Avto

Po BTC smo se zapeljali s pravim avtonomnim avtom

Po BTC Cityju se te dni vozi pravi avtonomni avto francoske Navye, ki deluje povsem brez voznika. Sinoči smo se usedli v 16-sedežni shuttle, v petek dopoldne bo prevoz prihodnosti na voljo obiskovalcem.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

25.04.2018 03:15
Čas branja: 3 min
Po BTC smo se zapeljali s pravim avtonomnim avtom
Shuttle francoskega proizvajalca Navya za nadzor okolice uporablja laserski čitalnik – lidar v velikosti jabolka. Zmore povsem avtonomno vožnjo po vnaprej določeni trasi, obenem pa se izogne tudi nepredvidenim oviram. Do petka popoldne se bo shuttle vozil po Ameriški ulici v BTC Cityju, med 9. in 12. uro pa bo prevažal tudi obiskovalce. Foto: Milos Milac

Prihod pravega avtonomnega taksija je zasluga hčerinske družbe BTC, start-upa AV Living Lab, ki se je v tem tednu pridružil dogodku TEN-T Days 2018. Dogodek pod okriljem evropske komisarke za promet Violete Bulc od včeraj do tega petka v Ljubljani gosti 26 evropskih ministrov za transport in prek dva tisoč gostov, ki bodo razpravljali o rešitvah za trajnostno, varno in sodobno mobilnost.

Direktor AV Living Laba Danijel Avdagič je dogodek izkoristil za prikaz avtonomne vožnje in tako hitro naredil naslednji korak v razvoju družbe.

Še pred slabim mesecem je predstavil konzorcij podjetij, ki bodo sodelovala v projektu avtonomnih vozil. Včeraj pa je po Ameriški ulici v BTC že popolnoma sam, brez voznika, zapeljal shuttle francoskega proizvajalca Navy, ki omogoča avtonomnost pete stopnje – torej popolno odsotnost voznika.

Izkušnja, ki smo jo med prvimi na slovenskem asfaltu doživeli včeraj, je zanimiva. Navyja je velik enoprostorec sodobnih potez in predvsem sodobnih možganov, ki znajo v celoti nadomestiti voznika. »V Navyji sicer pravijo, da je njihov 16-sedežni shuttle kot NMT aparat benefon med telefoni, v šali pove Avdagič in tako nakaže začetno stopnjo avtonomne vožnje.

Navyja kljub temu zmore veliko. Kopica senzorjev je združenih v sistem lidar – laserski čitalnik, ki dopolnjuje klasične kamere in senzorje ter poskrbi, da avto, opremljen s tem sistemom, ne zgreši prav nobene ovire na cesti. O hitrosti razvoja tega sistema govori lidar na strehi navyje v velikosti jabolka, še pred dobrimi petimi leti pa je manj zmogljiv lidar zasedel kvadraten meter strehe testnega BMW serije 3 v Boschevem testnem centru. Oba je izdelal isti proizvajalec, Velodyne.

Vstopimo v prostorno kabino, obdano z velikimi steklenimi površinami, se namestimo na enega od sedežev ter zazremo v velik zaslon, ki prikazuje testno traso na Ameriški ulici v BTC Cityju – dolgo sicer le 200 metrov.

»Traso smo z navyjo prevozili in jo posneli ter jo poslali v centralo proizvajalca Navya v Lyon, od koder lahko tudi nadzirajo samovozeči avto, potniki pa lahko pot spremljajo na tem zaslonu,« nam pojasni Radovan Sernec iz AV Living Laba, ki verjame, da bodo tovrstni samovozeči shuttli razširjeni predvsem v urbanih središčih, v veliko pomoč pa bodo predvsem starejšim uporabnikom. Tu pa se tudi pojavljajo nove priložnosti, za katerimi stremi tudi BTC oziroma AV Living Lab. Med vožnjo bo lahko potnikom prikazoval ponudbo trgovskega mesta na obrobju Ljubljane, ponudi jim lahko kar deset tisoč blagovnih znamk ter s tem seveda zasluži.

Po 50 metrih samodejno zavije pred oviro in enako pot prevozi tudi nazaj do starta. Kljub računalniško shranjeni poti pa reagira tudi na nepredvidene ovire – lidar je denimo zaznal šefa AV Living Laba, ki se je postavil pred samovozeči avto, ga nežno zavrl in na novo oviro opozoril z glasnim piskom. Potem pa je neovirano nadaljeval vožnjo do vnaprej določenega cilja.

»Eno od ključnih vprašanj samovozečih avtov je odgovornost. V praksi velja, da bo v primeru telesnih poškodb, ki bi jih lahko povzročil takšen avto, odgovoren predstavnik avtomobilske znamke v posamezni državi,« pojasni Avdagič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
V BTC boste 27. aprila lahko testirali avtonomni avto
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V BTC boste 27. aprila lahko testirali avtonomni avto

V BTC bo mogoče čez pol leta plačevati s kriptovalutami. Prihodnji petek pa bodo prikazali samovozeča vozila.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Poglejte, kako je vozil avtonomni avto po BTC
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Poglejte, kako je vozil avtonomni avto po BTC 2

V okviru evropskega prometnega dogodka TEN-T Days 2018 so pripravili tudi demonstracijsko vožnjo povsem avtonomnega vozila.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Kako Jože Mermal skladišča spreminja v testni center za samovozeče avte
Avto
AvtoMiloš Milač Kako Jože Mermal skladišča spreminja v testni center za samovozeče avte 117

Največji slovenski nakupovalni center BTC je danes položil temeljni kamen za razvoj testnega centra za samovozeče avtomobile. Že konec aprila se bo po Ameriški ulici sam (sicer pod nadzorom in prisotnostjo voznika) zapeljal audi A8, v prihodnje pa bo mesto na obrobju Ljubljane tržilo skoraj vse, kar je povezano z dobo avtomobilov brez voznika.