PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto
Oglasno sporočilo

Ali veste, kako je sestavljena vaša premija za avto zavarovanje?

Nakup avtomobila, naj bo ta povsem nov ali rabljen, je še vedno ena izmed večjih naložb, za katero se odločimo. Ko gre za naše jeklene konjičke je zato samoumevno, da jih zavarujemo. Zavarovalne premije pa so lahko zelo različne – dva lastnika avtomobilov lahko za zavarovanje svojih vozil plačata podoben ali pa povsem različen znesek. V čem je torej skrivnost oblikovanja premije? Razkrivamo nekaj meril, ki vplivajo na njeno višino in sestavo.
Avtor
19.04.2018 09:21
Dopolnjeno: 19.04.2018 09:22
Čas branja: 2 min

Pri zavarovanju avtomobila imamo več možnosti – lahko se odločimo za različne vrste kasko zavarovanj (preverite, kdaj izbrati kasko in kdaj ne), za dodatno zavarovanje AO-plus ali nezgodno zavarovanje voznika in potnikov v vozilu. Vedno pa moramo svoje vozilo zavarovati z obveznim avtomobilskim zavarovanjem (AO), ki je edino tudi zakonsko predpisano.

Kako je oblikovana premija?

Zavarovalna premija je znesek, ki ga kot zavarovalec plačamo zavarovalnici. Njena višina je določena v zavarovalni pogodbi in odvisna od elementov tveganja – objektivnih (ki se nanašajo na vozilo) in subjektivnih (ki se nanašajo na voznika). Oblikovana je glede na to, kako verjetno je, da bo vaše vozilo utrpelo škodo in koliko bi odprava oziroma popravilo takšne škode stala zavarovalnico.

Višina premije je odvisna od:

  • voznika – njegove starosti in vozniških izkušenj, preteklo škodno dogajanje, regija bivanja …
  • vozila – znamke avtomobila, starosti, vrednosti avtomobila in vgrajenih varnostnih sistemov …
  • načina uporabe vozila – uporaba s strani voznika z manj kot 3 leti vozniških izkušenj …
  • načina popravila – z originalnimi nadomestnimi deli ali z originalom enakovrednimi deli, od izbire izvajalca popravila ...

Na ta način zavarovalnica oblikuje premijo, ki je povsem prilagojena konkretnemu vozniku in konkretnemu vozilu. Na sam znesek premije vpliva tudi obseg sklenjenih zavarovanj, ki ga prav tako prilagodimo potrebam in zahtevam strank. Zajema kritja, ki jih je potrebno imeti – kar je po zakonu obvezno ali zahtevano s strani lastnika vozila – in kritja, ki jih je priporočljivo imeti, glede na način uporabe vozila.

Višino premije si lahko tudi znižate!

Pri zavarovalnici Generali skrbimo za varnost naših strank ter s številnimi ugodnostmi spodbujamo varno in odgovorno ravnanje v prometu. Zato svojim zavarovancem nudimo številne ugodnosti, s katerimi lahko dodatno znižajo višino zavarovalne premije.

Ob nakupu ali obnovi avtomobilskega zavarovanja omogočamo še:

  • 5 % popusta ob sklenitvi zavarovanja preko »Halo police«;
  • 5 % popusta za varne voznike brez nesreče v obdobju dveh let;
  • dvojni 10-odstotni popust za varne voznike v sodelovanju s Petrol klubom;
  • vračilo 10 % letne kasko premije za voznike brez prometne nesreče;
  • dodatni popust na leta vozniških izkušenj in paketne popuste;
  • brezplačno zamrznitev bonusa, s čimer zavarovanec v primeru morebitne nesreče ohrani bonus in v prihodnjih letih ne plača višje premije avtomobilskega zavarovanja;
  • ponujamo izjemno ugodno letno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. Že od 1,72 € na mesec za posameznike in od 3,87 € na mesec za družino.

Varujte zadovoljne trenutke, mi vam zavarujemo ostalo!

Preverite na www.generali.si.