Avto
Oglasno sporočilo

Lastniki električnih vozil – poznate zavarovalna tveganja?

Vse pogosteje na naših cestah lahko opazimo električne in hibridne avtomobile. Tihe, varčne in okolju prijazne. Toda, ali lahko odločitev za električni avtomobil vpliva tudi na višino zavarovalne premije za vaše avto zavarovanje?
Avtor
03.05.2018 03:00
Čas branja: 2 min

Plusi in minusi

Z vidika zavarovalnic vožnja električnih oziroma hibridnih vozil velja za manj tvegano. Takšna vozila so moderna in praviloma opremljena s številnimi varnostnimi mehanizmi ter celo s tehničnimi sistemi, namenjenimi preprečevanju prometnih nesreč.

Električni in hibridni avtomobili pa prinašajo tudi nekaj dodatnih tveganj. Ker so zelo tihi, lahko predstavljajo nevarnost za pešce in kolesarje ter ostale udeležence v prometu. Nepredvidljive in potencialno nevarne so lahko tudi njihove baterije. Poleg tega popravilo električnega vozila trenutno še vedno zahteva nekoliko večji finančni vložek, predvsem zaradi v vozilo vgrajene zahtevnejše tehnike, kar posledično lahko vpliva tudi na višino premije za zavarovanje takšnega vozila.

Preverite, kako je sestavljena zavarovalna premija.

Za večje zadovoljstvo voznikov električnih avtomobilov

V zavarovalnici Generali pravijo, da vozniki hibridnih in električnih vozil s svojim slogom vožnje pogosto prispevajo k večji varnosti v prometu. »Vozniki hibridnih in električnih avtomobilov vozijo bolj umirjeno in so zato manj izpostavljeni škodnim dogodkom. Varna in odgovorna vožnja je eden izmed dejavnikov, ki lahko pomembno vpliva na višino odmerjene zavarovalne premije. Pri voznikih električnih oziroma hibridnih vozil se to odraža predvsem, ko gre za obvezno avtomobilsko zavarovanje (AO),« izpostavljajo njihovi izkušeni strokovnjaki.

Nekoliko drugače je pri kasko zavarovanju, kjer izbira električnega oziroma hibridnega vozila na višino premije vpliva le minimalno. Vse kasko škode namreč niso odvisne od voznikovega načina vožnje, temveč tudi od ravnanja tretjih oseb (npr. vandalizma) ali naravnih nevarnosti (npr. toče, poplave, plazov itd).

Preverite, kdaj se odločiti za kasko zavarovanje.

Ob tem Generalijevi strokovnjaki opozarjajo, da takšna vozila pri nas še niso množična, a je njihov razvoj vedno hitrejši. Z nižanjem cen njihove izdelave ter vedno hitrejšimi načini polnjenja, se krepi tudi njihova privlačnost, še posebno ob vedno večjemu zavedanju, kako pomembna je okolju prijazna vožnja.

Varujte zadovoljne trenutke, mi vam zavarujemo ostalo!

Preverite na www.generali.si.