Avto

Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri

Razburljiv teden je prinesel prve vtise z novim mercedes-benzom razreda A, kar dva fordova SUV, ministre z najdražjimi avtomobili, pa tudi tiste bolj skromne, odpravo omejitev na Kitajskem, dobitnike Pirellijevega koledarja, radarski maraton in kar 824 kršiteljev in še marsikaj.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

20.04.2018 06:00
Dopolnjeno: 22.04.2018 10:46
Čas branja: 2 min

Matej je med Splitom in Trogirjem na svetovni premieri preizkušal novi mercedes-benza razreda A, ki je pri tej znamki znanilec nove dobe, obenem pa prinaša dodatke, ki jih ta hip ne premore niti veliki S.

Kitajska odpravlja omejitve za tuje naložbe v avtoindustrijo, piše Simona Toplak. To omejitev Kitajci že letos odpravljajo za proizvajalce električnih vozil, za vse proizvajalce osebnih avtomobilov ne glede na pogon pa lastniške omejitve za tujce ne Kitajskem padejo leta 2022.

Ana Turk pa je preverila, kateri minister je lani dobil najdražji službeni avto, saj je naša država lani z zneskom skoraj 22 milijonov evrov za prevozna sredstva presegla vse dozdajšnje rekorde.

Preobrat v prodaji - Evropski trg avtomobilov izgublja sapo, slovenski s polno paro. Marca so številke v Evropi namreč padle za 5,3 odstotke, veliko tudi na račun 16 odstotnega padca v Angliji zaradi upada prodaje dizelskih motorjev in skrbi, ki jih povzroča brexit. Slovenski trg je ob tem zelo pozitiven, kaže 20 odstotna rast registracij.

Po slovenskih cestah smo zapeljali osveženi fordov mali športni terenec ecosport in obenem preverili zgodovino tega modela, da bi lažje razumeli njegov sprva precej skromen nastop. Tokratna prenova pa je bila kar korenita, najmanjši športnoterenski Ford pa naj bi končno dobil veljavo tudi na najzahtevnejšem trgu na svetu – v Evropi.

Janez se je podrobno spoznal z najimenitnejšim Fordovim športnim terencem edge z opremo vignale, ki sodi v sam vrh ponudbe. Ford edge ima ameriške korenine, kot ecosport pa je postal globalen. Kaj prinaša poreklo velikega SUV, kje je boljši od evropskih in azijskih tekmecev, kje slabši?

Ekskluzivni Pirellijev koledar je letos dobilo šest znanih Slovencev. Kateri so prejemniki in kakšna je tematika letošnjega koledarja, ki v omejeni seriji izhaja že od leta 1963?

Slovenska policija je v sredo izvedla maraton nadzora hitrosti, radarje je postavila na kar 617 lokacij.

Izkupiček 12 urnega maratona merjenja hitrosti je bil 824 prehitrih voznikov, med njimi tudi voznik mercedes-benza na dolenjski avtocesti, ki je drvel s 187 na uro. Na gorenjski avtocesti pa so zaznali drug skrajnost, voznika ki je vozil le 46 na uro.

Sedaj pa v izbor Poslovni avto leta - PAL 2018. V tem tednu podrobneje predstavljamo EKO kategorijo, ki je vse bolj priključena na elektriko. Preberite si o letošnjih finalistih od oddajte svoj glas za tistega, ki si najbolj zasluži zmago v letošnjem izboru.

Letošnji kandidati so majhen, igriv, napreden in zelo hiter BMW i3, korejski dvojec hyundai ioniq plug-in hybrid in electric, druga generacija najbolje prodajanega električnega avtomobila na svetu nissan leaf, Toyotin dostopni malček yaris hybrid in sloviti golf v električni različici, ki ima od lanske jeseni zmogljivejšo baterijo in bolj iskriv motor.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla 3

Nemci bodo lahko omejili ali celo zaprli mesta za starejše dizle, uspešni Slovenec Tom Fux na novem položaju v evropski Toyoti, za volanom e-golfa v boju z nizkimi temperaturami in številne ženevske novosti.

FINANCE
Avto
Dizel na okoljskem piedestalu, elektrika pa na udaru termoelektrarn
Avto
AvtoMiloš Milač Dizel na okoljskem piedestalu, elektrika pa na udaru termoelektrarn 15

Razburljiv teden je na plan potegnil stari dobri dizel - v obliki novih tožb BMW, Boscha in Volkswagna ter po drugi strani z okoljsko bilanco, ki na pravo mesto postavlja električne avtomobile oziroma okoljsko sporno proizvodnjo elektrike zanje

FINANCE
Avto
Svetujemo kako do pravega avta, milijardni prihranki avtomatizacije in posledice dragega goriva
Avto
AvtoMiloš Milač Svetujemo kako do pravega avta, milijardni prihranki avtomatizacije in posledice dragega goriva

V obliki 35 nasvetov vam ponujam odgovore na večna vprašanja - kako do pravega avta, kako si izpogajati ugodno ceno, kakšen motor izbrati in podobno. Poglobili smo se v posledice dragega bencina in dizla in v avtomatizacijo tovornih vozil, izbrali najboljše tovorne in dostavne novince, razkrili rolls royceov luksuzni SUV, ocenili najbolj imenitno škodo octavio in se po naši lepi Sloveniji zapeljali s porscheji.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Zmagovalci PAL 2018: mercedes S, škoda kodiaq, nissan leaf in VW polo
Avto
AvtoMiloš Milač Zmagovalci PAL 2018: mercedes S, škoda kodiaq, nissan leaf in VW polo 7

Pred dvorcem Lambergh v Begunjah na Gorenjskem smo pred več kot 200 gosti razglasili letošnje zmagovalce izbora Poslovni avto leta 2018

FINANCE
Avto
Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti

V tem tednu smo se poglobili v cene dizelskih avtomobilov v Nemčiji in v Sloveniji. Je nakup že ugodnejši in kakšne so navade Slovencev? Na posvetu Ukrepi in spodbude za prehod na e-mobilnost smo se pogovarjali o bonitetah za službena vozila, v pismu pa še o novih SUV iz Volva in Lexusa ter električnih superšportnikih prihodnosti.

FINANCE
Avto
Ameriški protekcionizem, digitalni audi in bavarska eksotika v Sloveniji
Avto
AvtoMiloš Milač Ameriški protekcionizem, digitalni audi in bavarska eksotika v Sloveniji

Razburljiv teden je prinesel kopico poslovnih in produktnih novic: Donald Trump je naredil korak dlje k protekcionizmu domače industrije, BMW je v Sloveniji organiziral regionalni dogodek, Nemčija pa je začela zapiranje mest za starejše dizelske avtomobile.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)