupno streho združuje nekdanji ACH 2 in distributerja Peugeota in Citroëna ter Wallis Motor Ljubljana, ki je prevzel posel A-Cosmosa. Preverili smo, kako se lahko opečete pri nakupu rabljenega avta prek portala mobile.de, kako posluje Daimler, kakšni so prvi učinki novega davka na motorna vozila in kakšna je bila januarska prodaja avtomobilov v Sloveniji. Med novostmi pa prestižni DS4, električni kombi EQV in zverina iz Münchna – BMW M5 CS.

FINANCE
PMM
Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih 9

Volkswagen je pri prodaji e-avtov na Norveškem lani prehitel Teslo, skupaj s hibridi je bil delež elektrificiranih avtov med vsemi na novo registriranimi 83-odstoten.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino
Avto
AvtoAlbina Kenda Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino

Tu so štirje poudarki o razmerah na avtomobilskem trgu v EU v letu 2020

FINANCE
PMM
Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov 2

Lani je prodaja električnih avtov in priključnih hibridov zrasla za 40 odstotkov, na prvem mestu je spet Tesla.

FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...

FINANCE
Avto
Pravila in pasti uvoza rabljenih avtov, novi nissan qashqai in romantični 911 GT3
Avto
AvtoMiloš Milač Pravila in pasti uvoza rabljenih avtov, novi nissan qashqai in romantični 911 GT3 4

V nasprotju s prejšnjimi tedni je ta teden bolj bencinski. Porsche je namreč razkril sodobno klasiko – dirkaški 911 GT3 z bencinskim motorjem brez turbopolnilnika. Uroš je razkritje in okroglo mizo spremljal v živo. Bencinski oziroma mehkohibridni je tudi popolnoma novi nissan qashqai, spoznali smo ga včeraj. Po razkritju smo se pogovorili še s podpredsednikom Nissana v Evropi. V tem tednu nadaljujemo serijo člankov o uvozu rabljenega avta iz tujine. Tokratna tema so cene, pojasnjujemo, kaj pomeni bruto, kaj neto cena. Na strani elektrike sta dokaj presunljiva novica iz Jaguarja in prvi test BMW iX3, na videz zelo preprostega, kar skromnega bavarca.